Is de genetische code van aliens hetzelfde als die van ons?

We hebben buitenaards leven nog niet ontdekt, maar kunnen iets dichter gekomen zijn tot de ontrafeling van hun genen, als we er tenminste van kunnen uitgaan dat hun levensvorm gebaseerd is op genen. Wetenschappers hebben alle genetische codes van elk organisme op aarde onderzocht en zijn tot de constatatie gekomen dat er 20 dezelfde aminozuren in élk organisme aanwezig zijn. Dit kan erop wijzen dat buitenaards leven minstens deze zelfde aminozuren moet bevatten.

Biochemici zijn erin geslaagd om in een levenloze omgeving 10 van deze aminozuren samen te brengen met behulp van een omgeving die vergelijkbaar was met de aarde voor deze leven bevatte. Deze aminozuren zijn vrij gemakkelijk te vinden: ze bevonden zich onder andere in de kern van meteoriten die gevormd werden voordat de Aarde bestond. De energie die nodig was om de aminozuren te binden werd gehaald uit lichtenergie, ionisatieradiatie uit de ruimte en energie die vrijkomt vanuit de binnenkant van de aarde zoals energie die ontsnapt bij vulkanen. Met elk experiment dat uitgevoerd werd, bekwam men exact dezelfde 10 aminozurenbinding.

De wetenschappers nemen op dit moment aan dat de aanwezigheid van deze aminozuren een conditio sine qua non zijn bij buitenaards leven. De overige 10 aminozuren zijn erbij gebracht tijdens de evolutie van het leven. Vermoedelijk zijn ze er een voor een bijgekomen terwijl het leven geleidelijk aan ingewikkelder werd. De biochemici die zich hebben beziggehouden met deze experimenten hebben ten slotte enkele -voorlopig voorbarige- besluiten getrokken. Zo zouden de universele wetten van de moleculaire biologie, net zoals de fysische wetten, geldig zijn in het volledige heelal. Ze stellen ook dat de genetische code gelijkaardig zal evolueren op andere planeten.

Deze besluiten zijn zeer voorbarig want men is nog niet eens zeker dat buitenaards leven op DNA gebaseerd zal zijn en, indien dit wel het geval is, bestaat de kans dat op die planeet er een volledig andere aanwezigheid is van chemische stoffen, waardoor het onmogelijk is te komen tot gelijke genen.

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Alien

    Jah want er is ook gespeculeerd dat buitenaardsleven ook op silica gebaseerd kan zijn ipv koolstof

  2. Tim

    Ja, en ook op plasma. Wanneer komt er nu iets concreets..

  3. Jonathan Dhaese

    Tim, iets concreets komt pas na de ontdekking van het buitenaards leven :). Deze onderzoekers zitten bij hun microscopen, niet bij de telescopen.

  4. sulfor

    Weer een nieuwe redacteur. Top!

  5. Jonathan Dhaese

    ja sulfor 🙂 alweer een Belg ;D
    Nu hopen dat jullie vinden dat ik even goed werk aflever als de andere journalisten 🙂

  6. bladerunner

    @Alien:
    De belangrijkste reden dat ons leven is gebaseerd op koolstof heeft te maken met het feit dat koolstof een element is dat verbindingen aan kan gaan met praktisch alle andere elementen. Dus de combinaties zijn zeer groot. Ook zijn alle koolstof verbindingen erg stabiel vanwege de dubbele en drievoudige bindingsgetallen.
    Silicium daarintegen heeft een aantal zaken tegen zich:

    1)
    De meeste verbindingen zijn enkelvoudig, dus minder stabiel

    2)
    Silicium – waterstof verbindingen reageren heftig met water. Dit betekent dus dat een dergelijke levensvorm een andere vloeistof nodig heeft voor verspreiding van voedingsstoffen. Dit beperkt het aantal mogelijkheden al drastisch omdat de vloeistof niet reactief mag zijn met de te verspreide voedingsstoffen.
    Silicium – waterstof verbindingen zijn dan aanaloog aan de kool-waterstof verbindingen die o.a. tijdens het verteren van voedsel vrijkomen.

    3)
    Als we er van uit gaan dat deze levensvormen eveneens zuurstof nodig hebben, dan zal het eindproduct van het ademhalingssysteem de tegenhanger zijn van koolstof n.l: Silicium dioxide. Dat is echter in tegenstelling tot kool dioxide geen gas maar een vaste onoplosbare stof.
    Chemisch gesproken is elke verbinding met zuurstof een vorm van verbranding. Er zijn ons geen elementen bekent die de zelfde eigenschappen vertonen. Ook hier is de keuze dus erg beperkt. Zuurstof is een van de weinige gassen (zo niet de enigste) die de eigenschap bezit “mee te kunnen reizen” op moleculen (zoals hemoglobine) zonder deze verder te veranderen. (Op die manier ademen wij)

    4)
    En tenslotte: het aantal koolstof verbindingen die men in het heelal heeft ontdekt zijn 10 maal groter dan die van Silicium.

  7. JohnKuhles

    Zie wiki over zeer bizarre levensvormen op Aarde :

    its alive, but NOT as we “know” it …

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Extremofiel

    “Extremofielen”

    Een extremofiel is een levend organisme dat in extreme omstandigheden leeft. Letterlijk betekent het extremo (uiterst) fiel (beminnend).

    Sommige extremofielen hebben eigenschappen die niet bij andere levende wezens voorkomen: of ze hebben geen zuurstof nodig, of kennen geen fotosynthese, of gebruiken waterstof als voedsel en maken methaan (aardgas). Er zijn ook extremofielen die een combinatie hebben van deze eigenschappen. Extremofielen die geen zuurstof nodig hebben, gebruiken in plaats daarvan vaak zwavel.

    ENG:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Extremophiles

    http://en.wikipedia.org/wiki/Extremophile

  8. Aika

    Er leven ook Extremofielen in het menselijk lichaam. 😉

Reacties zijn gesloten.