De zon hield zich in de afgelopen eeuw jaar slechts één keer stiller

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Het gedrag van de zonnecyclus vertoont eigenlijk veel overeenkomsten met dat van de beurs. Op het moment dat men denkt dat men denkt dat diens bodem is bereikt, kan het nog lager. In het afgelopen jaar was dat het geval: slechts op honderd dagen, zo’n 28 procent van alle dagen, waren er zonnevlekken te zien op het oppervlak van onze ster. Alleen in 1913 was dat aantal kleiner, toen de zon op maarliefst 311 dagen vlekkenloos was. En de trend van vorig jaar lijkt zich ook in 2009 door te zetten. “Dit is de meest rustige zon die we hebben gezien in de afgelopen eeuw,” gaf David Hathaway, deskundige op het gebied van zonnevlekken van het Marshall Space Flight Center, dan ook aan.

Door het rustige gedrag is de zonnewind, een stroom van elektrisch geladen deeltjes, in kracht afgenomen en is de helderheid van onze ster op zichtbare en ultraviolette golflengten met respectievelijk één vijftigste en zes procent afgenomen. Ook zendt ons ‘vuur aan de hemel’ minder radiostraling uit dan in de afgelopen tientallen jaren het geval was. Deze bijwerkingen zouden tot gevolg hebben dat de aardse dampkring minder verhit wordt, de levensduur van satellieten en dus ook van ruimteafval hoger is en het magnetisch veld van onze planeet minder bloot wordt gesteld aan zonnedeeltjes.

Hoewel de huidige cyclus het ene na het andere record lijkt te breken en er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de kalmte, zal de zon naar verwachting over enkele jaren weer behoorlijk actief zijn. Volgens Dean Pesnell van het Goddard Space Flight Center zullen er tegen het einde van het jaar waarschijnlijk nieuwe zonnevlekken verschijnen, waarna het maximum van de huidige zonnecyclus in 2012 of 2013 plaats zal vinden. De meningen over de intensiteit van de piek zijn verdeeld: sommige onderzoekers denken dat het zonneoppervlak weinig activiteit zal blijven vertonen, terwijl anderen veronderstellen dat het maximum wel eens rampzalig kan gaan verlopen. We zullen het zien.

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Fakkel

    Er is al véél te doen geweest over uitspraken wat er zo al kan of zal gebeuren in de jaren 2011-12 ? We zullen het inderdaad wel zien.

  2. Aika

    Ik snap niet dat wetenschappers zulke voorspelllingen kunnen doen, net alsof zij de zon hebben gemaakt en weten hoe de zon gaat veranderen in de loop der jaren. 😐 En dat doemdenken begint ook vreselijk irritant te worden.

    Laatst was er volgens wetenschappers een ster te vroeg ontploft (omdat er nog waterstof aanwezig was), dit geeft alleen maar aan dat wij mensen te weinig kennis hebben om zulke voorspellingen te doen. Voorspellen mag best, alleen de betrouwbaarheid is kan gewoon 0% zijn.

  3. Mike

    @aika,

    Je moet het zien als soort getijden die we ook hier op aarde kennen met de hefst, winter,lente en de zomer. Dit zijn dingen die elke keer terug keren. Maar niks staat vast net zoals je geen garantie hebt dat de zomer ook echt “zomer” wordt.

    De zon heeft een cyclys van 11 jaar waarbij het toeneemt en afneemt (in die 11 jaar). En aan de hand van die cijfers worden deze voorspellingen gedaan. Maar 100% zekerheid heb je nooit.

    Als ik het fout heb hoor ik het wel maar volgens mij zit het wel zo 🙂

  4. Mike

    De Zonnecyclus van Schwabe is de elfjarige cyclus van zonneactiviteit, en samenhangend daarmee de periode waarin het aantal zonnevlekken op de zon varieert.

    Gedurende de perioden met de meeste activiteit, bekend als de zonnemaxima (solar maximum), verschijnen zonnevlekken. Perioden met de laagste zonneactiviteit staan bekend als de zonneminima. Het laatste zonnemaximum was in 2001.

    De zonnecyclus conformeert zich niet precies aan het gemiddelde van elf jaar. Recent zijn er korte cycli van slechts 9 jaar waargenomen, en ook zeer lange van 14 jaar.
    ——

    Even voor je opgezocht (wikipedia). Het kan dus ook voor 2012 zijn of erna pas. Maar er komt zeker wel weer een maximum. Hoe erg dat zal zijn is afwachten..

  5. Tim

    Aika heeft ergens ook wel weer gelijk, want enkele jaren geleden werd van dit maximum gezegd dat het heviger zou zijn dan normaal het geval is, terwijl men nu toch weer terug begint te krabbelen. Gelukkig weten we nog niet op alles een antwoord, want anders zouden er geen interessante ruimtemissies meer op het programma staan.

  6. pavre

    euh..
    we hebben nu toch een “zonne minimum”.. 2009.. 11 jaars cyclus..
    dan is 2012 toch nooit de max zonne cyclus..
    of zit ik fout te redeneren?

  7. bladerunner

    @Pavre:
    Een beetje wel. Het huidige “minimum” is al een poos aan de gang hoor.
    En deze mini en maxima lopen geleidelijk aan in elkaar over. Het is alleen zo dat het maximum eigenlijk al aan de gang had moeten zijn. In de Wikipedia kun je lezen dat de 11 jarige cyclus ook wel eens 9 of 14 jaar is geweest. Dus elke keer dat er zo’n sprong ontstaat, moet men maar gissen wanneer de cyclus veranderd. Nu denkt men dus 2012 / 13

  8. pavre

    okay.. maar nu is de zon extreem rustig, zelfs zo rustig dat metingen hebben aangetoont dat haar magnetosfeer gekrompen is en minder krachtig is zodat extreme uitbarstingen van buiten ons zonnestelsel invloed hebben op onze magnetosfeer.. zie filmpje van youtube..
    http://www.youtube.com/watch?v=LqWNNhsYrdI&feature=channel
    en dat terwijl er op op die dag netzo min zonne actieviteit was…

    @ Bladerunner. van zo rustig naar zo extreem actief in 3 tot 4 jaar tijd lijkt me toch wel onwaarschijnlijk..

Reacties zijn gesloten.