Een team van astronomen van de Yunnan sterrenwacht van de Chinese academie van Wetenschappen, heeft een nieuw model ontwikkeld dat de vorming van de jeugdige supernovae (van het type Ia) mogelijk zou kunnen verklaren. Vorige modellen ondersteunden de geringe leeftijd van veel supernova-explosies niet. De meeste supernovae van dit type ontstaan wanneer een grotere (reuzen)ster materie verliest en dit terechtkomt op een witte dwergster. Wanneer de massa van de witte dwerg hoger wordt dan de zogenaamde ‘Chandrasekhar limiet’ (1,4 keer de massa van de zon) kan deze uiteindelijk inzakken en een weglopende kernfussie reactie ondervinden, die uiteindelijk zal resulteren in het exploderen en het vrijgeven van een enorme hoeveelheid energie.
Wetenschappers hebben reeds bevestigd meer en meer supernovae van het type Ia aan te treffen. Vorige modellen voor deze systemen hadden het nadeel dat supernovae niet te voorspellen waren en dr. Wang en zijn team hebben dan ook immens veel werk gestoken in het verklaren van dit mysterie. Gebruikmakend van een ‘stellaire evolutie computer-code’, hebben zij berekeningen uitgevoerd voor ongeveer 2600 systemen, bestaande uit een witte dwerg, een helium ster en een hete blauwe ster. Zij merkten hierbij op dat het gravitatieveld van de witte dwerg materiaal uit een blauwe ster aantrekt en zo de massa van deze witte dwerg verhoogt tot boven de ‘Chandrasekhar limiet’, waardoor de explosie plaatsvindt.
Het exploderen van een dergelijk type supernova gebeurt binnen 100 miljoen jaar na haar oprichting. “Type Ia supernova zijn een belangrijk instrument voor het bepalen van de omvang van het heelal, net daarom moeten we zeker zijn van hun eigenschappen. Ons werk toont aan dat zij vroeg in het leven van de Melkweg kunnen plaatsvinden. ” Toekomstige waarnemingen moeten uitwijzen of deze theorie inderdaad klopt.