Astronauten laten telescoop Hubble los na succesvolle reparatiemissie

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De onderhoudsmissie naar de ruimtetelescoop Hubble heeft men met succes weten te voltooien. Het vaartuig werd vandaag voor de laatste keer aangeraakt door menselijke handen tijdens de vijfde ruimtewandeling die op het programma stond. De astronauten Andrew Feustel en John Grunsfeld deden er maarliefst zeven uur en twee minuten over om de laatste reparaties aan de ruimtetelescoop te verrichten voordat het losgekoppeld zou worden. In dat tijdsbestek werden nieuwe accu’s en sensoren geïnstalleerd en werd er ook nieuw isolatiemateriaal aangebracht.

Sinds afgelopen maandag, toen shuttle Atlantis gelanceerd werd vanuit Cape Canaveral, wisten de bemanningsleden al het onderhoud aan de Hubble dat op de planning stond af te ronden, waardoor het achtergelaten wordt met het scherpste zicht dat het gevaarte tot op de dag van vandaag heeft gehad. Tijdens een vijftal ruimtewandelingen werden twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten geïnstalleerd, konden twee apparaten worden gerepareerd en werd er hardware in de telescoop geplaatst die ervoor moet zorgen dat diens missie tot op zijn minst 2014 zal duren. In totaal waren er 36 uur en 56 minuten nodig om het vaartuig op te knappen en is er in de afgelopen jaren gedurende 166 uur en zes minuten onderhoud verricht aan de Hubble, wiens instrumenten in de komende vier maanden vanaf het aardoppervlak afgesteld zullen worden, waarna het weer observaties uit zal gaan voeren.

Vanmiddag om 14.57 uur onze tijd werd het contact tussen de robotarm van Atlantis en de ruimtetelescoop verbroken, wat betekent dat het grootste deel van missie STS-125 nu is afgerond. Het ruimteveer en diens zevenkoppige bemanning bewegen zich nu van de telescoop af en vanavond om 18.51 uur Nederlandse tijd zal men voor de laatste keer een blik werpen op het hitteschild van de shuttle, die aanstaande vrijdag veilig terug moet keren op onze planeet. De voorbereidingen op de landing zijn te volgen via NASA TV.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Predator

  Hulde voor deze mensen!

 2. Fakkel

  Dat is gewoon prachtig werk en een dikke proficiat. En nu vrijdag een behouden thuiskomst voor deze mensen. Hopelijk is alles weer in orde met de hubble en kunnen we genieten van nog meer info en foto’s.

 3. Patrick

  Wat zullen ze met die oude onderdelen doen? Zullen die terug naar de aarde worden gebracht? bv. de Wide Field and Planetary Camera 2, wat gebeurd daar mee?

 4. Tim

  Die zullen inderdaad mee terug worden gebracht. De camera mogen ze best aan mij geven, hoor 😉

Reacties niet meer mogelijk.