Kometen brachten laatste ingrediënten voor het leven op aarde

Kometen hebben ons altijd al gefascineerd. Een mysterieuze verschijning zou het ongenoegen van een hogere macht kunnen symboliseren of betekenen dat een veldslag gewonnen is door een bepaalde groep, maar tegenwoordig weten we wel beter. Toch hebben de ‘vuile sneeuwballen’ altijd onze interesse getrokken, zeker nu blijkt dat ze waarschijnlijkheid de laatste ingrediënten die benodigd waren voor de vorming van leven in de primordiale soep op aarde brachten, zo blijkt uit een studie van professor Akiva Bar-Nun van de Universiteit van Tel Aviv. “Toen kometen zo’n vier miljard jaar geleden in aanraking kwamen met de dampkring, om vervolgens in te slaan op het aardoppervlak, leverden ze een lading van organische materialen naar onze toen nog jonge planeet. De combinatie van deze bouwstenen met het grote ‘reservoir’ dat al bestond leidde uiteindelijk tot het begin van het proces waarbij de eerste levensvormen ontstonden,” zei hij. Het team van onderzoekers waar Bar-Nun deel van uitmaakte, heeft de afgelopen tijd het ijs dat zich in kometen bevindt gesimuleerd met een machine en kwamen tot de conclusie dat de chemische samenstelling van deze objecten ervoor zorgde dat drie essentiële elementen – argon, krypton en xenon – op aarde belandden. Deze zorgen voor stabiele verhoudingen tussen de bestandsdelen in onze atmosfeer. Wat bleek, is dat de hoeveelheid elementen in de aardse dampkring en in meteorieten niet gelijk is aan het ratio in de samenstelling van de zon en dat ook de verhoudingen in kleiner gesteente uit de ruimte sterk verschillen. Er moet dus een andere bron zijn die dit ratio heeft veranderd. Uit het onderzoek is gebleken dat kometen de meest logische kandidaten zijn voor dit proces en deze er dus waarschijnlijk voor gezorgd hebben dat de vorming van leven van start kon gaan. We staan bij ze in het krijt.

11 reacties

 • Tim

  29 april 2009

  Interessant artikel.

  Het begint er steeds meer op te lijken dat de aanwezigheid van het leven op aarde berust op toevalligheden.

 • bladerunner

  29 april 2009

  Het is gebleken dat de samenstelling en de wijze waarop sterren die in de protoplanetaire fase verkeren, alle sterke overeenkomsten vertonen. M.a.w: de wijze waarop en de samenstelling van zonnestelsels zoals het onze zijn niet uniek. Dit betekent dus dat bijvoorbeeld Vega ( α Lyrae) die een soort Kuiper gordel bevat en planeten in wording nu lijkt op ons stelsel ±3/4 miljaard jaar geleden. Dus zo toevallig is het niet. Het Vega stelsel bevat de zelfde ingrediënten als wij (o.a. dus kometen, want die komen uit de Kuiper gordel) Daar kan dus het zelfde gebeuren als hier

 • Jonathan Dhaese

  1 mei 2009

  Hoe weten ze “zeker” dat het eerder gaat om een komeet en niet om een asteroïde?

 • Tim

  1 mei 2009

  Eh.. omdat je kan lezen dat ze het materiaal van een komeet nagebootst hebben en de elementen daarin zitten.

 • Jonathan Dhaese

  1 mei 2009

  Sommige asteroïden bestaan uit soortgelijk materiaal als kometen.

 • bladerunner

  1 mei 2009

  Dat klopt.
  Sommige kernen van kometen bevatten zelfs een soort van asteroïde! In de regel zijn de “echte” asteroïden in het binnenste deel van het zonnestelsel gevormd, terwijl kometen uit de Oort wolk of Kuiper gordel komen.
  Maar omdat een “uitgebluste” komeet sterk lijkt op een asteroïde is de grens een beetje aan het vervagen. Het belangrijkste verschil is echter dat een komeet vaak een zeer wijde baan heeft die veel verder de ruimte in duikt dan een asteroïde. Daarom is de kans dat een komeet interstellair (organisch) materiaal oppikt veel groter.

 • Jonathan Dhaese

  1 mei 2009

  Bladerunner, waar komen al die edelgassen buiten ons zonnestelsel vandaan?

 • bladerunner

  2 mei 2009

  Ik begrijp even niet waarom je nu over de edelgassen begint. Dus Helium, Neon, Argon, Krypton, Xenon en Radon.
  Want die gaan onder normale omstandigheden geen verbinding aan met andere atomen, dus hebben ze niets te maken met organisch leven brengend materiaal.
  Maar ze zijn in het heelal aanwezig vanwege de zelfde reden dat een hoop andere elementen aanwezig zijn: Supernova’s. Supernova’s zijn de bron van alle elementen omdat ze deze bij hun explosie het heelal in slingeren.
  De uitgestoten massa van de ster QU Vulpeculae (Nova Vul 1984 #2) bleek na analyse m.b.v. de Spitzer Space Telescope ±100 keer meer Neon dan Waterstof te bevatten in vergelijking met de zon.

 • Jonathan Dhaese

  2 mei 2009

  “Het team van onderzoekers waar Bar-Nun deel van uitmaakte, heeft de afgelopen tijd het ijs dat zich in kometen bevindt gesimuleerd met een machine en kwamen tot de conclusie dat de chemische samenstelling van deze objecten ervoor zorgde dat drie essentiële elementen – argon, krypton en xenon – op aarde belandden.”

  In deze theorie is de aarde leefbaar gemaakt dankzij edelgassen dus moesten die zich bevinden buiten ons zonnestelsel.

 • Vretende Zebra

  2 mei 2009

  @ Tim
  Toeval vind ik een subjectieve, menselijke beleving – geen objectief natuurkundig proces.
  In dat licht zijn toeval en lot eigenlijk hetzelfde, hetzij met een verschillende persoonlijke inkleuring.

 • bladerunner

  2 mei 2009

  In dat geval (en dat was eigenlijk al lang bekent) is het ontstaan van leven een delicaat samenspel tussen alles wat zich in het heelal bevind. Het zijn dus supernova’s en kometen die je de “dragers” van organisch en ander materiaal kunt noemen en de mogelijke oorzaak dat een planeet die de juiste omstandigheden heeft (water, atmosfeer, temperatuur) “bevrucht” wordt met leven.

Een reactie plaatsen is niet meer mogelijk.