Onderzoek naar onbekende objecten bij ruimtetelescopen duurt voort

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De op donderdag 14 mei jongstleden gelanceerde ruimtetelescopen Herschel en Planck worden vergezeld door twee mysterieuze objecten waarvan men niet weet wat het zijn, zo blijkt waarnemingen die werden gedaan vanuit verschillende observatoria op het aardoppervlak. De twee vaartuigen zouden in gezelschap van de zogeheten Sylda 5-structuur, welke ervoor zorgde dat de telescopen tijdens de lancering op hun plaats bleven, en een rakettrap van de Ariane 5-raket die hen in de ruimte bracht op weg moeten zijn naar de baan van waaruit zij observaties zullen gaan doen, maar opnamen die gemaakt zijn vanuit verschillende landen laten zien dat er een zestal objecten van onze planeet af beweegt.

18 mei, 23.08 uur: Er wordt zojuist gemeld dat de twee objecten niet op nieuwe opnamen zichtbaar zijn, al kan niet met volle zekerheid gezegd worden dat de voorwerpen definitief zijn verdwijnen. Het tweetal zou naar verluidt een helderheid hebben gehad van magnitude achttien, wat betekent dat beide objecten niet groter waren dan enkele centimeters, maar ook hier bestaat twijfel over.

18 mei, 21.53 uur: Volgens geruchten zouden er in de buurt van de ruimtetelescopen inmiddels tien onbekende objecten te vinden zijn, maar uit nieuwe waarnemingen van enkele observatoria blijkt dat er op dit moment nog steeds een tweetal ongeïdentificeerde voorwerpen met de vaartuigen mee bewegen. Op een Yahoo! Group waar onderzoekers discussiëren over de verschijning wordt gesuggereerd dat de objecten afkomstig zijn van de Europese telescoop Planck en wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat het om geheime satellieten – die vorige week vanuit Frans-Guyana tegelijkertijd de ruimte in zouden zijn gebracht – gaat, maar verdere observaties moeten de komende dagen uitsluitsel geven.

18 mei, 11.44 uur: Op de bovenstaande opname is het zestal te zien. De drie objecten onderin zouden Herschel, Planck en de Sylda 5-structuur moeten zijn, oftewel nummer één, twee en drie. Aan de bovenkant is de bovenste rakettrap, die de ESC-A wordt genoemd, zichtbaar. Het tweetal objecten met de nummers vijf en zes zijn ongeïdentificeerd en hun oorsprong is niet bekend. De foto bestaat uit een combinatie van negen verschillende beelden die afgelopen zaterdag in een uur tijd werden verzameld met behulp van één van de telescopen van de La Sagra Sky Survey in Spanje. Het doel van dit observatoria is het in kaart brengen van kometen en asteroïden die de aarde op een relatief kleine afstand passeren.

Van de twee missies, die enkele dagen geleden van start gingen na een succesvolle lancering op Frans-Guyana, zijn de Nederlandse ogen vooral gericht op Herschel. Deze telescoop bevat drie instrumenten, waarvan één werd gebouwd onder leiding van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON: het Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HIFI). De ruimtetelescoop Herschel is de grootste infrarood ruimtetelescoop tot op heden. Hij onderzoekt straling die nog nooit eerder is bekeken vanuit de ruimte. Daarom zijn de verwachtingen van de internationale astronomische gemeenschap hooggespannen.

Diens ‘broertje’ Planck is de eerste Europese missie die onderzoek doet naar de oudste straling in het heelal. Deze straling ontstond zo’n 380.000 jaar na de oerknal en kan ons meer vertellen over de evolutie van het heelal. Behalve superscherpe waarnemingen van het jonge heelal, levert Planck ook informatie over de belangrijkste bestanddelen, zoals normale materie, donkere materie en donkere energie.

Deze post heeft 14 reacties

 1. Joost

  ‘Lees verder voor meer informatie’ hyperlink werkt niet… Maar wat ik mij nou af vraag; waarom zet setti niet hun schotels die richting op? (na 300 pogingen eindelijk de code kunnen lezen!)

 2. FvdH

  @Joost: de link doet het hier wel. Wat krijg je te zien dan?

  Het SETI is overigens op zoek naar radiosignalen van buitenaardse beschavingen en dat heeft niets te maken met deze objecten. Dat het twee ‘Unidentified flying objects’ zijn betekent nog niet dat het in verband gebracht mag worden met buitenaards leven of iets dergelijks. Dat is veel te voorbarig.

 3. Joost

  Ik kom weer op de zelfde site terecht als waar we nu lezen.

  Ik weet dat SETI op zoek is naar radiosignalen van buitenaardse beschavingen. En ik zeg ook niet dat dit aliens zijn, maar die “voorbarigheid” kan je dan wel min of meer uitsluiten. Zolang deze objecten onbekend zijn kan het toch geen kwaad om een keer wat schotels erop te richten, en te kijken of en wat voor signalen ervan af komen.. Of is dit normaal dat er objecten 2 andere objecten “achtervolgen” (Rerschel en Planck).

  Voor mij is dit in ieder geval iets nieuws…

 4. bart

  Het zou om objecten gaan met magnitude 18 en dat zou betekenen dat de voorwerpen een paar centimeter in doorsnee zijn.

  Buitenaards leven is dan wel voorbarig, hoor.
  De vader van de gedachte en zo.

  Onze technologie staat ook niet stil en het zal best zo zijn dat onze apperatuiur nu goed genoeg is om ieder schilfertje dat van de een of andere draagraket of sateliet afspringt gedetecteerd wordt.

 5. Fakkel

  Als men zo een doorgedreven opsporing heeft gedaan naar twee voorwerpen met een doormeter van een paar cm ?? Dan stel ik mij de vraag ?, Met wat zijn ze nu wéér bezig ?? Indruk maken ?De zaak wichtig opblazen ?, Zich in de kijker werpen ?? Allé ???? Het is allemaal op zich al zeer denderend zonder dar er moet geschoemeld worden hé ?? Een beetje objectief zijn heeft ook zijn waarde hoor !! En daaar hou ik van !!

 6. Adenis

  Ik heb een vraagje over die magnitude. Een magnitude geeft toch alleen aan hoe helder iets is en niet hoe groot? want het zou zo kunnen dat het een groot object is, maar weinig licht/weerkaatsing af geeft.

  Maar ik denk dat 1 van die telescopen toch stuk is. Zou natuurlijk heel zonde zijn.

 7. bladerunner

  @Joost:
  SETI werkt met radiotelescopen. Die zijn niet geschikt voor deze objecten.

  @Adenis:
  Klopt. De magnitude geeft aan hoe helder het object is in een bepaalde golflengte. De afmeting kun je pas bepalen als je de hoekdiameter weet in boogseconden en de afstand.

  Ik denk dat het gewoon ruimte afval is dat daar toevallig in de zelfde baan zit.
  ruimte afval rond de aarde:

  http://www.space.com/php/multimedia/imagedisplay/img_display.php?pic=080318-debris-earth-02.jpg&cap=This+computer-generated+image+shows+objects+(white+dots)+currently+being+tracked+in+low+Earth+orbit%2C+which+is+the+most+concentrated+area+for+orbital+debris.+Credit%3A+NASA

  Zo dat is een lange zeg!

 8. Tim

  @Wok: de Duitse versie van Grenswetenschap. Onzin dus.

 9. Wok

  Ja is ook wel mijn mening maar wil maar zeggen dat er zoiets bestaat als OSETI dus de stelling van bladerunner gaat niet op dat SETI niet geschikt zou zijn.

 10. adenis

  Is er al wat meer bekend over de objecten?

  @ wok. wat OSETI heeft opgevangen is al veel eerder gebeurd. Het komt alleen nu naar buiten.

 11. bladerunner

  @Wok:
  SETI werkt met radiotelescopen die in een bepaald frequentie gebied zoeken naar signalen van buiten ons zonnestelsel. Met dat soort telescopen kun je dergelijke kleine objecten niet zien, tenzij ze radiosignalen uitzenden. Als dat het geval zou zijn, en hun afstand lag binnen de invloedssfeer van de Aarde, dan was Amerika allang naar DEFCON 1 gegaan.
  Een project als NEAT (http://www.daviddarling.info/encyclopedia/N/NEAT.html) is daar speciaal voor in het leven geroepen en dus veel geschikter. We hebben het hier niet over E.T. maar over een paar vreemde objecten in een baan rond de Aarde.

 12. adenis

  is al bekend wat de onbekende objecten waren?

Reacties niet meer mogelijk.