Onderhoudsmissie ruimtetelescoop Hubble vordert gestaag

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

De reparatie aan de ruimtetelescoop Hubble lijkt zonder al te veel problemen te verlopen. Gisteren voltooiden astronauten John Grunsfeld en Andrew Feustel de derde ruimtewandeling die in de elf dagen durende missie plaatsvindt met het openen en installeren van nieuwe elektronica op één van de belangrijkste instrumenten van het observatorium, de zogeheten Advanced Camera for Surveys. Het instrument, dat in feite bestaat uit drie verschillende camera’s, was tot voor kort één van de meest gebruikte apparaten van de telescoop, maar elektrische problemen in 2006 en 2007 zorgden ervoor dat slechts één camera bleef werken, degene die gevoelig is voor ultraviolet licht.

De ACS, zoals het instrument ook wel wordt genoemd, was oorspronkelijk niet ontworpen om in een baan rond de aarde gerepareerd te worden. Om toegang te krijgen tot de binnenkant van de camera moest ruimtewandelaar Grunsfeld gespecialiseerd werktuig gebruiken om een rooster dat het instrument beschermende te verwijderen en 32 schroeven los te draaien, zodat vier printplaten weggehaald konden worden. Ook bracht hij een kastje met nieuwe elektronica aan, wist de ruimtevaarder externe elektriciteitsvoorziening te installeren en kreeg het vaartuig een nieuw instrument: de Cosmic Origins Spectrograph, welke ons mogelijk meer kan vertellen over het gas dat zich tussen sterrenstelsels bevindt en de webachtige structuur waaruit het universum bestaat.

Met deze handelingen werd één van de meest ingewikkelde delen van de missie met succes voltooid en heeft de Hubble, als de reparatie inderdaad geslaagd blijkt te zijn, nu een extra camera tot zijn beschikking die voornamelijk ingezet gaat worden om ‘wide-field’ opnamen te maken. Eerder deze week werden al twee ruimtewandelingen uitgevoerd, waarin onder meer nieuwe accu’s en gyroscopen – die ervoor zorgen dat de telescoop stabiel in diens baan blijft – werden geïnstalleerd en de 132 miljoen dollar kostende Wide Field Camera 3 aan werd gebracht. Die vervangt een in 1993 geïnstalleerde camera. Vanmiddag zullen de astronauten Mike Massimino en Michael Good de Space Telescope Imaging Spectrograph, die het in 2004 begaf, proberen te repareren. Hun verrichtingen zijn rechtstreeks te volgen op NASA TV.

Deze post heeft een reactie

  1. Fakkel

    Nog een paar dagen en de herstellingen aan de hubble zijn voltooid. Het is gewoon fantastisch wat ze daar allemaal uitvoeren en tot op heden schijnt alles naar wens te verlopen. ik volg alles op de voet en hoop bij deze dat de bemanning na hun prestaties veilig thuis komen. ik ben eveneens nieuwsgierig naar de nieuwe foto’s van die Wide Field Camera. Laat ze maar komen !!

Reacties niet meer mogelijk.