Object ingeslagen op planeet Jupiter?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Volgens astrofotograaf Anthony Wesley uit het plaatsje Murrumbateman in Australië is er iets ingeslagen op planeet Jupiter dat lijkt op de fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9, welke in 1994 in botsing kwamen met de ‘koning der planeten’. Vanuit zijn observatorium wist hij een zwarte vlek op de zuidpool van de gasreus vast te leggen, die waarschijnlijk is ontstaan bij de inslag van een object. Wesley is ervan overtuigd dat het hier om een recentelijk plaatsgevonden gebeurtenis gaat, aangezien de vlek twee nachten eerder nog niet zichtbaar was op opnamen die hij maakte.

De foto laat zien dat het materiaal zich aan één kant al begint te verspreiden in de vorm van een waaier en rap uit elkaar wordt gedreven door snelle straalstromen, een bepaald soort winden,” aldus Wesley. Omdat dergelijke inslagen zeldzaam zijn weet hij zeker dat er interesse zal komen uit de astronomische ‘gemeenschap’. “Ik heb veel beelden weten te verzamelen, en zal meer foto’s en een animatie van de rotatie voortbrengen.” Amateur-astronomen in de wereld zouden hun telescopen vannacht op Jupiter moeten richten om de vlek die is ontstaan bij de mogelijke inslag te volgen.

Tussen 16 en 21 juli 1994 kwamen 21 fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9 in botsing met de atmosfeer van de gasreus. Het was de eerste botsing tussen twee hemellichamen die ooit rechtstreeks is geobserveerd. De inslagen vonden plaats aan de kant van Jupiter die van onze planeet af was gewend, maar verschillende ruimtesondes wisten de inslagplekken toch onder de loep te nemen. Het effect van de inslag van het object was spectaculair te noemen; vuurbollen zo groot als onze aarde verschenen in de onrustige atmosfeer van de planeet en de vlekken bleven lange tijd zichtbaar.

Voor meer beelden en verdere updates kan deze site in de gaten gehouden worden.

Afbeelding: Anthony Wesley

Dit bericht heeft 13 reacties

  1. Joske

    Aan mijn kijker zal het liggen,zie niks hihi….ben benieuwd.
    Heel interessant dit nieuws.

  2. antineutraal

    Dit zwarte vlekje lijkt de grootte te hebben vergelijkbaar met zuid-Amerika.

  3. Razor

    De inslagplek is inmiddels gefotografeerd door andere amateur-astronomen en bestaat dus zeker.

    Toch wel uniek dit.

  4. Mitox

    Hoe kan een object eigenlijk inslaan als Jupiter voor het grootste deel van gas is en niet echt een hard oppervlak heeft?
    Ik zou verwachten dat een object gewoon in het gas verdwijnt en de inslag ergens diep binnen de planeet plaats vind waar wel vaste massa te vinden is en dat er aan het oppervlak weinig te zien valt.
    Heeft iemand een verklaring waarom het object wel op het oppervlak lijkt in te slaan, is iets wat ik mij af vroeg.

  5. Jonathan D'haese

    Mitox, ik DENK dat het object dat ‘botst’ met Jupiter, eigenlijk gewoon door de enorme druk uit elkaar spat. En dit zal invloed hebben op de gassen daar rondom. Maar ik neem aan als bladerunner je vraag ziet, hij perfect zal kunnen antwoorden.

  6. bladerunner

    Dat kan ik inderdaad, en het is vrij simpel.
    We weten inmiddels dat de bekende rode vlek een soort storm is die veroorzaakt wordt door behoorlijke temperatuurverschillen in de ‘banden’ van de atmosfeer (zo ontstaan er op aarde ook stormen) Het ‘oppervlak’ van Jupiter is ongeveer -100 °C. Als er dus een object uit de ruimte invalt, dan is dat object vermoedelijk een stuk kouder. En wat gebeurt er als je b.v.b. een ijsblokje in heet water gooit? Dan vindt er een heftige uitwisseling van warmte (of kou zoals je wilt) plaats. En omdat gassen nog meer beweeglijker zijn dan water ontstaat er dus een soort werveling zoals die ook kan worden waargenomen in een tornado waar warme lucht botst met koude. En vergeet ook niet de enorme snelheid waarmee de botsing plaats vindt, want ook al gaat het over gassen, de gemiddelde dichtheid van Jupiter is 1,3 en dus komt er aardig wat kinetische energie vrij. De druk aan het oppervlak varieert van 20-200 kPascal (de Aarde is 100)

  7. bladerunner

    En Mitox:
    Gassen mogen dan misschien ijl zijn, als de snelheid hoog genoeg is, kun je wel degelijk aan het oppervlak een effect zien.
    Dat zien we hier op Aarde namelijk ook tijdens een meteorieten regen. En die raken ook geen vaste massa.

  8. bladerunner

    En nu ik er over nadenk:
    Als deze vlek er over een maand nog is, IS het misschien een storm net als de rode vlek.

  9. Mitox

    Zo had ik het nog niet bekeken maar het klinkt wel logisch, weer wat geleerd. 🙂

  10. nop

    Voor het jaar van de sterrenkunde 2009 maak ik een maandelijkste podcast over sterrenkunde. De podcast heet ‘de Nachten’ . Ik maak de podcast in samenwerking met Maarten Roos, planeetonderzoeker en filmmaker.
    Dit keer een ingelaste editie van de Nachten geheel gewijd aan de spectaculaire inslag van een nog onbekend object op Jupiter. Een Australische amateur vond in de nacht van 24 juli een grote vlek op het Jupiteroppervlak.
    Ik praat met twee wetenschappers van het eerste uur die Jupiter van nabij hebben meegemaakt tijdens inslagen. Maarten Roos onderzocht Shoemaker Levy in de zomer van 1994 en bijna 15 jaar later bevestigt Leigh Fletcher van het JPL met de telescoop op Hawai de inslag namens de wetenschap. Er zijn veel vragen: wat was het object dat de inslag veroorzaakte? zijn er gelijkenissen met de inslag van de komeet? kunnen we de zwarte inslagvlek zelf bekijken? Luister en huiver.

    Je vindt de podcast op http://sterrenwacht.podomatic.com

  11. ~henk

    Interessant om te beluisteren Nop! Complimenten voor het strikken van twee van dat soort onderzoekers.

  12. ine

    ik weet niets van planeten maar ik zie al een paar dagen een hele grote zo’n beetje in het zuid oosten. kan iemand mij vertellen welke planeet dat is?

  13. bladerunner

    Als je hem op ziet komen in het zuid oosten rond of na middernacht, dan is dat Jupiter.
    Venus kan het niet zijn, want die komt ’s morgens in het oosten op vlak voor de zon.

Reacties zijn gesloten.