Deel Russische stuwraket neergestort op huis

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Een deel van een stuwraket van Russische makelij die de taak had om het ruimtevaartuig Progress op weg naar het internationale ruimtestation ISS te brengen is neergestort op het dak van een huis met twee verdiepingen in de in het zuiden van Siberië gelegen deelrepubliek Altaj. Het ruimteafval kwam afgelopen donderdagnacht terecht in het plaatsje Baranovka en zorgde ervoor dat er twee felle knallen te horen waren. Reddingswerkers en brandweermannen vonden even later een stuk metaal dat iets meer dan een meter groot was.

Al vrij snel werd duidelijk dat het ging om een deel van de stuwraket die eerder vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer, de grootste en tegelijkertijd oudste lanceerplek in de wereld, om precies te zijn om 22.37 uur lokale tijd. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is echter sceptisch over het voorval, aangezien men vermoedt dat de bewoners van het huis het stuk metaal zelf op het dak hebben gelegd, in de hoop om de schade die mogelijk eerder al was ontstaan vergoed te krijgen. Het huis bevindt zich namelijk niet in het gebied waarin de brokstukken van stuwraketten die in Bajkonoer gelanceerd worden terecht zouden moeten komen. Er bestaat dus nog enige twijfel bij de organisatie.

Naar verwachting zal het pas gelanceerde ruimtevaartuig aanstaande dinsdag om 21.23 uur Nederlandse tijd koppelen aan het ISS. Progress brengt ruim 2,5 ton aan voedsel, brandstof en andere voorzieningen met zich mee naar het complex voor de bemanningsleden die op dit moment in het ruimtestation verblijven.