De landmassa’s van de aarde waren in het Precambrian, één van de vele geologische tijdvakken, niet aangenaam, maar ten minste wel groen. Een nieuwe analyse naar kalksteen dat zich tussen één miljard en vijfhonderd miljoen jaar geleden op het oppervlak bevond suggereert namelijk dat er eerder dan verondersteld uitgebreid plantenleven op het land te vinden was. Ondanks het feit dit alleen uit kleine mossen bestond hadden de planten een grote invloed op de aarde; ze zorgden ervoor dat onze planeet groen kleurde en pompten zuurstof in de atmosfeer. De basis voor de evolutie van dieren in het tijdvak dat 542 miljoen jaar geleden volgde, het Cambrian, werd met dit proces gelegd.
Door genetisch bewijs was het al langer bekend dat mossen ongeveer 700 miljoen jaar geleden evolueerden, maar tot op de dag van vandaag waren er slechts lichte aanwijzingen dat ze zich uitstrekten over grote delen van het land. Aangenomen werd dat het leven op onze planeet bestond uit fragmenten van bacteriële matten en algenschuim tot het midden van het Ordovician, 475 miljoen jaar geleden, toen er voor het eerst vasculaire planten op het land verschenen die leken op de planten die we vandaag de dag zien. De onderzoekers Paul Knauth en Martin Kennedy van de Staatsuniversiteit van Arizona en de Universiteit van Californië zijn aan de hand van de chemische samenstelling van kalksteen nu tot de conclusie gekomen dat het aardoppervlak in het verleden bedekt was met een dikke laag planten.
De plantengroei zou volgens Knauth geleid kunnen hebben tot de evolutie van de eerste meercellige dieren. Dat proces zou zich 600 tot 800 miljoen jaar geleden hebben voltrokken, toen de vegetatie toenam. Hierbij verdween een groot deel van de koolstof in de aardse dampkring en nam de hoeveelheid zuurstof op onze planeet sterk toe. Er bestaat echter de nodige twijfel over de conclusie die het tweetal heeft getrokken. “Ik trek het ten zeerste in twijfel dat er in die periode ‘echte’ planten waren, aangezien er hier nog geen fossiele resten van zijn gevonden,” aldus Charles Wellman, een expert op het gebied van de evolutie van planten van de Universiteit van Sheffield in Groot-Brittanië. Knauth is nu van plan om in het westen van Australïe op zoek te gaan naar fossielen van landplanten in oeroude sedimenten.
Hm was het eerste ‘leven’ op aarde niet wieren? Ik vind het zeer vroeg om dan al het volledige aardoppervlak te kunnen bevolken met mossen, want eerst moeten de wieren op het land geraken, deze situatie gewoon worden (kunnen wortelen enzoverder) en vervolgens ook nog eens gans het Pangaea (al het land hing nog in 1 blok aan elkaar, het moet zo veel langer duren voor al het land groen te worden dan zou het na de splitsing plaatsgevonden hebben; dan is elk stuk land dichter bij de zee gelegen en dus dichterbij de wieren).
Nou ja, dat zijn mijn twijfels.
Misschien konden in die tijd nog geen fossielen gevormd worden, de bodemomstandigheden kunnen voor fossielvorming ongeschikt zijn geweest.
antineutraal, voor fossielvorming is (denk ik) enkel een omgeving nodig die volledig afgesloten ligt van zuurstof.
Ehm, is iedereen vergeten, dat alle steenkool en olie in de grond de resten zijn van alle toenmalige dieren en planten?
poktor, dat is het resultaat van dieren en planten die NA 500 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Het artikel gaat over de mogelijkheid van planten tijdens het precambrium, vroeger dus.
Poktor: Even zoeken op Google: ‘Oil on Titan’ en ‘abiotic oil’ geeft een ander beeld van ‘fossiele’ brandstoffen.
komt olie wel van vergane planten?
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1811