Gaslek verhindert lancering Space Shuttle Endeavour

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het ruimteveer Endeavour en diens zevenkoppige bemanning, die in het begin van de middag richting het ruimtestation ISS hadden moeten vertrekken, worden vandaag niet gelanceerd. Om 06.26 uur onze tijd besloot men de lift-off uit te stellen vanwege een lek van waterstofgas. Een soortgelijk lek ontstond twee vluchten geleden, bij de start van de missie STS-119, ook.  Het probleem werd toen snel opgelost, maar dit keer kan de lancering van de shuttle op zijn vroegst aanstaande woensdag plaatsvinden. Echter is het onwaarschijnlijk dat de ruimtevaarders dan de aarde verlaten, aangezien er op die dag al de lancering van de twee maansondes LRO en LCROSS gepland staat. Pas op zaterdag 20 juni wordt er daarom mogelijk een nieuwe poging ondernomen.

Indien men niet in staat is om het ruimteveer aankomende zaterdag te lanceren, kan de missie ten vroegste pas op 11 juli van start gaan. Meer informatie volgt na overleg van de missiemanagers.

Deze post heeft 2 reacties

 1. Jonathan Dhaese

  Wat is de oorzaak van de gaslek? Ouderdom van de shuttles? Indien dat de reden is, krijgen de mensen die “ik denk van niet” gestemd hebben bij de poll rechts ongelijk ;D

 2. tycho

  gaat wel vaker “mis” , laatste tijd met die voorbereidingen, er gaan geen een keer voorbij dat het helemaal probleemloos verloopt.

  ik kijk enorm uit naar het constellation-programma. die bemand kleinere raket(ARES-1-capsule op 1 van 2 draagraket van shuttleboosters), is nog wel klein maar ARES-V wordt een enorme draak, die wordt nog een stukje hoger en veel dikker dan saturn-V maanraket.
  als je het hebt zien lanceren, is space shuttle er niks bij, is zoooo schattig klein 🙂
  (zoek google afbeeldingen- typ ARES V SATURN V)

Reacties niet meer mogelijk.