Net nu de Europese organisatie CERN klaar is met het repareren van schade die in september van het afgelopen jaar ontstond bij een heliumlek in de Large Hadron Collider heeft zich een nieuw probleem voorgedaan. Ingenieurs zijn gestuit op twee vacuümlekken in delen van de deeltjesversneller waar ultralage temperaturen moeten heersen. Men is genoodzaakt om deze ruimtes op te warmen om een reparatie uit te voeren, wat betekent dat het project pas over een aantal maanden van start kan gaan.
De deeltjesversneller zal hierdoor medio november pas weer in gebruik kunnen worden genomen. Eind vorig jaar veronderstelde CERN dat de LHC in juli 2009 weer in bedrijf zou zijn. In februari werd het schema opgeschoven naar september. Uitgaande van een rapport dat in 2005 door de projectleider Lyn Evans uit werd gegeven loopt men nu ruim 2,5 jaar achter op schema. “We zijn nog steeds van plan om de eerste deeltjesstralen in 2007 met elkaar in botsing te laten komen,” schreef hij toen.
Met een machine die zo complex is als de LHC komen vertragingen niet echt aan als een verrassing. De ingenieuze uitdagingen die deze unieke projecten met zich mee dragen zijn moeilijk te voorspellen, wat ook het geval is bij het internationale ruimtestation ISS of de National Ignition Facility. Het uitstel kan betekenen dat Amerikaanse fysici meer tijd hebben om het fameuze deeltje Higgs-boson te ontdekken met behulp van de deeltjesversneller Tevatron van het Fermilab bij Chicago. Wie weet hebben zij nog een kans op het spotten van enige tekenen die duiden op het bestaan ervan.
Ben toch wel benieuwd geworden wat er met onder meer onze belastingcenten bereikt kan worden.
Ik geloof er niet veel meer in. Zoals ze schrijven is het een zeer complex toestel, die volgens mij véél te groots opgevat is, dat slagen een kwestie van véél geluk zal zijn.En inderdaad het gaat om onze centen hé!! en een wedijver tussen Tevatron en LHC.
Waar ik zo benieuwd naar ben is als het Higgs deeltje inderdaad gevonden wordt, welke gevolgen dit dan heeft voor niet alleen ons begrip van de aard der werkelijkheid, maar wat het voor technologische bijdrage kan leveren aan het leven op aarde en in de ruimte. Is daar iets over bekend of gaat het puur om het weten? Hoop dat iemand hier een zinnig antwoord op geven kan,
Dank alvast,
Elvis.
Ik kan er niets zinnigs over zeggen maar ik kan je wel vast vertellen dat de ontdekking van het higgs deeltje heel belangrijk is en aan al die dingen bijdraagt die jij net noemt.
Nu maar hopen dat er binnenkort iemand is die een zinnige verklaring kan geven.
Predator,
Er wordt meer onzinnigs met ons belastinggeld gedaan dan dit. Ik denk dan maar aan oorlogje voeren (op plaatsen waar dit niet nodig is, voorbeeld Irak met invasie van Amerikanen – even buiten beschouwing gelaten dat wij Europeanen zijn). In wetenschap kruipt inderdaad heel veel geld, maar het leuke eraan is dat er technologische evolutie uit voortvloeit. Toen Marie Curie de straling van uranium ontdekte, dacht ze ook niet meteen aan oh hieruit kunnen we binnen pakweg een eeuw de wereld bevoorraden met elektriciteit.
Fakkel,
Het toestel is zeer complex en het project is vrij groots opgepakt. Echter, deze grootsheid is voortgebracht uit de eeuwige nieuwsgierigheid van de mens naar hoe alles werkt. Wat mij betreft, vind ik het helemaal niet erg dat er lekken e.d. zijn. Deze horen gewoonweg bij dergelijke grote projecten, het zou eerder een mirakel zijn zou alles van de eerste keer gewerkt hebben. Dit neemt echter niet weg dat men de investering niet hoeft te maken, de ontdekking van neutrino’s waren ook een tijdrovende bezigheid geweest.
Elvis,
Ik vermoed dat de eventuele ontdekking van het Higgsbosondeeltje geen technologische bijdrage zal leveren binnen de 100à150 jaar. Technologie evolueert volgens een dubbelexponentiële functie (in functie van de tijd), maar wat kwantumtechnologie betreft staan we echt nog nergens. Ingenieurs zijn nu volop bezig met het proberen nanotechnologie onder de knie te krijgen, laat staan dat ze al kunnen omgaan met kwantumdeeltjes. Het is echter zeer voorbarig om nu al te stellen dat er geen technologisch vernuft zal uit voortvloeien, dus voorlopig neem ik aan dat het gaat om het weten. Alles in dienst van de wetenschap :)!!
Hoi Jonathan,
Dank voor je reactie en hoewel ik deze niet meer verwacht had, ben ik er heel blij mee… Het antwoord geeft me toch wat ik nodig heb, namelijk te weten dat de focus voorlopig op de nano ontwikkeling en -industrie ligt… En dat het werken met kwantum deeltjes nog ver in de toekomst ligt. Spannend! Want als het Higgs boson de aard van de massa en de werkelijkheid bepaalt, wat betekent het dan als we dat kunnen manipuleren? Nu gaat mijn fantasie echt aan de haal!!
Elvis,
Ik ben er niet helemaal in thuis maar het higgsbosondeeltje (als het bestaat) heeft iets te maken met het higgsveld: een energieveld dat helemaal in het universum aanwezig is en naargelang er meer higgsbosondeeltjes blijven hangen aan materie, deze materie meer massa heeft. Aangezien dat energieveld over het volledige universum aanwezig is en wij enkel een zeer klein plaatsje van het heelal innemen, lijkt het mij bijna onmogelijk dat we het kunnen manipuleren (net zoals 1 huidcel in je lichaam -zou het een wil hebben- je volledige lichaam kan besturen). Maar ik weet zeker dat ik nu volop uit mijn nek ben aan het lullen zonder het echt te weten. Wie weet zijn we wel in staat om niet het volledige energieveld te manipuleren maar slechts een regionaal deeltje, zoals een mutatie in 1 cel voor een kanker in een volledig weefsel kan zorgen.
In ieder geval ik stel mijn hoop op de wetenschap en zou het best wel leuk vinden als hier technologisch vernuft uit voortvloeit. Beeld je in te vliegen in een ruimteschip waar alle higgsbosondeeltjes van ontdaan zijn waardoor je geen massa hebt en dus integraal kan vliegen aan de lichtsnelheid. Heerlijk!
Als het Higgs boson bestaat, zou het kunnen verklaren waarom een foton (de drager van elektromagnetisme) massaloos is terwijl andere bosons (W en Z genoemd) die de dragers zijn van de z.g.n. zwakke kernkracht wel massa hebben. (De zwakke kernkracht is verantwoordelijk voor het feit dat elektronen bij hun kernen blijven en niet aan de wandel gaan)
Als het bestaat, zorgt het voor een doordringend effect in onze perceptie van de wereld om ons heen.
Talloze modellen op het gebied van kwantum fysica zullen moeten worden aangepast. En mogelijk komen sommige helemaal te vervallen. De impact is dus iets groter dan alleen maar het ‘weten’.
Tenslotte dachten we vroeger dat een atoom ‘ondeelbaar’ was. (Dat is de betekenis van het woord atoom). Nu we wel beter weten ontdekten we door deze wetenschap het proton, neutron en elektron.
Bladerunner,
Het higgsbosondeeltje is toch opgenomen in het standaardmodel – zelfs Stephen Hawking heeft gewed dat het niet bestaat (hij wet steeds op het tegengestelde van wat hij denkt omdat hij zo nooit kan verliezen: ofwel wint hij als fysicus voor het werk dat hij heeft verricht, ofwel wint hij de weddenschap). Zullen modellen dan niet eerder moeten aangepast worden als men het niet ontdekt dan wanneer men het wel ontdekt?
Het klopt wat je zegt, het (hypothetische) bestaan van het deeltje bepaald de huidige modellen. Maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat als het inderdaad bestaat de eigenschappen niet zijn wat we verwachtte. Zolang het bestaan niet is bewezen, is alles wat daar uit voort vloeit een aanname. Pas toen we wisten dat een atoom uit protonen,neutronen en elektronen bestond, ontdekte we ook dat als een elektron samensmelt met een proton daar een neutron uit ontstaat. Dus is het geenszins zeker dat een bewijs van het bestaan van een higgs boson niets zal veranderen aan ons inzicht in kwantum fysica.
En bovendien: als men het niet ontdekt d.m.v. de LHC is ook dat nog geen 100% bewijs dat het dan ook niet bestaat. Als je een deeltje op probeert te zoeken dat gebaseerd is op een (mogelijk verkeerde) hypothese is alles mogelijk.