NASA geeft verbeterde versie van video eerste maanwandeling vrij

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Ter gelegenheid van het feit dat het aankomende maandag precies veertig jaar geleden is dat astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voetstap op het oppervlak van onze natuurlijke satelliet zette, heeft de ruimtevaartorganisatie NASA een deel van de beelden van dit moment opnieuw bewerkt. De restauratie kon gedaan worden dankzij ingenieurs die op 21 juli 1969 hielpen met het rechtstreeks vertonen van de beelden die men in het vluchtleidingscentrum in Houston ontving. Een klein deel van de verbeterde video is nu op internet gepubliceerd.

Deze post heeft 16 reacties

 1. Fakkel

  Het is gewoon, buiten gewoon !! Ik verlang reeds naar de volledige film.

 2. Carbonid

  Huh, vanaf 0:35 kan je het maanoppervlak door z’n been heen zien.

 3. Rudie

  Vast een hoax dus.

 4. Jonathan Dhaese

  Ja, ik denk ook dat dit fake is. 40 jaar is niet ZO speciaal (hadden ze extra beelden, zou 10, 25, 50 of 100 jaar na datum veel geschikter zijn ter publicatie) om extra beelden te publiceren (tenzij ze het doen omdat het het jaar van de astronomie is?). Daarnaast vrees ik dat er niet meer materiaal beschikbaar is, dan er nu al beschikbaar is.

 5. Maikovich

  Het ruimtepak is transparant!

 6. Predator

  @Carbonid: heb je nog nooit oude beelden in zwart-wit gezien? Als men het contrast iets verhoogt krijg je daarbij ook last van zogeheten ‘ghosts’. Dat het een hoax is klopt dus niet.

 7. Maikovich

  @Predator, dat is een verkeerde redenering. Dat er het ghost-effect mogelijk is, betekent niet dat het niet een hoax is. Het zou nog steeds een hoax kunnen zijn, dit is niet uitgesloten met je redenering.

 8. pascal

  dit effect komt door de zeer helder achtergrond.. het beeld van de horizon is als het ware ingebrand..de oudere cameras van toen hadden daar problemen mee.. is het zelfde als dat er met een felle lamp in de camera wordt geschenen.. dan blijft er ook een vlek achter..
  als je goed kijkt zie je achtergrond ook weer verzwakken en zelf helemaal verdwijnen.. niks hoax
  dit is al bijna 40 jaar oud en toen was er geen digitale camera.. helaas.. zou wel eens een foto willen zien op de maan in een 12 MP resolutie..

 9. Altair

  Moet nu overal door alu-hoedjes gezegd worden dat de maanlanding nep was? Ik dacht dat dit een beetje een serieuze site over de astronomie en ruimtevaart was, jammer….

 10. neil

  Neil heeft in verschillende interviews bekend dat hij vreemde fenomenen heeft waargenomen,
  deze zijn allemaal weggegewerkt en zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat de orginele
  opnamens verdwenen zijn…

 11. kees

  @pascal, dat heb je ook met oude tv’s, zodra je hem uit doet blijft het beeld nog nabranden. Volgens mij is dit precies het zelfde effect.

  En voor de mensen die denken dat het nep is vanwege rare schaduwen etc; kijk is voor de grap dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Wym04J_3Ls0 (rechts staat deel 1 t/m5) Mythbusters(!)

 12. FvdH (beheerder)

  UFO’s en complottheorieën mogen achterwege worden gelaten, anders gaat dit op slot en is het niet meer mogelijk om te reageren.

 13. bladerunner

  Natuurlijk is dit geen hoax (de maanlanding)
  De aanhangers van die complottheorie zijn op enkele na onvoldoende wetenschappelijk opgeleid om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.
  Zoals je hier kunt lezen:

  http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/40_jaar_maanlanding/140709_maanlanding_waar.html

  heeft het Apollo project 14 jaar gelopen, hebben er 400.000 mensen aan mee gewerkt, en daar zaten ook nog eens genoeg mensen van buiten bij (Chriet Titulear b.v.b.) die als het nep was aan de bel hadden getrokken (of denken jullie soms dat naast die 400.000 er ook nog eens ik weet niet hoeveel buitenlandse presentators e.d. er in betrokken waren?) Dit alles (constant) geheim houden zou moeilijker zijn geweest dan echt naar de maan gaan.

  Neem b.v.b. het (complotters) argument dat er op de foto’s geen sterren waren te zien ondanks de donkere hemel. IEDERE (amateur) astronoom kan dat gelijk verklaren:
  Ze zaten op het VERLICHTTE deel van de maan (niet de achterkant dus!). Er was dus sprake van direct zonlicht dat bij gebrek aan een verstrooiende atmosfeer zeer fel was en ook geen blauwe kleur kon hebben zoals op aarde. Kun je dan sterren zien? Ga maar eens ’s nachts bij een felle lichtbron staan, en probeer sterren waar te nemen. Je ziet niets (en die ‘oude’ camera’s waren ingesteld op daglicht). Zonder atmosfeer verstrooid het licht niet van die felle lamp, en wat er dan overblijft voor jou is een zwarte hemel want jou ogen (of de camera) registreren die zwakke sterren niet in dat felle licht.

  En zo zijn er talloze hoax ‘argumenten’ die zonder meer omver te praten zijn.
  (is onder andere gedaan in de serie “mythbusters”.)
  In een andere link hierover las ik ook dat ±25% van de huidige generatie (die de landing op TV nooit life hebben meegemaakt) het niet geloven. De kans lijkt mij vrij groot dat pakweg de helft van die 25% ouders heeft die aanhangers zijn van de complottheorie. En er zijn nog meer complotten zoals 9-11 en de bewering dat wetenschappers AIDS hebben ‘uitgevonden’. Te belachelijk voor woorden toch?

  En wat dat doorschijnende effect betreft bij de astronaut: kijk maar eens GOED naar een willekeurige speelfilm uit de jaren 60/70 of zelfs 80. Daar komt dat effect ook vaak in voor. Vooral bij felle beelden en/of contrasten. Maar dan ‘geloven’ we (de film) het ineens weer wel, want ‘het is toch maar een film’? Nu dat is de maanlanding ook he?

 14. Bas

  @Predator: Het probleem van de ghosts wat je beschreef klopt inderdaad.. Ik denk echter niet dat dat van toepassing is op het stukje na 0.35. Het oppervlak van de maan loopt namelijk regelmatig door een sluit aan beide kanten goed aan. Misschien is het gewoon een foutje van NASA??

  Aan complottheorieën denk ik sowieso niet. Zeker niet als je het andere artikel leest wat gepubliceerd is met de bijbehorende foto’s van de LRO. Mensen die niet geloven in een landing op de maan zijn in mijn ogen zéér achterdochtig. Het lijkt me duidelijk dat er genoeg bewijzen zijn. Kritiek van sceptici is op vele manieren al weerlegd. Dus wat mij betreft is dat een achterhaalde discussie..

 15. Altair

  We weten allemaal dat het Apollo-programma 100 % echt was. Echter de laatste jaren is het complot-denken populair geworden (misschien wel door de opkomst van het internet) en helaas zijn er, sorry dat ik het moet zeggen, veel simpele mensen die hier als een blind paard achteraan lopen, zoals hierboven wel blijkt. Ik zou deze mensen willen vragen eens onder hun steen vandaan te kruipen en bijv. een bezoek te brengen aan de ESA in Noordwijk of de NASA te Cape Canaveral. Ik heb daar ooit zelf onder een Saturn V gestaan en ik kan je bevestigen dat dat een imposant zicht was.

 16. Dirck

  ik heb 5 haarscherpe foto’s formaat 20×26 van de maanwandeling in kleur in mijn bezit. Uitgegeven op de Fotokina in Keulen in 1969. Iemand intresse. Mijn mailadres is dirckanjema@casema.nl

Reacties niet meer mogelijk.