Prachtige Omeganevel in al haar glorie vastgelegd

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De Omeganevel, een broedplaats van sterren waarvan het stof en gas verlicht wordt, is op een nieuwe opname die gemaakt is met een telescoop van het observatorium La Silla in al haar glorie te zien. Het stervormingsgebied bevindt zich op een afstand van 5500 lichtjaar van onze planeet in de richting van het sterrenbeeld Sagittarius, dat vanuit ons land dezer dagen laag aan de hemel te zien is. Het gebied, dat een doorsnede heeft van ongeveer vijftien lichtjaar, bestaat uit een cluster van massieve, warme sterren die met hun licht en krachtige winden van de nevel een waar kunstwerk maken. Het object werd in 1745 ontdekt door de Zwitserse astronoom Jean-Philippe Loys de Chéseaux.

Klik hier voor een grotere versie van 277 kB.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Mitox

  De Omeganevel word ook soms de Zwaannevel genoemd, maar om er een zwaan in te herkennen heb je ook wel een rijke fantasie voor nodig.

 2. Ron

  De vorm van de nevel lijkt in een telescoop op die van de Griekse letter omega, oftewel Ω.

 3. Jonathan Dhaese

  Ron, ik heb nog wat meer foto’s op google gezocht van deze nevel maar ik herken er nergens die omega in.

 4. Ron

  Dat zijn dan ook foto’s waarbij enkele uren belicht is. Als je visueel aan het waarnemen bent door een telescoop is dat niet het geval en daardoor zie je alleen het helderste deel van de nevel. Die lijkt wel op een omega. Zoek maar eens op ‘Omega Nebula sketch’ ofzo.

Reacties niet meer mogelijk.