‘Ontdekking microbieel buitenaards leven is nabij’

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Peter Smith, een professor op de Universiteit van Arizona die de missie van de lander Phoenix op onze buurplaneet Mars leidde, is ervan overtuigd dat men binnen tien jaar voor de eerste keer levensvormen buiten de aarde zal vinden, zo vertelde hij op een bijeenkomst op 16 april jongstleden die in het teken stond van de gegevens die het inmiddels inactieve ruimtevaartuig heeft verzameld. Hij voorspelt niet dat we, net als in de science fiction-boeken van onder meer Edgar Rice Burroughs het geval is, op een gegeven moment zespotige apen tegen zullen komen, maar volgens Smith is de kans groot dat men binnen een decennium op microbieel leven stuit in of op het oppervlak van de rode planeet.

Met behulp van een robotarm, enkele ovens, een microscoop en talloze camera’s probeerde hij en zijn team in de afgelopen tijd ook al tekens te vinden van primitieve levensvormen, maar de Phoenix kampte met verschillende technische problemen en bevroor na enkele maanden toen de Martiaanse winter zijn intrede deed. De volgende onbemande missie naar de planeet, die van het Mars Science Laboratory, zal naar alle waarschijnlijkheid maarliefst vijf jaar duren en men is van plan om het vaartuig, dat ongeveer even groot is als een kleine personenauto, te laten landen in een gebied waar in het verleden wellicht vloeibaar water is voorgekomen.

“We zijn vurig op zoek naar bewijs voor leven op de meest nabijgelegen planeet,” aldus Smith. “Ik denk dat we het in handen zullen krijgen, daar ben ik van overtuigd. Op een gegeven zal men een rotsblok omkeren en zeggen: oh god, daar is het.”

Deze post heeft 7 reacties

 1. DatDanWeerWel

  Kom op, er is veel meer aan de hand op Mars. Zie foto’s van ESA.

 2. Maarten

  Welke foto’s bedoel je, en wat met er is veel meer aan de hand? Er loopt al geruime tijd een gerucht dat foto’s het bewijs vormen dat er meer is, maar waarom is het dan zo akelig stil hierover?
  Ik kan nog een foto herinneren waarop men dacht een soort lopende aap te zien (eerlijk is eerlijk, leek er ook wel op), maar was volgens specialisten niets meer dan een rots en bijbehorende schaduw.
  Nu geloof ik beslist dat er meer is tussen hemel en aarde (en nee, niet religieus) maar er wordt m.i. te snel geroepen dat er bewijs is dat er meer is.

 3. Gliese

  Er zijn duidelijke aanwijzingen dat NASA bepaalde ‘zaken’ met behulp van photoshop weg poetst. Ik heb hier talloze voorbeelden van gezien. Daarnaast zijn er foto’s van bepaalde gebieden op Mars waar bomen, bossen en struiken ‘lijken’ te staan. Uiteraard kan dit ook gezichtsbedrog zijn.

  Ik denk dat Mars ooit een iets kleinere aarde is geweest. Met een aarde atmosfeer, oceanen en (primitief) leven. Het stond alleen de verkeerde kant op en de planeet is te klein om leven voor een langere tijd te waarborgen. Althans, dat lijkt me.

 4. Stephan S

  @ Gliese:

  Ojee, daar heb je er weer 1. Ufo’s, Area 51, complottheorie…..

 5. FvdH

  Geen discussies over UFO’s, gephotoshopte foto’s en dergelijke graag.

 6. Aika

  Er is best wel een kans dat er micro organismen leven op Mars, zolang er voeding is voor deze “beestjes”. Dat er op Mars nauwelijks zuurstof aanwezig is, betekent niet dat er geen bacteriën kunnen leven. Want op Aarde leven er namelijk anaerobe bacteriën, dus die zouden op Mars ook wel kunnen overleven. En dan heb ik het nog niet eens over sporen zoals die van miltvuur, die zouden ook best op Mars kunnen leven.

 7. Gliese

  @ Stephan S

  Ik heb niet geschreven over Ufo’s, Area 51 of allerlei complotten. Wat een vreemde reactie van jou. Ik had het over een eventuele geschiedenis van Mars. Iets wat ik erg interessant vind.

  @ FvdH

  Ik wist niet dat photoshop een verboden onderwerp was. Zo controversieel is ’t toch ook weer niet? Nasa geeft het zelf gewoon toe. Een beetje vrijheid in de comments lijkt me geen overbodige luxe.

Reacties niet meer mogelijk.