Marsrover Spirit in gevaar gebracht door zachte grond

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het vijftal nog functionerende wielen van rover Spirit, die inmiddels al meer dan vijf jaar onderzoek verricht op onze buurplaneet Mars, zijn meerdere keren geslipt in een stuk zachte grond tijdens recente pogingen om het karretje weer te laten rijden. Hierdoor zijn de banden van de rover op dit moment voor de helft in de Martiaanse bodem gezakt en kan Spirit geen kant op. Het team van ingenieurs en wetenschappers dat zich bezighoudt met diens missie hebben de pogingen om het voertuig in beweging te brengen gestaakt en zijn nu van plan om de grond onder de rover te bestuderen en diens positie te simuleren met een testvoertuig.

“Spirit bevindt zich momenteel in een zeer moeilijke situatie,” aldus John Callas, projectmanager van de missies van Spirit en diens ‘broertje’ Opportunity, die nog wel in staat is om het oppervlak van de rode planeet in kaart te brengen. “Het lijkt ons verstandig om meer te weten te komen over de grond die deze moeilijkheden veroorzaakt aan de hand van metingen met instrumenten, alvorens we opnieuw zullen proberen om het karretje los te krijgen.” Zowel Spirit als Opportunity hebben vijf jaar langer gefunctioneerd dan oorspronkelijk was gepland en hebben een veel grotere afstand afgelegd dan waarvoor het tweetal ontwerpen is.

In de afgelopen twee maanden heeft de eerste rover tegen de klok in van het noordelijke naar het zuidelijke deel van het lage plateau ‘Home Plate’ gereden. Het legde in dat tijdbestek zo’n 122 meter af voordat het zich in deze moeilijke positie manoeuvreerde. Hoewel het nog lang niet zeker is of Spirit zich hier nog uit kan krijgen, heeft de wind ervoor gezorgd dat een deel van het stof dat zich op diens zonnepanelen bevindt en ervoor zorgt dat de rover minder energie krijgt is verdwijnen. “Dat geeft ons meer tijd om een juiste strategie te kiezen,” zei Callas tot slot. Oorspronkelijk zou de missie van Spirit slechts drie maanden duren na diens landing in januari 2004.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Fakkel

  Die rovers hebben het gedaan hé !! Om nog verder onderzoek te doen, waarvoor ze niet gemaakt zijn is toch maar een uitstel van executie.Ik heb een zéér grote bewondering voor wat ze daar gedaan hebben. Het is op zich een zeer grote prestatie geweest waarvoor de makers een pluim verdienen. Maar genoeg is genoeg!! Ik vertrouw zelf de verdere onderzoeken niet meer die ze eventueel nog kunnen doen. Iedere besmetting door andere proeven die ze gedaan hebben,kan géén garantie geven voor de volgende proeven. Maar die rovers hebben een patent voor de toekomst, om de volgende uitdagingen waar te nemen. Ze moeten ze nu met rust laten en laten uitdoven..Het zijn monumenten geworden van de wetenschap.

 2. xzaz

  @Fakkel
  Hoe kan je speelgoed nou laten staan? Er zit geen aan/uit knop op.

 3. bounz

  ik denk, dat als je al zolang met die robots daar bezig bent… dat ze net zo aan je hart liggen als een kind…..

  en een kind wil je ook niet dat het ooit sterft 🙂

Reacties niet meer mogelijk.