Kosmologen van de Universiteit van Californië zijn er in geslaagd twee supernovae te ontdekken die verder van ons verwijderd zijn dan alle eerder ontdekte supernovae. De gigantische explosies vonden plaats op de ongelooflijke afstand van elf miljard lichtjaar van ons vandaan, wat betekent dat het vorige record met gemak is verbroken. Om dingen die zich zo ver van ons bevinden waar te nemen, heeft men een nieuwe techniek moeten ontwikkelen.
Cooke, een lid van het team, legt uit hoe de techniek werkt. “Tot nu toe werden supernovae ontdekt door steeds opnieuw foto’s te nemen van hetzelfde deel van de hemel. Vervolgens zoekt men naar veranderingen. Wanneer men een nieuw lichtpunt ontdekt, is dit een sterke indicatie voor een supernova. Ons team heeft op dit principe verder gebouwd door foto’s die gedurende een jaar genomen zijn te verzamelen in een compilatie. Deze compilatie vergelijkt men met compilaties van vroeger. Zo is men in staat veel zwakkere en dus verdere objecten waar te nemen.”
De techniek zal niet enkel gebruikt worden om explosies te detecteren. Ook de levensloop van sterrenstelsels zal bestudeerd worden en men zal er ook gegevens mee proberen vergaren die ons meer kunnen vertellen over hoe de aarde is ontstaan. Naast de supernovae stuitten de onderzoekers ook op een cluster van sterrenstelsels dat 11,4 miljard jaar geleden ontstond en de naam LBG-2377 heeft gekregen. “Door dergelijke objecten te bestuderen kunnen we ontzettend veel te weten komen over de vorming van stelsels en de evolutie van het universum,” aldus Cooke.
…de ongelooflijke afstand van elf lichtjaar van ons vandaan…
Ik ben geen specialist en simpelweg te lui om het uit te zoeken maar ik heb het vermoeden dat het verder weg was.
– aangepast, bedankt –
Het is amper herkenbaar, maar op de foto van 2004 is het sterrenstelsel wel ietsje helderder.