Gewenste radiotelescoop op de maan ‘komt er’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Heino Falcke, hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is ervan overtuigd. Zijn gewenste telescoop op de maan komt er. Deze maand heeft NASA een maaninstituut opgericht om onderzoek vanaf de maan voor te bereiden. En Falcke is erbij betrokken, als enige Europeaan. LUNAR is de naam. Het staat voor Lunar University Node for Astrophysics Research. Dit initiatief van NASA wordt ingevuld door een consortium van toponderzoeksinstituten – waaronder MIT en de Universiteit van Colorado – en ruimtevaartbedrijven.

LUNAR wil de maan gebruiken als platform voor onderzoek naar de zon, voor zwaartekrachtmetingen en voor onderzoek naar de oorsprong van het universum. Falcke wil niet de maan zelf onderzoeken, maar er naar toe om er een radiotelescoop te bouwen. Op de maan is het namelijk veel stiller dan op aarde, waar radioprogramma’s en auto’s de radiosignalen uit de kosmos voor een deel overstemmen. Bovendien filtert de atmosfeer de langste radiogolven uit het signaal. En Falcke wil juist luisteren naar het vertraagde ruisen van de oudste ‘geluiden’ uit het heelal, naar de fragmenten van de eerste periode na de bigbang, de oertijd in het heelal toen er nog geen materie was gevormd.

Aan de stille kant van de maan welteverstaan: de kant die wij nooit zien. Die kant ligt namelijk in de radioschaduw van de aarde. Dit brengt meteen wel een extra probleem met zich mee: de communicatie met de aarde. Of het nu robots of mensen zijn die daar het observatorium bouwen: contact met thuisbasis aarde is cruciaal. Daarom moet er eerst een communicatiesatelliet rond de maan gelanceerd worden.

Problemen genoeg dus nog, en voor het zover is zijn we wel minimaal tien jaar en enige kleine experimenten verder, maar Falcke is optimistisch. “De tijd voor maanexploratie is gunstig. NASA en ESA denken serieus na over een bemand station op de maan. Het doel van die onderneming is niet zozeer fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar verkenning van wat er allemaal bij komt kijken om buiten de aarde te leven,” aldus de hoogleraar.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. pavre

    ik vraag me af of dat wel weer moet.. ze kunnen toch ook een “Hubble achtige” radio telescoop in een omloop baan brengen???

  2. Fakkel

    pavre,
    Dat dacht ik ook !! en het zou géén jaren moeten duren vooraleer men tot bevindingen zou komen. Maar de vraag is, waarom doen ze het niet ?

  3. sulfor

    Toekomstige radiotelescopen hebben een diameter van enkele tientallen tot honderden meters, terwijl de spiegel van de Hubble Space Telescope een diameter heeft van ongeveer 2,4 meter.

  4. pavre

    met hubble achtig bedoel ik dus niet de grote maar de manier..

  5. antineutraal

    Op de achterzijde van de maan zal de radiostilte maximaal zijn, dus dat is een goede reden voor een radiotelescoop op die plek.

Reacties zijn gesloten.