Hoe NASA’s terugkeer naar de maan er uit zou kunnen zien

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het Apollo-tijdperk kan bekeken worden als een financiële opdoffer en vele astronauten blijken grotere fans te zijn van een missie naar Mars, maar toch heeft men nooit de maan uit het oog verloren. Twintig jaar geleden, op de twintigste verjaardag van Apollo 11 maan landing, stelde toenmalig president George H. W. Bush voor om een nieuwe maanbasis te bouwen en deze te gebruiken als springplank voor expedities naar Mars. Het hele voorstel viel echter in het water bij het congres, die weigerde toestemming te geven voor de financiële kosten van het hele programma.


Illustratie van een mogelijke basis.

Maar een half decennium later heeft een andere president, niet toevallig zijn zoon, een soortgelijke visie en een duidelijke deadline: hij wil terugkeren naar de maan voor 2020 en onze natuurlijke satelliet gebruiken als toekomstige opstap naar Mars. “We gaan naar de maan om te leren gebruik te maken van haar middelen voor het ontwikkelen van nieuwe ruimtevaarttechnieken,” zegt Paul Spudis van het Lunar and Planetary Institute in Houston.

In principe zou het gebruik van maanmaterialen in het voordeel zijn van de astronauten, bijvoorbeeld voor het laten vrijkomen van zuurstof of het maken van raketbrandstof. “Op dit moment weten we eigenlijk niet of we al dan niet gebruik kunnen maken van bronnen in de ruimte, maar door een terugkeer naar de maan zouden we hier meer duidelijkheid over kunnen krijgen,” wist Spudis te vertellen.

Volgens NASA zou de beste manier om de eerder genoemde doelstelling te halen een bemande maanbasis zijn, dat onderdak zal bieden voor vier astronauten gedurende 180 dagen. Echter kunnen deze plannen nog steeds veranderen, omdat Barack Obama een dringende herziening van NASA’s bemande ruimtevaartprogramma’s bevolen heeft, dat ook eind augustus gebeurt zou moeten zijn zijn. NASA’s begroting voor het jaar 2010 heeft er ook voor gezorgd dat programma’s enkel en alleen vertraging kunnen lopen en vele missies zullen moeten worden uitgesteld.

“De begroting die we hebben gekregen biedt geen ondersteuning voor de doelstelling van George W. Bush,” zegt Matthew Leonard, de adjunct-directeur van NASA’s Lunar Surface Systems Project Office op het Johnson Space Center in Houston.


Een nucleaire reactor behoort tot de mogelijkheden.

Toch gaat het agentschap verder met het smeden van talloze plannen, met als doelstelling om de eerste bemanning tegen 2021 naar de maan te kunnen zenden. Belangrijkere doelstellingen zijn het opbouwen van een basis op de maan door het verzenden van materiaal en bemanning met een snelheid van twee missies per jaar.

NASA is echter nog steeds aan het onderzoeken hoe de menselijke aanwezigheid op de maan er uit zou kunnen zien en het agentschap heeft dan ook een dozijn scenario’s beschikbaar voor deze aanwezigheid. Deze scenario’s zullen een evaluatie ondergaan in de loop van 2010. Momenteel is het lievelingetje van NASA een ‘greatest hits’-scenario, dat bestaat uit een samenloop van de beste delen van de andere concepten. In dit scenario zouden verschillende rovers en robots, werkend op zonne-energie, geleverd worden, alsook bouwmateriaal en andere benodigdheden.

Na verschillende jaren van onderzoek en exploratie zou de opbouw van een permanente basis kunnen beginnen. Een nucleaire reactor zou ook verschillende malen genoemd zijn in dit scenario. Volgens de uitgebreidere versie van dit scenario zou alles volledig actief en werkend moeten zijn tegen 2028, waarna men kan beginnen met verder onderzoek en de voorbereidingen voor Marsreizen.

Deze post heeft 6 reacties

 1. Fakkel

  Ik ben van mening dat ze er alles moeten aan doen om onze maan bewoonbaar te maken. En van daaruit zal het mogelijk zijn om ons verder in de ruimte te bewegen.Het is zeer spijtig dat ze de maan zolang onbenut gelaten hebben. Het was een groot verlies in tijd.En in plaats van de middelen te verbruiken voor nutteloze oorlogsvoering, zouden ze er de wetenschap en de vrede op aarde een grote dienst mee bewijzen.

 2. Rob ter Horst

  Laat ze dan eerst maar op aarde eens orde op zaken stellen, voordat ze ook de maan verknallen…

 3. Michael Boom.

  Inderdaad Rob,ik durf zelfs te stellen dat als we het op aarde hier wat meer op orde zouden hebben,de ruimtevaart zich ook al veel verder zou hebben ontwikkelt,want het blijft allemaal wel een beetje mager wat die progressie betreft.
  Het nieuwe maanproject is een veredelde apollo missie,(wegwerpraketten e.d) natuurlijk met betere en ruimere capsule en maanlander en dito electronica en computers.
  Maar het ontbreekt mijn inziens ten ene male aan een echte lange termijnvisi,en echte internationale samenwerking.
  Wat weer het gevolg is van het niet echt op orde hebben van aardse zaken.
  Zolang we nog niet in staat zijn de aarde vreedzaam,duurzaam en eerlijk te verdelen,zal ook de ruimtevaart niet die ontwikkeling doormaken,die nodig is om ons zonnestelsel met bemande ruimteschepen te verkennen.
  Laat staan ruimteschepen te ontwikkelen die naar de sterren kunnen reizen.
  Overigens valt er op de maan niet zo veel te verknallen,dat is ie eigenlijk letterlijk al,als je met een telescoop het met kraters bedekte oppervlak aanschouwt.
  Tenzij men het idee zou hebben er exotische wapenproeven te nemen,maar ik mag aannemen dat we nu wel zo verstandig zijn geworden dat niet te doen.

 4. tycho

  michel, het zal toch nooit wereldvrede zijn, zo is de aard van de mensheid.
  ik vind dat soort mensen eerder cynisch dan wereldverbeteraar, dat geklaag over de ruimtevaart.

  het is niet veredeld apollomissie, want ze gaan er maanden verblijven(vergelijkbaar met ISS)
  wat nasa en chinese ruimtevaart er neit mee te koop loopt, is dat de maan vol met schat ligt, oa
  platinametalen en palladium etc(op aarde kan je maar heel weinig vinden, hoogstens een koffer vol, op de maan ligt het er allemaal bezaaid mee.platinametaal heeft een hele bijzondere eigenschap en is heel heel duur, duurder dan edelmetaal goud)
  ook ligt er helium 3, en nog vele andere zeldzame stuffs op de maan.
  je kan er heeel veel winst mee maken, meer dan al die oliesjeiks bij elkaar. maar je moet dan wel heel heel heel veel investeren, de mijnbouw op de maan is geen kattepis.

 5. xzaz

  @Rob ter Horst
  Een redenering die vaak naar voren komt maar naar mijn idee de plank mis slaat. Bekijk het eens van de andere kant, de opwarming van de aarde is misschien wel een punt om des te sneller het universum en andere planeten en manen te koloniseren. Het idealistisch denken – dat het op de aarde goed komt, en dat wij mensen daar wat aan kunnen doen is naar mijn idee flauwe kul. De gebroeders Wright dachten ook niet ‘laten we eerst alles maar eens op de grond goed zetten’. Vooruitzien is stappen nemen die voor andere misschien raar overkomen. Waarom miljarden steken in een maan reis en een paar stenen meenemen en het uitvoeren van een paar experimenten? Om de simpele reden: nieuwsgierigheid. En zie het als een stukje nieuw Amsterdam, alleen dan op de maan. Columbus zou trots op ons zijn.

 6. Jonathan Dhaese

  xzaz,
  Helemaal akkoord! Ik ben (spijtig genog) ervan overtuigd dat 6.7 (bijna 6.8) miljard mensen veel te veel zijn om absolute vrede te verkrijgen op aarde. Daarvoor leven we veel te dicht op elkaar en zijn er veel te veel levensvisies om 1 absolutie vrede te verwezenlijken.

  Ik kijk in ieder geval al hoopvol uit naar het eerste maanse dorpje, in de hoop dat die genoemd zal worden naar een fantastische fysicus die nog iets te weinig gewaardeerd wordt: Planck.

Reacties niet meer mogelijk.