Space Shuttle Atlantis klaar voor lancering van vanavond

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Als het goed is vertrekt Space Shuttle Atlantis vanavond met diens zevenkoppige bemanning naar de ruimtetelescoop Hubble, die voor de vijfde keer in de negentien jaar dat het gevaarte in een baan rond onze planeet draait om objecten in het universum vast te leggen een onderhoudsbeurt zal krijgen. Tijdens vijf verschillende ruimtewandelingen zal men twee gloednieuwe instrumenten installeren, een tweetal defecte apparaten repareren en enkele andere belangrijke onderdelen vervangen, waaronder een nieuwe camera. De missie, die vandaag om 20.01 Nederlandse tijd van start moet gaan, zorgt ervoor dat de Hubble waarschijnlijk tot 2014 zijn werk kan blijven verrichten. De reparatie wordt vastgelegd in driedimensionale beelden, welke naar verwachting over een jaar in première zullen gaan.

Omdat het vaartuig tijdens deze missie niet aan het internationale ruimtestation ISS kan koppelen en het goed mogelijk is dat het hitteschild van Atlantis beschadigd raakt tijdens de lancering van vandaag, staat de shuttle Endeavour klaar op lanceerplatform 39B voor het geval dat de bemanning in de problemen komt. Indien dat het geval is, zal er een verbinding tot stand worden gebracht tussen de twee ruimteveren en stapt de crew over naar de Endeavour, die hen dan veilig naar het aardoppervlak brengt.

Bovendien loopt men tijdens deze missie een extra risico door de botsing tussen twee satellieten van Amerikaanse en Russische makelij in begin februari. De puinwolk van zo’n zeshonderd volgbare brokstukken die hierdoor ontstond kan de Space Shuttle tijdens diens missie STS-125 beschadigen. Het risico dat astronauten zouden lopen tijdens de reparatiemissie was voor de botsing al dicht bij het veiligheidslimiet dat de ruimtevaartorganisatie NASA handhaaft. Honderden brokstukken werden de ruimte in geslingerd toen China twee jaar geleden een satelliet opblies met een ballistische raket. De kans op een catastrofale inslag op een shuttle in de baan van de Hubble bedraagt één op 185, wat onder het limiet is van één op tweehonderd. Desondanks vindt de missie gewoon doorgang en daar zijn de meeste bezoekers het eens, zo blijkt uit de poll van dit moment.

De missie loopt op vrijdag 22 mei aanstaande ten einde, wanneer de crew moet landen op het Kennedy Space Center in Florida. Houd AstroVersum en NASA TV in de gaten voor verdere updates over de missie.

Deze post heeft 15 reacties

 1. Tim

  Altijd indrukkend, zo’n lancering. En dat men ervoor gaat zorgen dat de Hubble blijft werken is helemaal geweldig.

 2. remco

  Als het misgaat tijdens de missie staat Space Shuttle Endeavour klaar om ze te redden. de crew bestaat uit de upperdeck crew van STS-123

 3. remco

  De Rescue missie word zeven dagen na de oproep gelanceerd en zal 4 dagen duren.

 4. xzaz

  Everything is GO

 5. remco

  GO FOR LAUNCH T-minus 8 minutes

 6. remco

  Nog 6 minuten to launch

 7. remco

  Lancering LIVE OP CNN

 8. remco

  WE HAVE LIFTOFF VOLGENS CNN

 9. sulfor

  Prachtig!

 10. Predator

  Go Atlantis!

 11. pavre

  wat valt er van de shuttle af rond de 26ste seconde??
  ijs of tegels?? ijs lijkt me vreemd omdat het van de bovenkant (rug) van de shuttel af lijkt te vallen

 12. pavre

  ff op HD kijken trouwens om het goed te zien 🙂

 13. xzaz

  @pavre
  Er is toch iets niet helemaal goed, de tegeltjes zijn een beetje beschadigd.

 14. Sandra

  Ik heb de lancering gezien vanuit het vliegtuig…..zooooo indrukwekkend!
  Helaas had ik mijn camera niet bij de hand om dit vast te leggen…

 15. Marco

  Hallo allemaal,

  Ik heb de lancering van heeeeeel dichtbij mee mogen maken, op het KSC namelijk….. wat was het ontzettend gaaf! Mooie kiekjes gemaakt en mijn vrouw een video, echt een aanrader voor iedereen. Helaas gaan de shuttle missies stoppen binnenkort, dus voor iedereen die er nog een zou willen zien, doen, je krijgt er geen spijt van!

  Ontzettend leuke site trouwens!

Reacties niet meer mogelijk.