Is de eerste extragalactische planeet gevonden?

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Met behulp van een techniek die gravitationele microlensing wordt genoemd heeft een team van sterrenkundigen uit Italië mogelijk een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt. Aangezien er tot op de dag van vandaag meer dan driehonderd exoplaneten zijn ontdekt komt een dergelijke vondst in deze tijden niet meer aan als een verrassing, ware het niet dat de moederster van het object zich in een ander sterrenstelsel, het bekende Andromedastelsel, bevindt. Hoewel de massa van de metgezel van de ster in M31, zoals ons buurstelsel ook wel wordt genoemd, ongeveer zes keer zo groot is als die van ‘onze’ Jupiter en het object daarom ook een bruine dwergster kan zijn, vormt de ontdekking een grote stap in de zoektocht naar kleine hemellichamen buiten ons melkwegstelsel.

De methode waarmee de onderzoeker Gabriele Ingrosso en zijn collega’s van het National Institute of Nuclear Physics op de wereld zijn gestuit maakt gebruik van de zwaartekracht van een ster dat het licht van een object dat zich verder van ons af bevindt ombuigt en het vanaf het aardoppervlak gezien verheldert. Het voordeel van het gebruikmaken van microlensing is dat de techniek het best tot zijn recht komt bij de zoektocht naar verafgelegen objecten, waardoor het ideaal is voor de jacht op planeten in andere sterrenstelsels. Theoretisch gezien zou het mogelijk zijn om aan de hand van deze methode objecten ter grootte van de aarde te detecteren. Een nadeel is echter dat een object bij microlensing slechts enkele dagen bestudeerd kan worden, omdat het licht van de achtergrondster binnen de kortste keren niet meer omgebogen wordt.

Het hemellichaam werd ontdekt tijdens de analyse aan het licht van sterren die het team eerder bestudeerde in het Andromedastelsel. In de lichtcurve van diens moederster stuitte men op minieme variaties die waarschijnlijk veroorzaakt worden door een ander object dat het omcirkelt. Op basis van diens massa kwam men tot de conclusie dat het om mogelijk om een planeet gaat. De onderzoekers wijzen er bovendien op dat een soortgelijke ontdekking wellicht al in 2004 is gedaan, toen een ander team een binair sterrensysteem onder de loep nam aan de hand van dezelfde techniek. Toentertijd werden de waargenomen variaties in het opgevangen licht gekoppeld aan de aanwezigheid van een volwaardige ster, maar vermoed wordt dat het ook hier om een planeetachtig object gaat.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Cover

  Buiten ons zonnestelsel? Buiten ons sterrenstelsel bedoel je 😉

 2. Jonathan Dhaese

  Het artikel is geschreven in een climax ^^ (iets gradueel opbouwen tot je een hoogtepunt bereikt)

  1. er is een planeet ontdekt
  2. ze bevindt zich buiten ons zonnestelsel
  3. ze bevindt zich zelfs buiten onze melkweg

  Ik denk toch dat het zo bedoeld is 😉

 3. Cover

  Je hebt helemaal gelijk, ik was iets te snel met mijn oordeel 🙂

 4. bladerunner

  Even een opmerking over de mogelijkheid dat de metgezel een bruine dwerg zou kunnen zijn:
  Algemeen wordt aangenomen dat gasreuzen die zwaarder zijn dan ±13 maal de massa van Jupiter een bruine dwerg ster zijn. De kans dus dat dit een bruine dwerg is met een massa van slechts 6 is zo goed als nul.

Reacties niet meer mogelijk.