Een team van onderzoekers heeft een bacterie tot leven gebracht nadat het ongeveer 120.000 jaar op een diepte van drie kilometer onder de ijskap van Groenland begraven heeft gelegen. Het organisme, dat de naam Herminiimonas glaciei heeft gekregen, is met een lengte en diameter van respectievelijk 0,9 en 0,4 micrometer zeer klein in vergelijking met andere bekende bacteriën. Gedurende een tijdsbestek van bijna twaalf maanden werd het bodemmonster waar de bacterie zich in bevond onder temperaturen van twee en vijf graden Celsius verwarmd. Hier vermenigvuldigde het zich in en ontstonden er koloniën van minieme paars-bruine bacteriën.
De analyse naar microben die onder extreme omstandigheden op en in het aardoppervlak leven kan ons meer vertellen over welke soorten levensvormen op andere plaatsen in het zonnestelsel kunnen overleven. Het overgrote deel van het leven op de aarde bestaat uit dergelijke micro-organismen, dus is het aannemelijk dat dit mogelijk ook op andere planeten het geval is. De minieme grootte van de opgegraven bacterie heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het organisme wist te overleven in het ijs. Een kleine celgrootte zorgt voor een efficiëntere opname van nutriënten en is ook voordelig bij de bescherming tegen vijanden en de bezetting van zogeheten microniches.
“Dit soort extreem koude plekken vertonen de meeste overeenkomsten met mogelijke buitenaardse leefgebieden,” aldus onderzoeker Jennifer Loveland-Curtze van de Staatsuniversiteit van Pennsylvania. “De uitzonderlijk lage temperaturen zorgen ervoor dat cellen en nucleïnezuren behouden blijven, zelfs voor miljoenen jaren.” De onder de loep genomen bacterie is één van de vele zeer kleine bekende bacteriesoorten en de enige daarvan die tot nu toe werd gevonden op Groenland. De studie naar deze organismen kan wetenschappers inzicht geven in hoe cellen kunnen overleven en zelfs kunnen groeien onder extreem onbarmhartig omstandigheden, zoals zeer lage temperaturen, weinig zuurstof en ruimte, een kleine hoeveelheid nutriënten en een hoge luchtdruk.
Ik heb er geen verstand van, maar met bacterieen die men niet kent daar ben ik huiverig voor. Je weet niet waar ze immuun voor zijn en wat voor ziekten ze te weeg kunnen brengen?
Ik neem aan dat zoiets van tevoren uitgebreid wordt onderzocht.
Harry, de meeste bacteriën zijn niet kwaadaardig: ze leven symbiotisch samen met andere dieren.
En ik neem aan zou het wél kwaadaardig zijn, de kans zeer klein is dat het schadelijk is voor de mens. Het heeft zo lang weg van alle leven overleefd, dat het nauwelijks immuun kan zijn voor alle soorten stoffen die wij nu ter onzer beschikking hebben
Bacteriën zijn nooit kwaadaardig, het is alleen dat ze toxines kunnen uitscheiden waar mensen niet tegen kunnen.
Sorry, dat bedoelde ik 🙂
@ Harry: Als je goed leest staat er: “De onder de loep genomen bacterie is één van de vele zeer kleine bekende bacteriesoorten en de enige daarvan die tot nu toe werd gevonden op Groenland.” Deze soort is dus niet onbekend.