Hubble getuige van spectaculaire lichtshow in reusachtig sterrenstelsel

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

In een tijdsbestek van ruim zeven jaar heeft de Hubble Space Telescope een spectaculaire lichtshow mogen aanschouwen in het sterrenstelsel M87, dat een supermassief zwart gat bevat in diens kern. Vanuit het centrum worden voortdurend twee verschillende straalstromen van heet gas de ruimte in gespuwd en één van hen is in de afgelopen jaren negentig keer zo helder geworden als normaal het geval is.

Een verklaring voor het verschijnsel heeft men tot op de dag van vandaag nog niet gevonden en ook het feit dat de helderheid van de ‘jet’ van materie steeg, vervolgens weer afzwakte en diens magnitude later opnieuw hoger werd roept veel vragen op. Of de stromen die te vinden zijn in andere sterrenstelsels hetzelfde gedrag vertonen is ook nog niet bekend.

De meeste supermassieve zwarte gaten verspreiden enorme jets die het resultaat zijn van de verorbering van een ring van materie die de objecten omgeven. De stromen van heet gas zouden veroorzaakt worden door magnetische veldlijnen die onder invloed staan van de massa van de zwarte gaten en ervoor zorgen dat elektrisch geladen deeltjes naar buiten worden gedreven.

De knot die in de onderzochte jets ontstond bevond zich op ongeveer 214 lichtjaar van het centrum van M87, dat deel uitmaakt van de bekende Virgo-cluster, en verhelderde tussen 1999 en 2005. Mogelijk kwam de materie op weg naar de interstellaire ruimte in botsing met wolken van gas, die ervoor zorgden dat de klont in de jet opgloeide.

Een andere verklaring houdt in dat de verhelderingen veroorzaakt werden door zogenaamde kortsluitingen in het magnetische veld dat in het centrum van het reusachtige stelsel te vinden is. Als dat het geval is, zou de tot HST-1 benoemde klont in verband staan met zonnevlammen die de sterren in de kern uitstoten. M87 bevindt zich op een afstand van 54 miljoen lichtjaar van de aarde en is met een relatief kleine telescoop al zichtbaar.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Vretende Zebra

  Ik geloof er niks van

 2. Michael Boom.

  @vretende zebra
  Geloven doen ze in diverse godsdiensten,ik kan het haast niet geloven:vretende zebra,hoe verzin je zo,n idiote nicname!

 3. bladerunner

  @vretende zebra:
  Je gelooft er niets van?
  Kun je dan ook misschien gelijk met een uitleg komen waarin je vertelt waarom niet?
  Of ben je nu gewoon aan het trollen?

Reacties niet meer mogelijk.