Rotsblokken werpen schaduw op ringenstelsel Saturnus

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Even aandacht voor de volgende opname van de ruimtesonde Cassini. Aangezien de equinox op de reuzenplaneet Saturnus over enkele maanden aan zal breken, worden diens ringen vanaf het aardoppervlak gezien steeds minder goed zichtbaar en zullen we over een tijdje recht tegen het ringenstelsel aan kijken. Dat zorgt er niet alleen maar voor dat de bekendste manen van de gasreus een schaduw werpen op de ringen, zoals Mimas of Tethys dat in dit geval doet, maar ook dat de rotsblokken in het stelsel dat Saturnus omringt een deel van het zonlicht blokkeren. Door oplettende bezoekers van UnmannedSpaceflight.com werden de schaduwen, welke veroorzaakt worden door duizenden rotsen en kleine manen, op enkele foto’s die het ruimtevaartuig recentelijk nam opgemerkt. Het is de eerste keer dat men de objecten die het indrukwekkende ringenstelsel van Saturnus vormen in beeld heeft gebracht.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Jonathan D'haese

  Wanneer zal die equinox precies bereikt worden?

 2. FvdH

  Op 4 of 5 september geloof ik. Dan zal Saturnus dus even ‘ringloos’ zijn als je door een telescoop zou kijken.

 3. bladerunner

  Van af ±29 Aug (tot 10 Sept.) is het al moeilijk de ringen te zien.
  Het “minimum” (om het zo maar even te noemen) is zoals FvdH zegt 4/5 Sept. Maar eigenlijk zo’n beetje de hele eerste week van September.

  En er is nog een extraatje voor ik denk krachtige telescopen:
  Op 4 September van ±0 uur 45 tot 6 uur komt Titan voor Jupiter langs, en werpt dus zijn schaduw op de planeet.

 4. Jonathan Dhaese

  Bladerunner, klopt het wat je zegt? Titan is toch een maan van Saturnus (en zal dus naar mijn logica voor Saturnus komen) en niet een maan van Jupiter?

 5. bladerunner

  Uiteraard moet dat Saturnus zijn ipv Jupiter, maar aangezien we geen edit optie hebben…

Reacties niet meer mogelijk.