Update: Landing ruimteveer Atlantis uitgesteld naar zaterdag

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

“Ik ben op dit moment videocamera’s bij het raam van de commandant en op het vliegdek aan het zetten om de landing vast te leggen,” schreef astronaut Mike Massimino vanuit een baan om de aarde gisteren op de populaire website Twitter. Hij en zijn zes collega’s, die in de afgelopen anderhalve week onderhoud pleegden aan de ruimtetelescoop Hubble, moeten vandaag om 16.01 uur onze tijd zien te landen in Florida na een enerverende missie. Verschillende instrumenten werden vervangen of gerepareerd en het vaartuig kan nu als het goed is nog circa vijf jaar waarnemingen blijven verrichten.

Update 14.20 uur: Door de slechte weerssituatie heeft men zojuist besloten om de shuttle vandaag niet te laten landen. Morgen zal er een nieuwe poging ondernomen worden, al is het nog niet bekend waar de bemanning precies veilig terug zal keren op het aardoppervlak. De landing van Atlantis kan dit weekend op de volgende momenten plaatsvinden:

Zaterdag 23 mei (omloop, landingsplaats, tijd):

 1. 180 – KSC – 15.16 uur
 2. 181 – EDW – 16.46 uur
 3. 181 – KSC – 16.54 uur
 4. 182 – EDW – 18.24 uur

Zondag 24 mei:

 1. 196 – EDW – 16.01 uur
 2. 196 – NOR – 16.04 uur
 3. 196 – KSC – 16.10 uur
 4. 197 – EDW – 17.39 uur
 5. 197 – NOR – 17.42 uur
 6. 197 – KSC – 17.48 uur

Update 11.56 uur: Vluchtleider Norm Knight heeft de eerste van de twee landingspogingen die vandaag ondernomen kunnen worden geschrapt wegens de slechte weersomstandigheden in Florida. Het ruimteveer Atlantis zal nu in ieder geval één extra rondje om de aarde draaien, terwijl men in de komende anderhalf uur zal bepalen of de voorbereidingen op een landingspoging om 17.39 uur onze tijd door zullen gaan of niet. De astronauten aan boord van de shuttle hebben hun werkzaamheden tijdelijk stilgelegd en indien de weerssituatie niet zal verbeteren, zal de missie in elk geval één dag langer duren en wordt er morgen pas weer gekeken of er geland kan worden.

De onderstaande tekst is geschreven voor de update.

Aangezien het ruimteveer in goede staat blijkt te verkeren en er geen problemen met diens beschermende hitteschild zijn geconstateerd, is gistermiddag besloten om Space Shuttle Endeavour, welke klaar stond op het lanceerplatform en gelanceerd kon worden als de bemanning van Atlantis in nood zou verkeren, terug te rijden naar de ‘hangar’. Het gevaarte wordt de komende tijd klaargestoomd voor de lancering naar het ruimtestation ISS op 13 juni aanstaande. Tijdens diens missie zal onder meer het laatste onderdeel van het Japanse laboratorium Kibo geïnstalleerd worden, dat moet dienen als een soort ‘terras’ waarop experimenten in het vacuüm van de ruimte uitgevoerd kunnen worden.

Ondertussen heeft men op enkele honderden kilometers hoogte voorbereidingen getroffen voor de landing van vanmiddag, al lijken de weersomstandigheden roet in het eten te gaan gooien. Sinds enkele dagen is er een lagedrukgebied te vinden boven Florida dat lichte regen produceert en naar alle waarschijnlijkheid zullen de buien ook vandaag aan blijven houden, zo wist men op te vangen uit de mond van één van de vluchtleiders van de missie. Het is bovendien niet uitgesloten dat er wolkbreuken zullen ontstaan, dus de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Atlantis heeft nog genoeg brandstof aan boord om hooguit drie dagen langer in de ruimte te blijven.

Indien de weerssituatie niet zal verbeteren, vindt de ‘touchdown’ waarschijnlijk komende zaterdag plaats, wanneer men naast het Kennedy Space Center ook de Edwards Air Force Base in Californië kan gebruiken als landingsplaats. Vandaag zal er daar nog niet naar uitgeweken worden, aangezien alleen twee landingspogingen in Florida tot de mogelijkheden behoren. De eerste vindt om 16.01 uur plaats en de tweede om 17.39 uur Nederlandse tijd. De vooruitzichten voor het weekend in het westelijke deel van de Verenigde Staten zien er op dit moment redelijk uit, wat betekent dat de kans aannemelijk is dat men uit zal wijken naar een alternatieve plek om veilig terug te keren op het aardoppervlak.

De voorbereidingen op de landing van de zevenkoppige bemanning zijn via NASA TV te volgen.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Fakkel

  Ik hoop dat de landing voor vandaag is. Het moet nogal een spanning zijn voor de astronauten om na hun prestatie, af te ronden met een behouden thuiskomst. ik moet toegeven, ik hou toch ieder keer mijn hart vast wanneer ze de dampkring in duikelen. En wat een idee om de landing van uit de schuttle te filmen, bij mijn weten werden er in het verleden enkel een paar foto’s gemaakt. Of heb ik het verkeerd op ?

 2. Huy

  Volgens het ANP zal vanmiddag de shuttle gaan landen op het ksc

 3. Tim

  Weersvooruitzichten zijn nog niet verbeterd, zo valt te lezen op Spaceflight Now.

Reacties niet meer mogelijk.