Hitteschild mogelijk beschadigd na succesvolle lancering shuttle (video)

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Nadat de lift-off van het ruimteveer Endeavour eerder zes keer werd uitgesteld, vertrok het ruimteveer met diens zevenkoppige bemanning even na middernacht dan eindelijk richting het internationale ruimtestation ISS. De lancering verloopt echter niet geheel vlekkeloos; op verschillende momenten viel er puin van de externe brandstoftank, dat ijs of isolatiemateriaal kan zijn geweest. Nadere inspectie moet uitwijzen of het hitteschild van de orbiter hierbij beschadigd is. De crew van missie STS-127 heeft onder meer de taak om de laatste twee onderdelen van een Japanse module, die eerder aan het complex werd gekoppeld, te installeren. De eerste twee delen van het laboratorium werden in maart en juni 2008 naar het ruimtestation verscheept.

Eén van de onderdelen die zich aan boord van de Endeavour bevindt is de Exposed Facility, dat als een soort terras moet dienen waarop experimenten uitgevoerd zullen worden in vacuüm. Hiermee wil men meer te weten komen over de effecten die straling uit de ruimte met zich meebrengt. Ook wordt de zogeheten Exposed Section, een deel waarin geen overdrukt heerst en dat onder andere gebruikt gaat worden als opslagplaats van het laboratorium, naar het ISS gebracht. Kibo, zoals de module wordt genoemd, is ontwikkeld door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en is de grootste alleenstaande module van het ruimtestation. De eerste twee delen van het laboratorium werden in maart en juni 2008 naar het ruimtestation verscheept.

De shuttle Endeavour stond eind mei nog klaar om in actie te komen voor in het geval dat de kans groot was dat het ruimteveer Atlantis en diens zevenkoppige bemanning niet veilig thuis zouden kunnen komen door schade aan diens hitteschild. De landing staat gepland voor 31 juli aanstaande.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Jonathan Dhaese

  Gelukkig is hij eindelijk vertrokken. Het kan aan mijn verbeelding liggen maar ik krijg de indruk dat er steeds meer mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in het ISS.

 2. Bas

  Dat klopt, er zijn er nu voor de eerste keer 13 tegelijkertijd.

 3. Jonathan Dhaese

  Vreemd in tijden van economische crisis. Blijkbaar spaart men niet op het budget van de ruimtevaart. Gelukkig.

Reacties niet meer mogelijk.