Nieuwe Marsrover Curiosity krijgt grootste hitteschild ooit gebouwd

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het grootste hitteschild dat ontwikkeld is voor een voertuig dat op weg gaat naar onze buurplaneet Mars is klaar voor de nieuwe rover Curiosity, een enorme Martiaanse robot die qua grootte te vergelijken is met een auto. Het laboratorium zal door het schild tijdens diens reis door de ruimte en als het in aanraking komt met de ijle atmosfeer van de rode planeet beschermd worden tegen de immense hitte die het moet zien te weerstaan.

“De capsule waarin de rover gelanceerd gaat worden is de meest complexe die ooit naar Mars is gevlogen,” aldus Rich Hund, programmamanager van het bedrijf dat ervoor moet zorgen dat Curiosity in 2012 veilig op het Martiaanse oppervlak landt. De ambitieuze missie moet eind 2011 van start gaan met de lancering van de Marsrover. Die heeft de taak om onderzoek te doen naar het waterige verleden op onze buurplaneet. De gegevens die het zal verzamelen kunnen helpen met het beantwoorden van vragen over Martiaans leven en de bewoonbaarheid van de planeet in het verleden en op dit moment.

Het laboratorium gaat ter voorbereiding op de eerste bemande missie naar de rode planeet ook het klimaat en de geologie van Mars bestuderen. Wanneer het voertuig de dampkring van de planeet betreedt kan de temperatuur oplopen tot ruim 2100 graden Celsius. Met hetzelfde materiaal als dat gebruikt werd bij de ontwikkeling van het hitteschild voor de in 2006 teruggekeerde Stardust-capsule moet de rover deze zinderende hitte zien te weerstaan.

De ruimtevaartorganisatie NASA heeft verder een ingewikkelde landing uitgestippeld voor Curiosity. Nadat het in aanraking is gekomen met de Martiaanse atmosfeer moet de rover zichzelf afremmen met behulp van een parachute en diens hitteschild af zien te werpen, voordat het rustig naar het oppervlak af moet dalen. Hierbij worden kleine raketten gebruikt. Enkele seconden voor de landing komt de zeswielige rover aan enkele touwen te hangen die bevestigd zijn aan een vaartuig dat na de ‘touchdown’ weg moet vliegen.

Deze post heeft 7 reacties

 1. discovery

  Je meent toch hopelijk niet dat die rover echt zo gaat landen? On-ge-lo-fe-lijk!

 2. Willem

  En ook deze gaat weer vaststellen of er leven is geweest. Dat geloof ik nou wel.
  Kan deze rover nou ook daadwerkelijk zien of er nu op dit moment (in welke vorm dan ook) nog leven aanwezig is?

 3. Jeroen Postma

  @ discovery:

  Als dat zo is hebben ze een bijzonder mooi stukje techniek van de aarde af geschoten 😉

 4. tycho

  ben ik nou gek of niet? ik zag een laserwapen die een stukje van de steen kan afschieten? (2:43)

 5. Ruuddje

  Waarom nou toch deze ingewikkelde landings methode?
  Was het niet beter het te doen met die air bags zoals bij de kleine mars rovers?

 6. Jonathan D'haese

  Ruuddje,
  Ik weet het niet zeker, maar volgens mij heeft de techniek met airbags veel kans op een crash, wat toch wel jammer is na zo lang werken aan een dergelijk toestel. Deze techniek zal misschien meer kans op een crash hebben nu we het voor de eerste keer uittesten, maar het lijkt mij een vrij goede techniek als we er wat ervaring mee hebben.

 7. antineutraal

  Het is jammer dat deze landingstechnieken niet eerst in het echt getest kunnen worden, het zal meteen goed moeten gaan. Het lijkt me technisch ingewikkeld.

Reacties niet meer mogelijk.