Onder het oppervlak van Titan, de grootste maan van ringenplaneet Saturnus, bevindt zich volgens een geofysicus van de Universiteit van Stanford wellicht een vloeibare oceaan van koolwaterstoffen, een groep organische verbindingen waar onder andere methaan onder valt. Tot die conclusie zijn Howard Zebker en het team van onderzoekers dat hij leidde gekomen met behulp van metingen die zijn verricht door de ruimtesonde Cassini, welke de afgelopen tijd radarsignalen naar het oppervlak van de maan heeft gestuurd. Met een diameter van ongeveer 5150 kilometer is de natuurlijke satelliet groter dan rotsplaneet Mercurius en in tegenstelling tot de meeste objecten in het zonnestelsel van vergelijkbare grootte is Titan geen perfecte bol, zo blijkt uit het onlangs voltooide onderzoek. De maan is namelijk afgeplat bij diens polen, waar de grond zich gemiddeld zevenhonderd meter lager bevindt dan het geval is bij de evenaar. Dit sluit goed aan bij een beoogde verklaring voor het feit dat de meren van koolstofwaterstoffen op het Titaanse oppervlak – die bestaan uit vloeibaar ethaan en mogelijk ook uit methaan – alleen in de poolgebieden gevonden kunnen worden. Indien er daadwerkelijk een ondergrondse oceaan voorkomt in het inwendige van de maan, kunnen deze meren simpelweg plekken zijn waar het oppervlak laag genoeg ligt om een deel hiervan bloot te leggen. Echter is men ook met een andere verklaring voor de opvallende verspreiding van de meren op de proppen gekomen: de omstandigheden in de poolregionen zijn dusdanig dat het bij tijd en wijle koolwaterstoffen regent. De mensen die de gegevens die door de Cassini worden verzameld analyseren, hoeven zich voorlopig dus niet te vervelen.
Nieuwe aanwijzingen voor ondergrondse oceaan op maan Titan
Dit bericht heeft 5 reacties
Reacties zijn gesloten.
” in tegenstelling tot de meeste objecten in het zonnestelsel van vergelijkbare grootte is Titan geen perfecte bol” => Elk object is toch geen perfecte bol omdat het rond zijn as draait? Voor zover ik weet is elk object afgplat aan de polen :
Het gaat toch ook over objecten van vergelijkbare grootte, Jonathan?
Voor zover ik weet draaien de meeste manen niet om hun as, dus zijn ze niet afgeplat.
Manen draaien wel om hun as. Zelfs onze Maan en doet daar ongeveer 24 uur over (daarom zien we altijd dezelfde kant van de maan). Toeval? Nee, dit is energetisch gunstig.
Het gaat er om dat het helemaal niet op een bol lijkt, geen enkele bol is perfect, maar de mate van perfectie is gewoon lager dan de andere objecten.
De maan doet er 27 dagen over, geen 24 uur.
En in die 27 dagen draait de maan ook om de aarde, daardoor zien we elke keer dezelfde kant