Nadat eerder deze week de eerste bevestigingen van de inslag op planeet Jupiter gegeven werden, werd ook onze geliefde ruimtetelescoop te nieuwsgierig en legde hij de nieuwste kneuzing van de gasplaneet vast. Het is eigenlijk zo dat de volledige instelling van diens Wide Field Camera 3 nog niet voltooid is en dit proces werd dan ook eventjes onderbroken om toch maar dit unieke beeld vast te leggen. Het is de meest gedetailleerde foto van Jupiters ‘blauwe plek’ die tot nu toe is gemaakt. “Een bijzondere opname die het onderbreken waard was,” aldus de ruimtevaartorganisatie NASA.
Hubble bekijkt Jupiters nieuwste litteken
Dit bericht heeft 12 reacties
Reacties zijn gesloten.
Hm 🙂 het lijkt bijna op een zwart gat. In de letterlijke (en niet fysische) betekenis van het woord uiteraard.
we kunnen maar al te blij zijn dat deze “stofzuiger” aka “Big Boy” aka Jupiter onze met gezel is in het zonnesysteem.. hij heeft al veel potentiele gevaarlijke zwevende dingen voor onze neus weg gesnoept.. dingen die voor ons “ELE” kunnen vormen en voor hem maar als een harde scheet onder deken zijn 😉
pascal,
Ik had onlangs hierover iets gelezen. Er werden computersimulaties gedaan hoe positief de invloed was van planeten als Jupiter op inslagen op kleinere planeetjes als de Aarde (met het oog op eventueel voordeel bij het vinden van buitenaards leven) en tijdens deze simulaties bleek in tegenstelling tot de verwachtingen dat er iets meer meteorietinslagen waren bij de aanwezigheid dan bij de afwezigheid van ‘Jupiters’. Dit kwam dacht ik omdat Jupiter niet alleen asteroïden opvangt, maar soms ook afbuigt dat ze recht richting kleinere planeten afstormen. Nouja, als je geïnteresseerd bent, zoek ik je de link.
thx. is goed.. ben benieuwd
Ziet eruit als een megadiepe kratert! Bizar!
En dat voor een gasplaneet ? Men zou denken dat die krater zich onmiddellijk zou sluiten in een gas atmosfeer. Of zit er toch een hardere materie onder het oppervlak ?
Nee, het is geen krater. ‘Gewoon’ donker materiaal dat verspreid is geraakt door de wind in de atmosfeer.
En fakkel:
Vergeet niet dat het gasvormige oppervlak van Jupiter een zwaartekracht heeft van 2,5 maal dat van de Aarde. (Terwijl de zwaartekracht van de Aarde gemeten wordt op het vaste oppervlak van onze planeet)
De gemiddelde druk in de wolken laag van Jupiter is 20-200 kPa. Dat van de aardse atmosfeer is ±100, maar dat is dan wel gemeten op zee niveau, en niet in de aardse wolken. Plus dat de temperatuur daar -161 tot -108 °C is. En iets wat koud is beweegt traag. Dus ik denk dat je kunt stellen dat het oppervlak van Jupiter zich qua bewegen eerder gedraagt als iets wat zit tussen een gas en een vloeistof.
bladerunner heeft gelijk deze “vlek” zal ongeveer 2 weken te zien zijn om daarna langzaam opgeslokt te zijn door het wolkendek
Ze is toch al een week zichtbaar en nog steeds even duidelijk zichtbaar?
Bedankt Bladerunner, die uitleg zal wel juist zijn. Nu afwachten hoelang dat litteken zichtbaar zal zijn. Wel leerrijk !! En bij deze zullen weer vragen opgelost worden.
Jonathan:
Volgens de Wikipedia bleven de ‘littekens’ van de Shoemaker-Levy 9 impact vele maanden zichtbaar!
Waaruit dus blijkt dat het heel lang kan duren voordat een ‘vervorming’ aan het oppervlak van Jupiter zich hersteld heeft.