Vuurbal van Tunguska was mogelijk een chemische ‘komeetbom’

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Op 30 juni 1908 vond er boven een niet bewoond deel van Rusland dat ook wel Tunguska wordt genoemd een enorme explosie plaats. De gebeurtenis is waarschijnlijk één van de langst in stand houdende mysteries van onze planeet. Wat zou een ontploffing in de atmosfeer kunnen veroorzaken waarbij duizend keer zoveel energie vrijkwam als bij het exploderen van de atoombommen in Hiroshima, een gebied ter grootte Luxemburg werd ontboomd en geen krater ontstond? Een Russische wetenschapper denkt het antwoord op die vraag te hebben gevonden: een komeet die een relatief grote hoeveelheid materiaal in de atmosfeer loosde.

Een grote komeet zou ruim een eeuw geleden in aanraking zijn gekomen met het bovenste deel van de aardse dampkring, waarbij puin van het object de atmosfeer betrad. De botsing leidde tot de krachtigste chemische explosie die tot op de dag van vandaag werd gezien en welke plaatsvond door de opwarming van de chemicaliën in het geloosde materiaal. In feite was het deel van de komeet een bom van waterstofperoxide.

Twaalfduizend jaar geleden raakte een soortgelijk groot object Noord-Amerika, waarbij vele levensvormen uitstierven. Een enorme hoeveelheid stof en as werd de atmosfeer in geblazen, waardoor onze planeet sterk afkoelde en de toen nog levende mammoeten niet wisten te overleven. Bij de explosie boven Tunguska kwam een even grote hoeveelheid energie vrij, maar gelukkig sloeg het stuk rots niet in en bleef de mensheid een ramp bespaard. Wel werd de nachtelijke hemel op het noordelijk halfrond enkele dagen verlicht.

Maar hoe weet Edward Drobyshevski – die het onderzoek uitvoerde – van de Russian Academy of Sciences zo zeker dat het meer dan honderd jaar geleden ging om een deel van een grote komeet en niet om een kleiner exemplaar? Volgens hem was de hoeveelheid energie die vrijkwam bij de chemische explosie kleiner dan de zogeheten kinetische energie van het object. Dit wijst er waarschijnlijk op dat het materiaal dat explodeerde afkomstig was van een komeet, omdat het fragment het bovenste deel van de dampkring met een lagere snelheid betrad dan het geval zou zijn geweest als het ging om een hele asteroïde of komeet. Het materiaal daalde langzamer af naar het aardoppervlak en daardoor verbrande het voordat het fragment de grond bereikte.

Deze post heeft 10 reacties

 1. Fakkel

  J, en zo ontstaat er nieuw leven !!

 2. sulfor

  En niemand heeft die komeet voorbij zien scheren? 22 jaar later werd Pluto ontdekt, dus dat moet wel.

  Offtopic: mooi, die nieuwe lay-out! Ook erg handig dat ik de verschillende delen in het rechtermenu kan verslepen.

 3. bladerunner

  Het was ook niet de komeet zelf die in de atmosfeer ontplofte (eerder een verdwaald brokstuk ervan), sterker nog: andere bronnen spreken eerder over brokstukken van een asteroïde. Als het echt om een komeet ging, moet deze natuurlijk dagen van te voren te zien zijn geweest (zelfs als hij geen staart had) Tenslotte vond Galileo reeds in 1610 de 4 grote manen van Jupiter. Dus deze moet te zien zijn geweest (als het een complete komeet was) lang voor de impact.

  In dit artikel: http://www.universetoday.com/2007/10/29/tunguska-meteoroids-cousins-found/

  uit 2007 kun je lezen dat men geprobeerd heeft om aan de hand van de inslag gegevens terug te rekenen naar een punt dat samen viel met de baan van een “NEO” (near Earth Object) of een periodieke komeet.

  Het lijkt mij veel waarschijnlijker dat het gaat om een “klein” brokstuk van een moederlichaam, want aan het begin van de vorige eeuw hadden we nog lang niet de techniek om kleine objecten die een mogelijk gevaar opleveren in de gaten te houden. In ieder geval was de samenstelling dus danig, dat het object pas zichtbaar werd toen het de atmosfeer raakte en verbrande. En omdat het midden in het zeer dun bevolkte deel van Siberië viel waren er maar weinig of geen ooggetuigen.

 4. Aika

  Hoe groot zou die vuurbal zijn geweest? Misschien groot genoeg om te voorkomen dat er een 2e wereld oorlog kon uitbreken?

 5. Tim

  Wat heeft dat er mee te maken, Aika?

 6. Aika

  Met andere woorden… krachtig genoeg om de mensheid te vernietigen?

 7. Jonathan Dhaese

  Aika. We zijn honderd jaar later en de mensheid is er ( denk ik toch) nog steeds.

  De vuurbal was met andere woorden niet krachtig genoeg om de mensheid te vernietigen.

 8. Aika

  Lees dit nog eens door:

  Bij de explosie boven Tunguska kwam een even grote hoeveelheid energie vrij, maar gelukkig sloeg het stuk rots niet in en bleef de mensheid een ramp bespaard. Wel werd de nachtelijke hemel op het noordelijk halfrond enkele dagen verlicht.

  Snap je nu waar mij vraag op slaat?

 9. bladerunner

  De explosie was bij lange na niet genoeg om de gehele mensheid te vernietigen.
  Hoewel 1000 maal sterker dan de atoombom die op Hiroshima werd gegooid, was hij “slechts” 1/3 van de krachtigste atoombom die tot ontploffing werd gebracht.

  Natuurlijk wordt het een ander verhaal als dit brokstuk niet in de atmosfeer was ontploft, maar daadwerkelijk ergens in zee terecht kwam. Want dan komt er nog eens een tsunami bij kijken. Mogelijk kijken we dan tegen een zelfde aantal slachtoffers aan als bij de beving in Azië. En was hij op een stad gevallen, dan had hij een grote stad plus omgeving kunnen vernietigen.

 10. Martina uit Limburg

  Vorig jaar in de nacht van 12 / 13 aug 2008 kwam ik om rond half 3 thuis , op weg naar binnen zag ik in mijn rechterooghoek een enorm licht ik dacht even het gaat onweren omdat ik voorheen naar Koln was gereden en het in Duistland de hele tijd had geonweerd . Op het moment dat ik de hemel inkeek zag ik iets enorms ontploffen ik stond even verpaf te kijken en vond het ook een moment beangstigend alles gebeurde in enkele secondes het gebeurde boven de flat die hier iets verderop ligt het leek zo dichtbij en het object was een grote bal toen hij uiteengeploft was bleef er enkele minuten een zigzag rookpluim hangen hetgeen ik gezien had moest nog even doordringen . Eenmaal binnen besefte ik datgeen ik gezien had iets aparts was wat je bij toeval waarneemt . Ik heb geprobeerd op het internet te kijken wat het geweest zou kunnen zijn ik las iets dat er die datum ook een astroiederegen te zien was of zoiets en iets speciaals enfin al bij al weet ik nog steeds niet wat er bijna boven mijn hoofd ontplofte en ontzettend groot was en in de flits die ik zag voor de ontploffing was een fel licht lijkend op bliksem waarbij de hemel helemaal verlicht wordt voor minder dan een tel het licht had een staartvorm waarbij mijn gedachte dat er een vliegtuig ontplofte meteen weg was . Weet iemand hier meer over te vertellen ?
  Bedankt
  Vriendelijke groet Martina

Reacties niet meer mogelijk.