Twee identieke sondes van de ruimtevaartorganisatie NASA bereiden zich voor op het betreden van een gebied waarin een antwoord gevonden kan worden op de vraag hoe de maan precies is ontstaan. Het duo, dat bekend is onder de naam STEREO, nadert op dit moment één van de zogeheten Lagrangepunten, waar de combinatie van de aantrekkingskracht van de zon en onze planeet ervoor zorgt dat de daar aanwezige stofdeeltjes en asteroïden bij elkaar blijven. Twee van de vijf gebieden waar dit het geval is zullen tijdens de missie van de vaartuigen bezocht worden. De punten zouden kleine brokstukken kunnen bevatten van een planeet ter grootte van Mars die zich enkele miljarden jaren in het zonnestelsel bevond.
Theia, zoals de hypothetische wereld wordt genoemd, werd naar verluid op een gegeven moment uit diens baan gestoten door een andere groeiende planeet en kwam vervolgens op ramkoers te liggen met de aarde. Bij de catastrofale inslag die volgde werd een grote hoeveelheid materiaal de ruimte in geslingerd, dat naar alle waarschijnlijkheid later onze enige natuurlijke satelliet vormde. De theorie is voor de hand liggend, aangezien het verklaart waarom de maan een relatief kleine ijzeren kern heeft.
De aarde en Theia waren op het moment dat de botsing plaatsvond namelijk groot genoeg om gesmolten te zijn, waardoor zwaardere elementen zoals ijzer de mogelijkheid hadden om hun inwendige te vormen. Diens buitenste lagen, welke onder meer uit het silicium bestonden, zouden bij de inslag los zijn gekomen, waardoor de maan uiteindelijk geboren werd uit materiaal dat voornamelijk uit lichtere elementen bestond. De camera’s van STEREO moeten nu op zoek gaan naar de brokstukken die Theia mogelijk achterliet in de Langrangepunten.
Het ontstaan van de maan is nog steeds een openstaande vraag. Hopelijk komt daar nu een een sluitend antwoord op. Verdere plaatselijke maan bezoeken, zullen die onderzoeken kunnen staven.
Een kleine spellingsfout: naar verluid moet naar verluidt worden.
Voor de rest denk ik dat ze niets zullen vinden, ook al hoop ik het het tegendeel.
even ter kennisgeving: de maan is de moederplaneet van het helaal, de vaderplaneet is onze zon.
mars is de tweede hoofdplaneet en de aarde de 3e. er is nooit een big bang geweest maar alles is heel geleidelijk tot ontplooing gekomen. het heelal weidt steeds sneller uit en met een snelheid die we ons niet voor kunnen stellen omdat alles in het heelal evolueert. De maan is dus de allereerste planeet waarop leven is geweest, de eerste planeet die ontstaan is, miljoenen zo niet miljarden eeuwen voordat er leven was op Mars en op Aarde. Wij mensen leven nu op aarde, op de maan zoals bekend is geen leven meer, al lang niet meer. Op Mars is dit veel minder lang geleden. Ook is daar nog een dampkring, maar er zijn 7 graden van dampkringen nodig om leven te kunnen laten leven.
Just thought i’d let you know that…
thewayoflife,
Je staat vrij te denken wat je wil, maar wanneer je op een wetenschappelijke site begeeft en plots ALLE algemeen aanvaarde kennis over ons zonnestelsel en oerknal omver werpt en het vraagstuk van waar er eerst leven is ontstaan in ons zonnestelsel; dan mag dat best wel gepaard gaan met bronnen. Waarom denk jij dat het leven eerst op de maan was? Waarom is de maan de moederplaneet? Sinds wanneer is de zon een planeet? Sinds wanneer draait Mars binnen de baan van de Aarde (of waarom is mars de tweede hoofdplaneet)? Waarom is er nooit een big bang geweest als vrijwel alle kosmologen het hierover eens zijn en de uitdijing van het heelal en de kosmische achtergrondstraling (en nog meer feiten) erop wijzen dat er wél een geweest is? Wat zou een ‘7 graden van dampkringen’ moeten voorstellen??
Just thought i’d let you know that… your opinion opens more questions than you answered.
Er is toch niemand met zulke goede ogen dat hij kan zien waar het echte begin en het einde van het Heelal zijn hoe kan hij dan weten wat er is na het Heelal da,s toch allemaal natte vinger werk
Martina,
Daarvoor werd de wondere uitvinding telescoop genaamd uitgevonden ;-). En men neemt aan dat er niets is ‘na het heelal’. Het heelal is oneindig uitgestrekt, maar wij kunnen juist niet alles waarnemen.