Waarom de wereld in 2012 niet vergaat

Schijnbaar zal de wereld ten einde komen op 21 december 2012. Je leest het goed, op één of andere manier zal onze planeet of een groot deel van de mensheid op die dag ophouden met bestaan. Stop met het plannen van je loopbaan, overweeg niet om een nieuw huis te kopen en vul de laatste jaren van je leven met iets dat je altijd al wilde doen, maar waarvoor je nooit de tijd had. Maak van de komende vier jaar dus goed gebruik om jezelf te vermaken, want het is zo voorbij. Natuurlijk niet, dat is klinkklare onzin. Waarom? Dat lees je de komende tijd in een reeks artikelen waarin de voorspelling ontkracht wordt. Vandaag het eerste deel.

Waar slaan al die eigenaardige praatjes over het jaar 2012 op? Tot op de dag van vandaag hebben we al talloze voorspellingen aan moeten horen waar men uit afleidde dat het leven op aarde ten einde zou komen, maar we zijn er nog steeds. Waarom is het jaar 2012 dan zo belangrijk volgens sommigen? Nou, de kalender van de Maya’s stopt in dat jaar, en volgens allerlei verschillende religieuze, wetenschappelijke, astrologische en historische redenen betekent dat dat de mensheid niet langer verder zal blijven bestaan. De Mayaanse Profetie wint de afgelopen jaren aan populariteit en lijkt mensen te verontrusten. Vergeet Nostradamus, vergeet de Millenniumbug, vergeet de zogeheten Credit Crunch, want deze gebeurtenis zal volgens voorspellingen heftig zijn. Maar voor de mensen die ervan overtuigd zijn dat er ons iets ergs te wachten staat, hebben we slecht nieuws. Er komt geen Doomsday in 2012, en hieronder vind je waarom.

De Mayaanse kalender
De kalender werd tussen 250 en 900 jaar na Christus ontwikkeld door een gevorderde beschaving die de Maya’s worden genoemd. Het rijk van dit volk strekte zich uit over de meeste delen van de zuidelijke staten van Mexico en het gebied waar Guatemala, Belize, El Salvador en een deel van Honduras zich op dit moment bevinden. De mensen die leefden in deze samenleving konden zeer goed schrijven en waren over het algemeen goede stedenbouwkundigen. De Maya’s staan vooral bekend om hun piramiden en andere grote bouwwerken. De beschaving had een enorme impact op de cultuur in Midden-Amerika, niet alleen binnen hun eigen samenleving, maar ook daarbuiten, wat er voor heeft gezorgd dat hun tradities tot op de dag van vandaag nog in stand worden gehouden door sommige mensen.

De Maya’s maakten gebruik van verschillende kalenders en beschouwden tijd als een verbinding tussen spirituele cycli. Terwijl deze vooral handig was voor praktische handelingen – zoals sociale, agriculturele, commerciële en administratieve taken – bevatte het ook een religieus deel. Iedere dag had namelijk een bepaalde energie, waardoor elke een andere functie had. Dit staat in tegenstelling met de kalender die wij gebruiken, de Gregoriaanse kalender, waarvan we alleen gebruik maken voor het plannen van administratieve, sociale en economische afspraken. De meeste kalenders van de Maya’s waren kort. De Tzolkin kalender duurde slechts 260 dagen en de Haab kalender bestond uit 365 dagen.

De beschaving besloot deze twee kalenders samen te voegen om de Kalenderkringloop te ontwikkelen, welke ongeveer 52 jaar in beslag neemt. Deze kalender bestond uit een trecena – een cyclus van dertien jaar – en een veintena – een cyclus van twintig dagen. Ter aanvulling maakte men ook gebruik van de ‘Venus Cyclus’. De Maya’s maakten namelijk een kalender die gebaseerd was op de positie van de tweede planeet van ons zonnestelsel aan de sterrenhemel. Het is goed mogelijk dat men ook gebruik maakte van andere planeten die te zien waren. De Kalenderkringloop is handig als je graag de datum van een geboortedag of bepaalde religieuze perioden wilt vastleggen, maar wat met het verdere verleden? Er bestond immers geen manier om dagen vast te leggen die langer dan 52 jaar geleden plaatsvonden.

Het einde van de Lange Telling is het einde van de aarde?
De Maya’s hadden daar echter een oplossing voor. Door een vernieuwende methode te gebruiken was men in staat om de kalender uit te breiden. De kalender lijkt een beetje ouderwets te zijn, maar de kans is groot dat het gebaseerd was op hun geloofsovertuiging, de menstruele cyclus, wiskunige berekeningen die werden gedaan met behulp van de nummers dertien en twintig als de basiseenheden en een mix van astrologische mythen. De enige principele wisselwerking tussen onze moderne kalender en deze is de Haab kalender, welke bestond uit één zonnejaar, oftewel 365 dagen. Het antwoord op een langere kalender zou gevonden kunnen worden in de ‘Lange Telling’, een kalender die bestaat uit maarliefst 5126 dagen.

De Lange Telling begint met het jaar “0.0.0.0.0”. Iedere nul gaat van nul tot negentien en elke vertegenwoordigt een aantal Mayaanse dagen. De eerste dag in deze kalender zal dus 0.0.0.0.1 zijn. Op de negentiende dag hebben we 0.0.0.0.19 en op de twintigste dag verspringt deze naar 0.0.0.1.0. Deze telling gaat door tot 0.0.1.0.0 (ongeveer één jaar), 0.1.0.0.0 (ongeveer twintig jaar) en 1.0.0.0.0 (ongeveer vierhonderd jaar). De datum 2.10.12.7.1 staat dus voor de Mayaanse datum van 1012 jaren, zeven maanden en één dag. Dit is allemaal wel leuk en aardig, maar wat heeft dit te maken met het einde van de wereld?

De Mayaanse Profetie is gebaseerd op de veronderstelling dat iets ergs gaat gebeuren op de dag waarop de kalender van de Maya’s ten einde komt. Experts zijn verdeeld over de dag waarop de telling eindigt, maar als de Maya’s de nummers dertien en twintig gebruikten voor hun systemen, zou dat betekenen dat de laatste dag op 13.0.0.0.0 valt. Wanneer is dat? Nou, 13.0.0.0.0 staat voor 5126 jaar nadat de Lange Telling begon, welke verwijst naar de moderne datum van 11 augustus 3114 voor Christus. Heb je het al in de gaten? De Mayaanse kalender eindigt 5126 jaar later op 21 december 2012.

Doomsday
Wanneer iets eindigt – zelfs iets onnozels als een oeroude kalender – denken mensen dat de mensheid dan iets verschrikkelijks te wachten staat. Op het internet zijn genoeg mogelijkheden te vinden voor het laten verdwijnen van de bevolking van onze planeet. Daar zit echter niet vaak een logische gedachte achter en deze mythen zijn er daarom eigenlijk meer voor nieuwe films. De meest populaire op de aarde gerichte bedreigingen uit de ruimte zijn meteorietinslagen, zwarte gaten, gammaflitsen in nabijgelegen sterrenstelsels en de verplaatsing van de polen door een hypothetische planeet zoals Niburu. Alleen wijst er niets op dat één van deze gebeurtenis plaats gaat vinden in 2012. Iedere ‘bedreiging’ zou zelfs zijn eigen artikel im alles op te noemen wat erop wijst dat het niet gaat gebeuren moeten hebben.

De Mayaanse Profetie is puur gebaseerd op een kalender die er niet voor ontwikkeld is om een datum na 21 december 2012 vast te leggen. De Lange Telling zou weer opnieuw kunnen beginnen bij 0.0.0.0.0, maar kan ook doorgaan tot 20.0.0.0.0, wat overeenkomt met 8000 jaar na Christus. “Wanneer een kalender bij het einde van een cyclus belandt, gaat het vanzelf over in een nieuwe cyclus. In onze westerse maatschappij wordt 31 december niet gevolgd door het einde van de wereld, maar door 1 januari,” aldus wetenschapper Karl Kruszelnicki. “Dus ook de Mayaanse kalender zal verder gaan op 22 december 2012, wanneer we alweer druk bezig zijn met de inkopen voor de kerst.”

Deze post heeft 62 reacties

 1. Jeroen Postma

  “Wanneer iets eindigt – zelfs iets onnozels als een oeroude kalender – denken mensen dat de mensheid dan iets verschrikkelijks te wachten staat.”

  Klopt, veel mensen denken er te moeilijk over!
  Iedereen heeft het er maar over dat de aarde zal vergaan omdat een kalender van de maya’s ophoud.
  Tja je kan dat inderdaad gaan geloven, maar hoeveel kalenders heb je zelf wel niet in de plee gehangen en die verlopen zijn. Iedereen die denkt dat de aarde vergaat in 2012 heeft ook weer zijn eigen verhaal, dus er staat nergens vast op welke manier de aarde zal vergaan, en bewijs dat er ook maar IETS gaat gebeuren kunnen ze daarbij dan niet leveren.

  Ik geloof alleen wel dat veel mensen zich hierom druk maken en als het er op aankomt bang zullen worden om niets. Stel dat ook maar een kwart van de mensheid in paniek raakt die dag omdat ze denken dat er wat gaat gebeuren… dan heb je een mooi zootje op de wereld!

  achja, wat er allemaal gaat gebeuren zie ik dan wel weer, en mochten ze gelijk hebben dat er iets gebeuren zal is het vast snel voorbij!

  Jeroen

 2. Frank

  Goed artikel, je wordt er inderdaad mee doodgegooid de laatste tijd. Ben benieuwd naar de rest.

 3. DJANGO

  Vreemd, terwijl de Bijbel duidelijk verklaard dat deze wereld voor ALTIJD zal blijven bestaan, voor onbepaalde tijd……………………………………..
  Wie heeft nu gelijk? De Maya’s kalender? Of GOD???????

 4. Dhr Sosa

  “Wie heeft nu gelijk? De Maya’s kalender? Of GOD??????? ”

  1 pot nat…

  Religions makes war.. Ook de maya’s zoveel jaar na data.

 5. Mike Geubel

  De Maya kalender eindigt niet op 21 december 2012, er eindigt dan een lange cyclus van 5.125¼ jaar en op 21 december 2012 begint er een nieuwe cyclus van 5.125¼ jaar; de Vijfde Zon. Je kunt het “iets onnozels als een oeroude kalender” noemen, maar hun kalender is preciezer dan die van ons en het heeft een veel diepere betekenis dan de onze. Ook zeggen de Maya’s niet dat de wereld, maar dat we in harmonie zullen gaan leven met elkaar; en als we dan niet nog in harmonie met elkaar leven, dan zullen we gaan leren hoe dat moet. Dit nieuw tijdperk is een tijd van ontwaken, en dit is nu al gaande.
  Je kunt dit alles lezen in mijn boek “Maya Mysterien Ontwaken”, dat ik in zijn geheel op Internet heb gezet: http://mikegeubel.blogspot.com/2009/05/maya-mysterien-ontwaken-inleiding.html

 6. Eug

  “De Mayaanse Profetie is puur gebaseerd op een kalender die er niet voor ontwikkeld is om een datum na 21 december 2012 vast te leggen.”

  Waarom gaat diezelfde kalender dan wel miljoenen jaren terug in de tijd?

 7. Jonathan Dhaese

  Dhr Sosa,

  Je zegt dat de bijbel zegt dat de aarde voor altijd bestaat. FOUT. In de bijbel wordt de appokalyps besproken. Daar zal de antichrist (+zijn aanhangers) gedood worden (en naar de hel gaan?) en de christenen naar de hemel. Enfin ja, dat zeggen ze toch.

  Mooi artikel. Ik vraag mij af hoeveel mensen nu (eindelijk) zullen overtuigd zijn dat er leven is NA 2012. Er is vanuit het geloof nog geen antichrist, in 2012 eindigt de mayakalender en de dag erna start er gewoon een nieuwe. Dat is dat en verder zou ik graag het gezicht zien van alle mensen op 22 december 2012.

 8. DirkJan

  Django:blijkbaar had god het niet juist als hij dat gezegd had. De aarde zal een eindtijd kennen. Als het niet door de een of andere gebeurtenis komen dan komt het wel door het verval van atomen want atomen kunnen niet oneindig lang bestaan.

  Mogelijke manieren waarop de aarde kan vergaan lees je op: http://www.exitmundi.nl/exitmundi.htm

 9. Jonathan Dhaese

  @Mike Geubel

  “Je kunt het “iets onnozels als een oeroude kalender” noemen, maar hun kalender is preciezer dan die van ons en het heeft een veel diepere betekenis dan de onze.”

  Hoe kun je nu zo’n kalender precies noemen? Het eindigt op een random datum 21 december. Daarnaast werken wij met atoomklokken, klokken die tikken met een onnauwkeurigheid van 1 seconde over 30 miljoen jaar…. Als zij nog preciezer zijn, mag jij mij dat wel eens bewijzen.

  Mijn bericht hierboven was niet aan Sosa gericht, sorry. Had je verward met DJANGO

 10. Jonathan Dhaese

  DirkJan,

  Waarom zouden atomen niet oneindig lang kunnen blijven bestaan (welja tot wanneer het heelal stopt met bestaan…)

 11. Mike Geubel

  21 december 2012 is geen random datum. Op deze dag staat de zon tijdens de winterzonnewende op het kruispunt van de galactische evenaar en de ecliptica. Hoewel de zon ieder jaar door dit kruispunt gaat, komt deze gebeurtenis tijdens de winterzonnewende maar één keer per precessiecyclus voor, dus één keer in ongeveer 26.000 jaar. Deze gebeurtenis hebben de Maya’s dus al vele honderden jaren geleden berekend.

  De Maya’s wisten dat 1507 zonnejaren gelijk zijn aan 1508 Haäb jaren (hun zonnekalender), waaruit blijkt dat volgens hen de aarde in 365,24220 dagen om de zon draait (1508 x 365 : 1507 = 365,24220). Tegenwoordig gaan we er vanuit dat de aarde in 365,24219 dagen om de zon draait, de berekening van de Maya’s zit hier dus maar een zeer kleine fractie naast, indien onze berekening juist is, en is nauwkeuriger dan onze eigen Gregoriaanse kalender waarin één zonnejaar 365,2425 dagen duurt.

  Tevens wisten de Maya’s al voor het jaar 800 na Chr. dat het middelpunt van ons Melkwegstelsel een zwart gat is, iets dat wij in het westen met al onze technologie pas een paar jaar geleden hebben ontdekt.

  En nogmaals: de Maya kalender eindigt niet op 21 december 2012.

 12. Chris

  Nou, in elk geval kun je nooit 1000’en jaren vooraf feilloos voorspellen wat er op een bepaalde datum plaats vindt en ik denk ook niet dat het vanuit de ruimte komt :).

  Blijven alleen onze eigen mensen over en ik denk dat als we op het huidige voetje door blijven gaan dat we onze eigen ondergang gewoonweg zelf creeëren. Dit kan toevallig in 2012 zijn, maar natuurlijk ook een paar jaar later of eerder 😉

 13. Twix

  Haha hoor je dan twee dagen voor 21 december, 2012, dat het opeens 31 december 2032 is. 😛

 14. postbode

  Moet ik eri geloven, is het geloofbaar ?

 15. Jonathan D'haese

  Mike Geubel,

  Geef een link naar een (alsjeblieft ietwat wetenschappelijke) site dat beweert dat de maya’s wisten dat er een zwart gat was in het centrum van de melkweg… Het is inderdaad zo dat we nog maar pakweg 100 jaar weten dat zwarte gaten bestaan en dan kom jij zeggen dat dit volk dat al langer dan 1000 jaar geleden wist?

 16. Mike Geubel

  Zie het boek Maya Cosmogenesis 2012 (in het NL: Het Einde van de Mayakalender 2012) van John Major Jenkins:

  Studying the star charts, independent scholar/author John Major Jenkins noted that a very rare alignment in the precessional cycle will occur on the December solstice in 2012, when the sun conjuncts the centre of our Milky Way galaxy. Seasonal alignments occur once every 6,450 years, but this December solstice of 2012 occurs once every 25,800 years! Jenkins surmised that the Maya, like many other ancient cultures, were aware of precessional cycles, but it was no coincidence that they marked this date. Indeed, as he discovered, it was central to their cosmology, mythology and calendrics, as was the idea of galactic centre as the source of life. The Maya even had a glyph to present the black hole at galactic centre–the existence of which has only recently been confirmed by astronomers.

 17. Jonathan D'haese

  Mike Geubel,

  Ik heb nog nooit gehoord van John Major Jenkins en heb hem dan maar ingetypt op google. Ik kom op sites als Twitter, Facebook of kom uit op een naamgenoot van hem die componist is. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat het deze is die dit boek geschreven heeft. Daarna heb ik gezocht naar John Jenkin en ik kwam uit op een site van een universiteit waar een Dr. John Jenkin werkt (http://www.adelaide.edu.au/records/archives/guide/0824.htm). Op deze website kan je John Jenkin zijn wetenschappelijke publicaties zien. Op de lijst staan werken over electrotechniek, optica, elektriciteitsleer, (elektro)magnetisme en nucleaire fysica. Deze man is allesbehalve een historicus, laat staan dat hij zich (wetenschappelijk) zou interesseren in hoe de maya’s geïnteresseerd zijn in zwarte gaten (want zelfs zwarte gaten bestudeerd hij niet).

  Mijn voorlopige conclusie omtrent deze persoon is dan ook dat hij een pseudo-wetenschapper is, niet iemand waar ik veel vertrouwen in kan hebben.

 18. Jonathan D'haese

  Mike Geubel,

  Ik heb nog wat verder gezocht en ben op wikipedia (en andere sites) gekomen. (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Major_Jenkins) Hij blijkt een gewone auteur te zijn, niet de persoon die ik daarnet had gevonden. Hij heeft echter geen wetenschappelijke achtergrond en ik geloof dus niet in zijn theorieën. Zijn er nog andere (wetenschappelijke) mensen waarnaar je me kan verwijzen?

 19. Jonathan D'haese

  Oh ik wou nog een klein iets toevoegen.

  Mike Geubel, ik vertrouw mensen als Jenkins niet omdat ik hen gemakkelijk kan vergelijken met L. Hubbard, beter bekend als de stichter van Scientology. Hij was een sciencefictionschrijver en plots schreef hij een boek dat enorm aansloeg bij duizenden (miljoenen?) mensen. Van daaruit is hij zijn eigen theorie over het ontstaan van het heelal en mensheid gaan ontwikkelen en dat is nu bekend als Scientology. Net zoals Jenkins heeft Hubbard niets van wetenschappelijke achtergrond. Iedereen kan verhaaltjes schrijven (met of zonder literair gehalte) terwijl hij uit zijn nek lult.

 20. postbode

  Ik weet wel dat er iets gaat gebeuren, maar weet niet wat, Tot zover kan ik niet denken.

 21. Jonathan D'haese

  postbode,
  Je zegt dat je “weet” dat er iets gaat gebeuren. Hoe “weet” je dat?

 22. bladerunner

  @Jonathan:
  Ik ben een nuchter persoon, en op de hoogte van veel zaken op het gebied van kosmologie en natuurkunde.
  Ik sta 100% achter jou mening, want er zijn door de jaren heen talloze “profeten” en “einde der tijden” geweest. De een met een nog onzinniger verhaal dan de ander. Men doet allerlei “voorspellingen” en als iets dan toevallig samenvalt met een zeldzame situatie (maak niet uit wat) dan geeft men gelijk de juiste “draai” aan de voorspelling zodat men kan zeggen: “zie je wel?”. Mike Geubel zegt:

  “21 december 2012 is geen random datum. Op deze dag staat de zon tijdens de winterzonnewende op het kruispunt van de galactische evenaar en de ecliptica”.

  Dit zou door de Maya’s berekend zijn. Maar Geubel gaat gemakshalve voorbij aan het feit dat de “lange telling” heel weinig met astronomie heeft te maken, want:

  “de kans is groot dat het gebaseerd was op hun geloofsovertuiging, de menstruele cyclus, wiskunige berekeningen die werden gedaan met behulp van de nummers dertien en twintig als de basiseenheden en een mix van astrologische mythen”.

  Bovendien was de “lange telling” een uitbreiding op bestaande kalenders waarbij o.a. de positie van de planeet Venus werd gebruikt. Dat heeft dus niets te maken 21 dec. 2012.

  En wat hun veronderstelde kennis van zwarte gaten betreft:
  In de Wikipedia (laatst uitgeroepen als zijnde even betrouwbaar als de encyclopedia britannica) staat maar een kort stukje over hun kennis op dit gebied. Ze waren het eerste volk dat ontdekte dat er iets vaags in het sterrenbeeld Orion stond, terwijl natuurlijk de telescoop nog niet was uitgevonden. M.a.w: ze zagen de Orion nevel. Ook is de Andromeda nevel (zoals het vroeger werd genoemd voordat we er achter kwamen dat het een stelsel was) met het blote oog zichtbaar. Ze konden goede berekeningen uitvoeren m.b.t. de zon, maan en vooral Venus (die was voor hun het belangrijkste object), maar ze moeten mij eens uitleggen hoe een volk dat alleen maar het blote oog had voor waarnemingen “wist” dat er zoiets als een zwart gat kon bestaan. Voordat je daar namelijk aan kan denken, zul je eerst iets moeten begrijpen van zwaartekracht en de snelheid van het licht. ALS ze het al wisten, waarom staat er in de Wiki dan niet hoe ze er achter kwamen en hoeveel ze er e.v.t. naast zaten? In de Griekse oudheid berekende Eratosthenes vrij nauwkeurig o.a. de omtrek van de Aarde. Dat wordt daar vermeld. Maar over de Maya’s staat niets over zoiets fenomenaal als de ontdekking van het zwarte gat???

  De mensen die dit soort dingen geloven zijn ongelofelijk naïef en daar spelen de “profeten” en pseudowetenschappers op in. Wat te denken van dit onzinnige verhaal:

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=525423&r=1&tbl_archief=&

  Dachten ze nu werkelijk dat wij geloven dat Willem Alexander en Maxima rustig verder gingen met hun leventje als ze dit echt aanschouwd hadden? En er staat ook dat dit object alleen vanaf de Zuidpool goed zichtbaar is. Dat betekent dus dat het vanaf een andere plek (b.v.b. Kaapstad of Australië) MINDER GOED zichtbaar is! (Maar wel zichtbaar dus, het staat dan alleen lager aan de hemel) Heb jij daar al paniek zien uitbreken?

 23. bladerunner

  @postbode:
  Ik weet dat er morgen ergens op Aarde een ongeluk gebeurt, ik weet alleen niet waar.
  De kans dat er morgen nergens op Aarde een ongelijk gebeurt is oneindig klein, dus is de kans zeer groot dat ik gelijk krijg. Maar ben ik dan een profeet? Nostradamus heeft vele profetieën gemaakt, maar alle zijn zo cryptisch dat je met de “juiste” interpretatie altijd wel eentje tegen komt die “waar” blijkt te zijn.

 24. Mike Geubel

  Hier is een artikel van het Miami Science Museum over 2012 en de Lange Telling Kalender: http://www.mayastudies.org/html/understanding_2012.html

  Hier is mijn visie over 21-12-2012: http://mikegeubel.blogspot.com/2008/06/21-december-2012.html

  De Lange Telling Kalender heeft wel degelijk met astronomie te maken:
  Vijf Lange Telling cyclussen komen overeen met één precessiecyclus, maar de meeste wetenschappers aanvaarden dit niet, doordat het volgens hen onmogelijk is dat de Maya’s al honderden en misschien wel duizenden jaren geleden het fenomeen precessie hadden ontdekt. Het is echter wel heel erg ‘toevallig’ dat vijf Zonnen in totaal 9.360.000 dagen duren, dit zijn bijna 25.627 zonnejaren.

  Het is natuurlijk wel knap van ze dat ze dat allemaal konden berekenen, we moeten het dus niet allemaal afdoen als onzin of toevalligheden. Ik vind dat je overal open voor moet staan en het niet zomaar moet ontkennen.

  In hun mythologie spreken ze over een zwart gat in het midden van het universum; misschien wisten ze niet dat het echt een zwart gat, maar het is immers wel weer heel toevallig. Ik denk dan ook dat ze veel meer wisten dat het beetje informatie dat we nu van hen op hebben gegraven en er zijn ook maar 4 oude boeken die de boekenverbrandingen door de Spanjaarden hebben overleefd.

  John Major Jenkins is geen sekteleider, hij doet al tientallen jaren onderzoek naar de Maya’s en is ook regelmatig in Midden-Amerika geweest. Al lange tijd heeft hij discussies met archeologen over 2012; de traditionele archeologen hebben dit lang weten te ontkennen, maar langzamerhand komen zij ook tot het besef dat er toch werkelijk meer achter zit.

  Astronomisch gezien is 21 december 2012 een zeldzame gebeurtenis. De media heeft dit opgepakt om er een doemscenario van te maken, maar die mening deel ik niet. Ook Nostradamus heeft voorspellingen gedaan over 2012 en ook de Hopi Indianen: http://mikegeubel.blogspot.com/2007/09/profetien-van-de-hopi-indianen.html.

  Dit zijn geen voorspellingen van sektes, maar van volkeren die dicht bij de natuur leven en leefden.

 25. Jonathan D'haese

  Mike Geubel,

  Je zegt dat John Major Jenkins al lange tijd onderzoek doet. Waarom laat hij zijn onderzoek niet verifiëren door ‘officiële’ wetenschappers, meer bepaald historici die werken voor universiteiten? Dat archeologen dit lang hebben weten te ontkennen is logisch… Er is geen bewijs van de ‘onnoemelijke’ kennis van de maya’s (waarmee ik niet ontken dat het een zeer beschaafd volk was). Dat de eerste ECHTE archeoloog (dus een die erkend is door een universiteit) maar eens komt vertellen dat ook hij begint te twijfelen (alle ‘wetenschappers’ die pseudowetenschappelijke sites aandragen blijken vals te zijn).

  De lange telling (volgens dit artikel) eindigt op 13.0.0.0.0.0 (of hoeveel nullen dan ook). Waarom gaat elke nul tot 19 terwijl de eerste maar tot 13 gaat? Was dat de dichtste datum dat toen mensen hun kalender ontdekten vonden om de mensen mee bang te maken?

  Dan iets over de precessie van de aarde. Eerst zeg je dat de kalender van de maya’s veel nauwkeuriger is dan die van ons. Ze moeten dus wel in staat zijn om de baan van de aarde om de zon erg precies te kunnen schatten. Ze zijn zelfs in staat om precessie te ontdekken. Nu hebben zij 25627 jaren als de periode van 1 precessie. Onze wetenschappelijke methodes zeggen 25800à26000 jaar. Het valt niet tussen dit interval. Dat 5 jaren 25627 zonnejaren is, is wat mij betreft een toevalligheid zonder dat zij daar over na dachten als zijnde de periode van 1 precessie.

  Over het Miami Science museum vind ik nauwelijks informatie, maar aan de site te zien neem ik niet aan dat het een officiële instantie is. Waarom niet? Ze bieden ‘membership’ aan voor de prijs van 25 tot 100$. Zelfs om je gewoon in te schrijven op hun nieuwsbrief. Dit ruikt eerder naar geldklopperij dan naar een museum dat de mensen wil informeren over 2012.

  Ten slotte nog iets over het feit dat de media dit oppakt als het doemscenario. Dat klopt, de media kan inderdaad in dingen overdrijven en foutieve informatie bieden. Maar als ik op google 2012 intyp, kom ik op duizenden duistere sites terecht die inderdaad beweren dat het einde van de wereld nabij is. Dat zijn geen sites die de media heeft opgericht. Het zijn de 2012-believers die deze hebben opgericht.

  P.S. Een persoonlijke vraag aan Mike Geubel: stel dat we nu 22 december 2012 zijn. Gisteren is er niets noemenswaardig gebeurd (naast enkele duizenden mensen die gezamenlijk zelfmoord gepleegd hebben, zoals bij de milenniumwisseling). Wat zal je doen? Geloven dat 2012 een fabel was, of op zoek gaan naar de fout in de berekeningen om zo een nieuwe datum te ontdekken?

 26. Jonathan D'haese

  “In hun mythologie spreken ze over een zwart gat in het midden van het universum; misschien wisten ze niet dat het echt een zwart gat, maar het is immers wel weer heel toevallig. Ik denk dan ook dat ze veel meer wisten dat het beetje informatie dat we nu van hen op hebben gegraven en er zijn ook maar 4 oude boeken die de boekenverbrandingen door de Spanjaarden hebben overleefd.”

  In de tijd van Nero zijn grote delen van Rome afgebrand (64 n.C.). Toch kunnen wij nu nog steeds teksten lezen van Cicero, Caesar, Livius en andere. Het tijdsbestek (2 millennia) is veel groter dan die bij de maya’s (+- 1 millennium). Ik wil niet ontkennen dat bij zulke evenementen veel data verloren gaat, maar jij gaat mij nu toch niet vertellen dat alle kennis die de maya’s hadden opgeslagen lag op 1 plaats, dat er geen enkel boek onder de grond verdoken zat (zoals wel meer gebeurd in de geschiedenis, en later opnieuw kan opgegraven worden door historici), of hebben de Spanjaarden dit enorme gebied gans ondergraven (en later het amazonegebied enzo teruggeplaatst) en zo alle boeken verbrand?

  Daarnaast geef je toe dat de motie van het zwarte gat bij de maya’s verschillend was van een zwart gat zoals wij het kennen. Waarom vergelijk je dan beide? Het is niet omdat de kerk lang hemel gebruikte als het hiernamaals en wij nu een tekst schrijven over de hemel (de lucht dus, wolken enz.), wij het inderdaad hebben over het hiernamaals.

  Daarnaast zou het zwarte gat zich bevinden in het centrum van het universum. Er bestaat niet zoiets als ‘het centrum van het universum’ (voor zover wij weten). Als ze met het universum onze melkweg bedoelden, vind ik het vreemd dat ze niet weten dat er meerdere universa (andere sterrenstelsels) bestaan, met elk OOK een zwart gat in hun centrum gelegen, bestaan.

 27. Mike Geubel

  Beste Jonathan,

  “Je zegt dat John Major Jenkins al lange tijd onderzoek doet. Waarom laat hij zijn onderzoek niet verifiëren door ‘officiële’ wetenschappers, meer bepaald historici die werken voor universiteiten? Dat archeologen dit lang hebben weten te ontkennen is logisch…”

  Hier kun je een emailwisseling tussen John Major Jenkins en David Stuart (een bekende Mayanist) lezen, waaruit blijkt dat D.Stuart zijn werk niet eens WIL onderzoeken: http://alignment2012.com/stuartexchange.html

 28. Jonathan Dhaese

  Mike Geubel,
  Als zelfs al een mayanist het niet wil onderzoeken, zegt dat zeer veel over de inhoud. Je hebt op mijn talloze opmerkingen hierboven echter nog niet gereageerd, alsook welke historicus/archeoloog begint te denken dat 2012 echt het einde (of begin of wat je ook gelooft) is.

 29. Mike Geubel

  Zo te zien lees je de links die ik stuur niet eens, want je reageert wel erg snel.

  Nogmaals:Ik vind dat je overal open voor moet staan en het niet zomaar moet ontkennen.

  Tot ziens!

 30. Jonathan Dhaese

  Ja, negeer mijn opmerkingen maar.

  Tot ziens…

 31. Mike Geubel

  Lees dit maar, het gaat over de film “The Year Zero”, gemaakt door Wiek Lenssen. Hij filmde een Maya sjamaan (Don Cirilo) in Guatemala, die hem over 2012 vertelde. Don Cirilo is geen wetenschapper, maar wel een leider van de Maya gemeenschap in Guatemala, en wie kan het beter weten dan hem wat ze over 2012 vinden.

  http://www.vruchtbareaarde.nl/artikelen/yearzero.html

 32. Jonathan Dhaese

  Mike Geubel,

  Ik ben op zoek naar wetenschappelijk bewijs en jij geeft mij religieuze dingen in de plaats. Alsjeblief, waarom kom je niet met echte bewijzen/echte mensen die weten waarover ze spreken. Als ik nu een eigen geloof ontwikkel waarin beweerd wordt dat er in 2036 mijn god komt om de aarde in 60 stukken te delen, geen kat die het zal geloven. Waarom niet? Omdat ik uit mijn nek lul. Net zoals deze persoon uit zijn nek lult.

 33. Jonathan Dhaese

  (en natuurlijk weet die lokale sjamaan alles beter, net zoals ik bij mijn zelf ontwikkeld geloof alles beter zou weten als de rest. Dit doet niets ter zake…)

 34. Jens

  Ik sta volledig achter Jonathan. Je baseert je op sites die wetenschappelijk gezien bull zijn en als kers op de taart ga je de plaatselijke religieuzen erbij halen. Dan ben je verbaasd dat we niet eens meer naar je links kijken? Bovendien reageer jij ook niet bijster veel op Jonathans argumenten, je zegt en stuurt steeds hetzelfde: dat hij open moet staan voor andere zaken en sites en bronnen waarvan de wetenschappelijke betrouwhaarheid te betwijfelen valt. Dit is een site waarvan de artikelen steunen op wetenschappelijke feiten, geen vage bewijzen of verzinsels die door de een of andere particulier uit zijn duim gezogen zijn.

 35. Anoniem

  @Mike Geubel:
  Weet je wat nu het echte issue hier is?
  Niet de Maya kalender, maar het feit dat dit de zoveelste keer is dat men hier een onheilsbode in ziet, en voor de zoveelste keer beweert dat de Aarde (dan wel de mensheid) vergaat. Ik heb geen idee hoe vaak men dit al beweert heeft, maar in de middeleeuwen dacht men dat een komeet het einde van de wereld betekende. Er moeten toen meerdere kometen zijn verschenen (2 is genoeg) om de mensen te doen inzien dat een komeet het einde niet is. Daarom is het des te vreemd dat wij honderden jaren later nog steeds doom scenario’s verzinnen. Het zou mij niet verbazen als in 2012 de effecten beurs een chaos wordt. Niet omdat de “profetie” uitkomt, maar omdat wij de profetie hebben LATEN uitkomen!
  Ik sta open voor allerlei meningen en ik weet dat de Maya’s een hoop wisten, maar dat geld voor een heleboel oude volkeren zoals b.v.b. de Egyptenaren die (om maar wat te noemen) rond 1900 B.C. het getal pi berekende binnen 1% van de exacte waarde. Maar zodra men gebeurtenissen gaat voorspellen aan de hand van eeuwenoude kennis beginnen mijn lachspieren op te spelen. Immers: er is totaal geen bewijs dat de oude volkeren echt wisten wat wij nu weten over astronomische tijdmetingen. Alles wat wij meten qua tijd is gebaseerd op onze waarnemingen van het bewegen van de Maan (vandaar het woord “maand”) en de zon. En die bewegingen zijn vanuit puur wetenschappelijk standpunt volkomen willekeurig, want voor het zelfde geld “duurt” een jaar 400 dagen of een dag 36 uur en zouden we een kalender hebben gehad die daar op afgestemd was en deze kalender zou feitelijk gelijk zijn aan wat we nu hebben, alleen zou dan een dag in pure tijd uitgedrukt 12 uur langer zijn t.o.v. nu, maar we zouden het gewoon 24 uur noemen omdat we tot de zelfde eindresultaten zouden komen. Tijd is voor de mens totaal relatief. Wij noemen het een “seconde”, maar de lengte er van is volkomen willekeurig omdat het gebaseerd is op onze beleving van dag en nacht en dus de rotatie van de Aarde die even zo goed totaal anders had kunnen zijn. En daar baseren we dan een doom scenario op???

 36. bladerunner

  Sorry er ging iets fout (net een nieuw systeem geïnstalleerd)
  “Anoniem” moet Bladerunner zijn

 37. Jonathan Dhaese

  Bladerunner,
  Ik ga volledig akkoord met je betoog maar ik moet je op een klein puntje verbeteren 🙂 De seconde is gedefinieerd in functie van energieniveaus van hetr Cesium133-atoom. Het is dus niet volledig willekeurig gekozen, als je 9 192 631 770 tenminste niet willekeurig kan noemen 🙂

 38. bladerunner

  Jonathan:
  Dat weet ik uiteraard, maar je moet niet vergeten dat het begrip “seconde” al heel lang bestaat.
  zie hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Second#History
  en dat wij er pas veel later een wetenschappelijke definitie aan hebben gegeven teneinde de seconde te kunnen gebruiken in de fysica voor “tijdsgevoelige” berekeningen. De seconde bestaat dus niet door deze definitie, maar de definitie is voortgekomen uit die seconde.

 39. bladerunner

  p.s: van daar dat “rare” getal 9192631770

 40. Hans

  Geez. Alle whacko’s zijn weer wakker hoor. Vergeet je aluminiumfolie-hoedjes niet!

 41. Marc

  @alle 🙂

  Ten eerste kan er ook niet gesteld worden waarom de wereld niet zou vergaan, ik heb daar nog geen ‘wetenschappelijk bewijs’ voor gezien, en toch gaan mensen er hier vanuit dat het niet zo is? waar is dat op gebaseerd dan?.

  verder geloof ik niet alles wat ik lees of zie, ben best nuchter, maar sta open voor alles, dat de maya’s op een andere manier leefde als wij nu, is iets waarin ik wel kan/wil geloven, wetenschapper hebben zeker bewezen dat dit volk een met de natuur was, alsmede indianen en andere oeroude beschavingen, alle komen met een zekere eindpunt om de door hun gebruikte ‘toilet calender’, onze interpretatie van die kalenders zijn gebaseerd op jaren studie, maar kunnen geen garanties geven, want zoals met heel veel wetenschap wordt er ergens een punt als mogelijke waarheid gesteld en daarop wordt een mogelijke suggestie gegeven. Dus daaruit kunnen we alleen maar speculeren.

  Het ‘collectief’ gevoel van heel veel mensen duidt op een evenement wat gaat plaats vinden rond de eind datums van die kalenders, niet alleen wetenschappers maar ook mensen uit alle lagen van de bevolking, die wel of niet gestuurd worden door berichten op bijvoorbeeld internet.

  persoonlijk geloof ik ook niet in een doom scenario op 21-12-2012 , wel een mooie datum trouwens ;), maar ergens staat er iets op de universele kalender, en we hebben maar een zekere feit nodig om al onze suggesties en beredeneringen bij te stellen, om uit eindelijk erachter te komen wat er daadwerkelijk staat te gebeuren.

  vrije geest, vrije mening, concentreer op het collectief, mens plant dier, en even niet met oogkleppen op de gecontrolleerde menigte volgen.

  just wait and see.. hoe dan ook iets moois zal er plaats vinden, als is het maar dat de wereld niet vergaat op 21-12-2012, toch ook een belangrijke gebeurtenis 😉

 42. Jonathan Dhaese

  Marc,
  Wij baseren ons op het feit dat de aarde al 4.5miljard jaar bestaat en er nog geen einde aan gekomen is. De kans is zeer groot (met name 99.9999999999999999999999999999999%) dat het de volgende 4 miljard jaar ook nog overleeft (waarmee ik mij niet uitspreek over de mensheid, ander leven op aarde, …)

  Daarnaast vind ik dat je wel een open mind moet hebben en ik sta er voor open dat mensen mij uitleggen waarom de wereld zou vergaan (of er iets moois zal gebeuren) op 21 december 2012. Maar dan moeten ze mij dat wel ‘bewijzen’ (of toch tenminste geldige argumenten geven waarom). Als ik nu zeg 1+1=3 of de afstand tussen twee punten in een vlak kan gegeven worden door de formule |AB|=3(x1+15×2)-19y1+3y2, dan gaan jullie dat ook niet aannemen. Waarom niet? Omdat ik het geef zonder bewijs. Ik WIL best wel aannemen dat er iets gaat gebeuren in 2012 maar dan moet je niet afkomen met een lokale boer die ze achter de schermen 100$ hebben gegeven om even op televisie te komen praten.

 43. Jonathan Dhaese

  (Oh en nog iets waarom mensen niet op hun gevoel mogen afgaan. Ik zit nog maar in het laatste jaar humaniora, maar ik ken talloze mensen die altijd maar zeggen dat een test of examen niet zal gaan of niet goed gegaan is. Blijkt dat die mensen plots met glans (80% of meer) geslaagd zijn…)

 44. Asakura

  Niemand zal ontkennen dat de maya een grote kennis hadden van de astronomie en geneeskunde maar dat hadden de grieken en de romeinen ook. Maar deze volken hebben hun kennis ontwikkeld en kunnen nu het verschil zien tussen onzin en feiten. Ik bedoel maar de maya geloofden dat de mens bestond uit mais. Dit maakt het nog niet waar. Net als de grieken geloofden dat de mens bestond uit metaal. Trouwens als je het artikel over wiek lennsen leest word alleen maar gezegd dat er iets zal gebeuren niet perse het einde van de wereld. En zeg nou zelf… Wanneer gebeurt er niet iets? Daar is cold-reading ook op gebaseerd

 45. Jonathan Dhaese

  Asakura,
  Ik ben het volledig met je eens maar ik zou je graag op enkele puntjes verbeteren (kwestie dat we achteraf er geen commentaar op krijgen) (ik heb dit jaar een beperkte hoeveelheid filosofie bij Grieken en Romeinen gezien, het kan ook zijn dat je ook gelijk hebt maar ik er niet van op de hoogte ben):
  Grieken dachten eerst dat alles bestond uit de verdichting over verdunning van lucht, wij zouden dus gewone luchtmoleculen moeten zijn. Later dachten ze dat we bestonden uit verdicht water omdat we waarschijnlijk een hoog watergehalte hadden (wat ook wel zo is 🙂 )

  Daarnaast geloofden de Grieken écht dat hun filosofie juist was (sommige filosofieën zeiden zelfs dat alles wat we waarnemen, onjuist was omdat als we logisch redeneerden (volgens hun logica), we tot andere besluiten kwamen dan onze waarnemingen, een voorbeeld van een dergelijke filosoof is Zeno)

  Asakura, ik zou maya’s eerder vergelijken met de Egyptenaren: beiden een zeer wijs volk (zie maar de pyramiden van Gizeh), beide bouwden ze pyramiden (en er zullen wel nog gelijkenissen zijn die ik nu uit het oog verlies).

  Maar onze conclusie is hetzelfde: het is niet omdat het een wijs volk is, dat alles wat ze dachten even (wetenschappelijk) juist is.

 46. Asakura

  Volgens mij dachten ze dat zeus eerst gouden mensen had gemaakt maar die waren te arrogant en aanbeden de goden ze niet meer waardoor poseidon bedacht de wereld te reinigen van de gouden(latere halfgoden) zogezegd waarna zeus een bronzen volk maakte maar dit volk bleek ook te slecht aangezien ze alleen maar oorlog voerden met elkaar. Hierna maakte zeus het zilveren ras wat de mensen van nu zijn respectvol voor de goden en tog aardig voor de medemens. (zoals omschreven in het boek griekse en romeinse mythen en sagen)

 47. Asakura

  Ik moet hier wel aan toevoegen dat er meerdere ideen bestonden over hoe men ontstaan is met als tegenwoordig trouwens. Daaronder verstaan we de elementenleer en weet ik hoeveel andere ideen die later allemaal verworpen zijn sommige zijn zelfs bedacht door de grote geesten zoals archimedes.

 48. Aika

  Ik vond het sowieso al een lachwekkend verhaal, en het is nog lachwekkender dat mensen er in geloven. Maar er zijn wel sektes die hier geld mee verdienen, omdat mensen hun betalen voor bescherming (was een keer op tv). Dit brengt mij op een idee…

  De enige dingen die een gevaar voor de mensheid zou kunnen zijn binnen een relatief korte tijd, zijn kometen, supervulkanen en wanneer het magnetisch veld weg valt (want dan krijgen we allemaal kanker). Okay Gammaflitsen ook, alleen zijn die niet te voorspellen dus is het lastig om je daar op voor te bereiden.

 49. Kevin

  Ik denk dat de economie gewoon volledig instort, en dat dit een proces is. Ik denk dat die gebeurtenis een omslag zal geven voor ons allemaal. Ik geloof niet dat de aarde gebombardeerd word door meteorieten en op Niburu staat zoiets ook nergens.
  ALS er iets zou gebeuren, dan zijn het goede dingen. Lees maar eens goed

 50. Kevin

  En wat een denigrerend artikel is dit zeg! ‘iets onnozel als een oeroude kalender’. Stelletje arrogante apen.
  Mensen zoals de schrijver(s) van dit artikel moeten eens kijken naar wat ze zelf zijn, materialistische varkens die inderdaad alleen maar aan het administratieve denken en al het spirituele wegdenken omdat ze zich te goed voelen? 2012 gaat niet om de apocalyps, sterker nog, het gaat om het nu, om er iets goeds van te maken, zorgen dat de wereld niet meer draait om alleen geld en macht.

 51. Jonathan Dhaese

  Kevin,
  Ik stel voor dat je 2012 sites nog eens opnieuw doorneemt. 2012 gaat in 90% van die sites WEL om een appokalyps. Zij zijn de arrogante apen, bij het bangmaken van duizenden naïeve mensen, net zoals dit gebeurde voor het jaar 666, de millenniumwisseling in 2000-2001, het einde van de 19e eeuw (romantisme met fin-de-sièclegevoel), … Wij zijn rationele mensen en wat mij betreft heb ik inderdaad geen spiritueel gevoel. Waarom niet? Tja… het is een betere en wetenschappelijke vraag waarom jullie wel spirituele dingen voelen. Wat mij betreft, heeft spiritualiteit te maken met voorgevoel, en ik heb hierboven al aangetoond dat we voorgevoelen niet mogen volgen om levensbelangrijke beslissingen te nemen.

  Daarnaast heeft de auteur van dit artikel dit geschreven om een punt duidelijk te maken: we blijven leven, ook na 2012. En dit punt is perfect overgekomen door begrippen als ‘een oeroude kalender’ te gebruiken.

 52. Janine

  Ik geloof niet in die Mayaanse kalender omdat: Ze in 88 ook hadden gezegd dat de wereld er aan zou gaan. Nou ik leef nog steeds dus ik geloof er geen ene donder van!

 53. Martin

  Niet dat ik nu direct veel geloof hecht aan het verhaal dat op 21-12-2012 de aarde zal vergaan.
  Ik hecht ook niet veel geloof dat de huidige aarde de hele eeuwigheid meegat zoals iemand anders in dit forum opperde.
  De bijbel leert dit niet. De bijbel zegt dat de aarde door vuur zal vergaan.
  in 2Petrus 3:10 (sv) staat Maar de dag des Heeren zal komen als een dief in de nacht, in welke de hemelen met een gedruis zullen voorbijgaan, en de elementen branden zullen en vergaan, en de aarde en de werken, die daarin zijn, zullen verbranden.

 54. Dave

  Mensen maken zichzelf compleet gek, met onze technology, super overleving middelen, zullen wij mensheid niet vergaan alsof de wereld zich er niet op voorberijd? en de menshed zichzelf niet zal proberen te redden? Yeah right, Fuck armagaddon!

 55. grob

  De wereld is ook niet rond, het is en blijft plat!

 56. siwer

  ik zou het maar zo zeggen waneer god (allah) het wil dat gebeurt het ook
  waar ik wel van bang VOOR ben geworden is dat in het koran staat dat de einde van de mensheid op een vrijdag gaat vallen en ik heb op mijn kalender gekeken en en stond dat 21 12 2012 op een vrijdag valt daarom gaan wij moslim’s elke vrijdag daar de moskee (de bellangerijkste dag van de week) om te gaan bidden

 57. Jonathan Dhaese

  siwer,
  Bij het einde van de mayakalender is er een zekere onduidelijkheid omtrent de datum: het kan zowel de 21e als de 23e zijn naargelang men zich baseert op de traditionele of de huidige in gebruik zijnde mayakalender. Dus eventueel valt het op een zondag. Heb je verder een verwijzing naar waar in de koran staat dat het einde van de wereld op een vrijdag valt? Ik heb nog nooit de koran geopend, maar ik wil het stuk best wel eens lezen.

  (Verder dacht ik eerlijk gezegd dat moslims elke dag 1x naar de moskee moesten en voor de rest 4x per dag moesten bidden (in totaal dus 5x per dag) maar dat zal dan wel niet 🙂 ? Sorry)

 58. gert-jan

  Ook de christenen,egyptenaren,sumerianen,atlantis volk,nostradamus,hopi indianen,aboriginals,koran,kaballah,etc,etc.Die hielden geen kalender bij,maar dat waren voorspellers en profeten,heiligen,wijsheren,en hogere intelligenties.
  Zouden ze dan allemaal liegen ik dacht van niet.Maar we mogen best positief blijven denken,dan kunnen we weer vrolijk onze dag voortzetten.Maar persoonlijk geloof ik de bijbel.Dit onderwerp brengt zoveel discussies te weeg,maar onze nuchterheid onderdrukt het realiteitsbesef vandaar dat de mensen hierin geloven als sektes beschouwd worden en als gek versleten worden.

 59. Jonathan Dhaese

  Gert-jan,
  In de Bijbel staat inderdaad het Apokalyps verhaal. Daar staat echter helemaal NIET bij wanneer deze zal gebeuren. Daarnaast wordt deze tijd aangekondigd door een antichrist. Bestaat die al? Heeft die al de ganse wereld om zijn vinger gedraaid en het christendom verboden (en praktiserende christenen uitgemoord)? NEEN! De apokalyps moet gelezen worden als een spiritueel, symbolisch verhaal, niet als een profetie.

  Over de voorspellingen van de Egyptenaren, SumeriERS, hopi indianen, aboriginals en koran over het einde van de wereld weet ik niets. Eerlijk gezegd verwacht ik daar niet veel soeps van.

  De Kaballah gebruikt dezelfde geschriften als de Joden, die dezelfde Bijbel hanteren als de christenen maar dan zonder het Nieuwe Testament. Daarbij geef ik dus dezelfde ontkrachting van het einde van de wereld als bij de christenen.

  U beweert dat het volk van Atlantis het einde van de wereld hebben voorspeld… Hoe dan? Er is nog niet eens een bewijs dat het volk Atlantis bestaan heeft, laat staan dat men er al sporen van teruggevonden heeft en zelfs teksten! Hier moet u zich zeker en vast opnieuw over verdiepen.

  De geschriften van Nostradamus ten slotte zijn de grootst mogelijke voorspellende onzin die er bestaat. Niet alleen omschrijft hij alles zo cryptisch dat men er alles in kan herkennen, ook is hij bij sommige voorspellingen even onduidelijk als in de Bijbel, ofwel zeer duidelijk maar is hij dan wel fout.
  (Voorbeeld: “voorspelling van de aanslagen op de WTC torens”; “In het jaar 1999, de maand sept (zevende / september).
  Uit de hemel zal een grote koning van verschrikking komen:
  Tot leven wekkend de grote Koning van Angolmois,
  Ervoor erna regeert Mars door geluk.”
  Het jaar 1999 is nog vrij dichtbij 2001, maar het IS niet 2001; de maand september is wel juist. Dat je twee vliegtuigen ziet in “een koning van verschrikking”, begrijp ik niet. Zo kan je in om het even wat dat er poëtisch geschreven wordt vliegtuigen zien; verder begrijp ik niet wie de koning van Angolmois is… ? Dat je in “Mars” oorlog verstaat, begrijp ik wel nog. Echter… Is er niet altijd al ERGENS op aarde op een willekeurig moment oorlog? Ik weet het niet zeker maar wat ik mij nog herinner uit de geschiedenislessen was dat we van oorlog naar oorlog gingen, en was het de ene keer oorlog in Europa en vrede in Azië, dan was het een tijdje later omgekeerd. Zo komt deze profetie altijd uit.)

  Dit in beschouwing genomen: zolang waarzeggers en voorspellingen vaag blijven en in tegenstelling tot exacte wetenschappen geen exacte gebeurtenis in de toekomst die zowel in de tijd, als in de ruimte en in de situatie duidelijk en volledig correct kunnen voorspellen, zullen ze van mij niet moeten verwachten dat ik hen ga geloven. Het einde van de wereld en apokalypsen voorspellen is iets voor primitieve volkeren in de aard van natuurvolkeren, Galliërs, aboriginals, … die nog niet wisten hoe de wereld in elkaar zat en achter “onverklaarbare” evenementen een tussenkomst van een of andere god zochten. Met de opkomst van de wetenschap, wordt er steeds meer verklaard en is er steeds minder plaats voor dergelijke verhalen; indien sommige fantasten hier niet mee akkoord gaan, er is een oplossing: schrijf fictieverhalen, hiermee maak je tenminste mensen niet onnodig bang en in de war.

 60. @tila

  Ok heb in de rapte gelezen en ik vraag mij eigenlijk af of e Maya’s telkens die nullen ervoor zetten en of er een reden is dat er maar 5 sloten zijn.
  Het zou dom zijn als een ‘Intelligent’ volk telkens weer opnieuw de nullen ervoor gaan zetten?
  Is het niet gewoon logischer dat je een getal bijschrijft als je er geen meer over hebt dus na
  12.19.19.19.19 komt ofwel 13.0.0.0.0 of 1.0.0.0.0.0. En als die allemaal weer opzijn komt er een getalletje bij. Oneindige kalender lijkt mij zo.
  Net zoals wij snel 09 in plaats van 2009 schrijven. We moeten tenslotte maar 1 keer onthouden dat we voorbij het jaar 2000 zijn (Of zijn er nog die in 1900 schrijven? Je kunt in principe de 2 weglaten tot het jaar 3000 en dan kun je weer de 3 weglaten tot het jaar 4000.
  Om het verleden te bepalen is het dan weer wel nodig om de volledige datum te vermelden. Anders kunnen er misverstanden ontstaan. Maar hoe doen ze dat? 0.0.0.0.0 – vorige kalender of gewoonweg alles voor 0.0.0.0.0 de oude kalender gebruiken.
  Het lijkt zo ook alsof de Maya’s niet erg in het verlden en in geschiedenis waren geïnteresseerd? Is het misschien daarom dat ze zo vooruit gestreefd waren in hun tijd?

Reacties niet meer mogelijk.