Hoewel het oppervlak van onze ster al lange tijd geen zonnevlekken vertoont en sommige mensen daarom denken dat de temperatuur op aarde langzaam daalt, is er zeker nog activiteit op de zon. Gisteren vond er een hevige uitbarsting plaats waarbij een vrij grote zonnevlam, die ook wel een protuburans wordt genoemd, verscheen aan de noordoostelijke rand van de kant van de ster die men vanaf het aardoppervlak kan aanschouwen.
Met behulp van het ruimtevaartuig SOHO werd de ‘brug’ van materie vanaf het moment waarop deze verscheen vastgelegd, wat een serie opnamen in ultraviolet licht opleverde. De explosie produceerde niet één, maar twee verschillende coronale massa ejecties van ieder ongeveer een miljard ton. In het geval dat de vlammen richting de aarde waren uitgestoten, zouden deze naar alle waarschijnlijkheid magnetische stormen rond de polen van onze planeet veroorzaakt hebben. Omdat dat niet gebeurd is, blijft de kans op het verschijnsen van noorderlicht klein.
De zon bevindt zich op dit moment nog steeds in het minimum van haar elfjarige cyclus die samenhangt met de activiteit op het oppervlak van onze ster en het aantal zonnevlekken dat zichtbaar is. Het maximum zou in 2011 of 2012 plaats moeten vinden, maar omdat er sinds het begin van de nieuwe cyclus nog maar weinig vlekken zijn verschenen, lijkt het erop dat deze pas later aan zal vangen. Klik hier voor een grotere versie van de animatie.
Op dit moment, zijn er volgens spaceweather géén zonnevlekken. Terwijl er normaal nu veel meer zouden moeten zijn…
stilte voor de storm???