Update: NASA ontkent onderzoek naar sabotage aan shuttle

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

In de zoektocht naar de oorzaak van het gaslek in de externe brandstoftank van Space Shuttle Endeavour, dat er twee keer voor heeft gezorgd dat het ruimteveer niet gelanceerd kon worden, wordt niet uitgesloten dat een medewerker van de ruimtevaartorganisatie NASA sabotage heeft gepleegd en het probleem op zijn of haar geweten heeft. Dat heeft een woordvoerder vandaag meedegedeeld. De lift-off richting het ruimtestation ISS stond aanvankelijk voor afgelopen zaterdag gepland, maar vanwege een lek van waterstofgas werd deze verschoven naar woensdag. Ook toen trad het probleem op en kon de lancering geen doorgang vinden.

Er wordt onderzocht of het mogelijk is dat iemand de brandstofleidingen opzettelijk heeft beschadigd, zo verklaarde vertegenwoordiger LeRoy Cain. Hoewel het niet aannemelijk is, sluit men niet uit dat een op het lanceerplatform werkende ingenieur het probleem heeft veroorzaakt om ervoor te zorgen dat het begin van missie STS-127 en dus ook de acht lanceringen die daarna nog plaats moeten vinden op worden geschoven. Dat zou betekenen dat het programma niet in 2010, maar pas in 2011 voltooid kan worden en de medewerkers van de ruimtevaartorganisatie later dan gepland hun baan zullen verliezen als men afscheid neemt van de shuttles. Totdat de nieuwe generatie raketten klaar is om in gebruik te worden genomen brengt Rusland de Amerikaanse ruimtevaarders naar het ISS.

In maart werd een identieke gaslek gevonden voor de lancering van Space Shuttle Discovery. De oorzaak van het probleem werd niet achterhaald. De lancering van het ruimteveer Endeavour en diens bemanning staat nu gepland voor 11 juli, wanneer het ruimtestation ISS weer zich weer in een geschikte positie bevindt.

Update (18 juni, 22.05 uur): het verhaal moest al met een korreltje zout worden genomen, maar nu een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie heeft verklaard dat het “klinkklare onzin” is kunnen we inderdaad concluderen dat het artikel niet klopt.

Deze post heeft 3 reacties

 1. discovery

  Hm, lijkt me eerlijk gezegd erg onwaarschijnlijk. Is wel vaker het geval bij Amerikaanse nieuwszenders.

 2. Timothy

  @discovery: klopt, maar daarom staat de titel ook tussen aanhalingstekens.

 3. Francesco

  En weer een vooroordeel bevestigd 😉 Ik kijk al weer uit naar de lancering.

Reacties niet meer mogelijk.