Het klinkt als de plot van een sci-fi film: immens grote zwarte gaten zwerven met een hoge snelheid doorheen ons melkwegstelsel en slikken alles dat ook maar wat te dichtbij komt op. In feite wijzen de nieuwe berekeningen die zijn gedaan door Ryan O’Leary en Avi Loeb erop dat wellicht honderden massieve zwarte gaten, overblijfselen van het vroege heelal, rondzwerven in ons sterrenstelsel. Voordat er paniek ontstaat: de aarde is veilig, want het dichtstbijzijnde zwart gat bevindt zich op enkele duizenden lichtjaren afstand.
“Deze zwarte gaten zijn overblijfselen van de beginperiode van de Melkweg,” zei Loeb. “Je zou kunnen zeggen dat we net als archeologen studies uitoefenen om meer te weten te komen over de geschiedenis van ons melkwegstelsel en de vorming van zwarte gaten in het vroege heelal.” Er wordt er niet aan getwijfeld dat er verschillende kleinere zwarte gaten in het melkwegstelsel voorkomen: zulke zwarte gaten, die een paar keer tot hooguit enkele tientallen keren zo zwaar zijn als de zon, zijn de overblijfselen van gammaflitsen en supernova-explosies.
Maar volgens deze theorie zouden er zich wellicht honderden zwarte gaten bevinden die elk een massa van duizend tot honderdduizend zonnen zouden hebben. Deze zouden in zeer vroege stadia ontstaan zijn, waarbij heel veel kleine dwergstelsels samensmolten en dit proces zou uiteindelijk tot de zwarte gaten lijden. Het proces is in principe zeer simpel: als elk dwergstelsel een klein centraal zwart gat heeft en deze uiteindelijk samensmelten krijg je een immens groot zwart gat. “Nu we weten wat te verwachten en kunnen we in de bestaande hemel op zoek gaan naar deze nieuwe klasse van objecten.”
Een leuke theorie maar ik het geloof het niet. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat er bij de vorming van het melkwegstelsel zwarte gaten ontstonden, en zelfs dan zouden ze misschien nog kunnen desintegreren.
Maar als ze er één naast het zwarte gat in het centrum ontdekken, zal ik de eerste zijn om te geloven dat er nog honderden anderen zijn.
Waarom is er een ‘grens’ tot waar deze zwarte gaten voorkomen? Door de aantrekkingskracht uit het centrum?
Hoe groot is de kans dat er in de Melkweg tot nu toe onontdekte zwarte gaten voorkomen?
Als er volgens deze theorie ‘slechts’ enkele honderden voorkomen in ons melkwegstelsel relatief klein , door de grootte van ons melkwegstelsel . Verder is het zo dat we eigenlijk totaal niet weten waar we moeten kijken. Eerst en vooral als deze theorie klopt , zal het toch nog steeds eventjes duren voor we het eerste bewijs op tafel zullen hebben.
@Jonathan:
!00 tot 200 miljoen jaar na de big bang ontstonden de eerste sterren. Niet lang daarna waren er de eerste supernova explosies waaruit een zwart gat kon ontstaan. En later gingen de sterren als gevolg van de zwaartekracht samenklonteren en vormde zij de sterrenstelsels.
Het is dus aannemelijk (en inmiddels ook bewezen) dat daar waar de zwaartekracht het sterkst was de materie zo sterk op elkaar zat dat daar later het super massieve zwarte gat ontstond op de plek wat wij nu het centrum van het stelsel noemen.
Maar er moeten ongetwijfeld meerdere gebieden zijn geweest tijdens het samenklonteren waaruit een zwart gat had kunnen ontstaan. Als dit inderdaad gebeurde en dit zwarte gat bevond zich relatief ver van het centrum dan cirkelt dit vrij grote zwarte gat (maar niet super massief) nu ergens rond omdat de rotatiesnelheid van het sterrenstelsel verhindert dat dit zwarte gat naar het centrum toe valt. Later trok dit zwarte gat andere sterren aan en werd een dwergstelsel.
@sulfor:
Alleen daar waar voldoende materie is, kan een zwart gat (of een supernova) ontstaan. M.a.w: zwarte gaten bevinden zich dus nooit aan de rand van een stelsel, alleen in of hooguit halverwege het centrum van een stelsel.
Volgens mij heeft dat duo gewoon de zondagmiddagberekening van Max Planck teruggevonden die als uitkomst had dat, behalve dit zichtbare Heelal en nog eens een 3-tal Heelallen actief zijn.
Ze zijn vanaf 1921 overigens nog steeds niet gevonden. Het verhaal stond in Bres maar waar die het weer uitgehaald hebben weet ik niet.