Endeavour wordt vanavond losgekoppeld

De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour wordt vandaag om 19.26 uur Nederlandse tijd losgekoppeld van het internationaal ruimtestation ISS. Dat heeft NASA gisteren bekend gemaakt. Momenteel verblijven er 13 mensen in het station, een recordaantal. De bemanning, die bestaat uit zes Amerikanen en een Canadees, heeft de laatste dagen werkzaamheden verricht aan het zonnepaneel en camera’s bevestigd aan het Japanse ruimtelab Kibo. Ook toen het toilet van het ISS defect raakte moesten de astronauten verschillende onderdelen vervangen.

Als alles volgens plan verloopt moet de Endeavour vrijdag terug op aarde zijn. De volgende lancering van een gelijkaardige spaceshuttle zal dan plaatsvinden op 18 augustus, wanneer de Discovery de ruimte in gaat voor een nieuwe missie.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Fakkel

  Het is weer zo ver. Hopelijk loopt alles gesmeerd. We hebben niets meer vernomen over de beschadiging van de shuttle tijdens de lancering? Maar ook deze keer zal ik de landing volgen, het is toch steeds een uitdaging.

 2. Patrick

  Tijd om het ISS eens af te bouwen, dan kan NASA zich weer eens richten op de maan en Mars. Ik heb net een aantal documentaires gezien over wat NASA allemaal gedaan heeft in de jaren 60 en begin jaren 70. Fascinerend hoeveel lanceringen ze wel niet hadden in een jaar tijd. Tijd dat er weer astronauten naar de maan gaan, en vooral niet vergeten een imax of hd camera mee te nemen.

 3. Mitox

  @Patrick
  Check deze webpagina eens, de foto’s die ze bij de laatste maanlanding genomen hebben zijn helemaal niet zo slecht voor die tijd en komen redelijk dicht bij de kwaliteit van een hd camera.
  http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a15/images15.html#11893

  Ik zie liever van dat soort foto’s van Mars of nog beter, Titan! Lijkt mij veel interessanter dan de zoveelste foto’s van de maan (hoewel een ruimtebasis op te maan wel weer interessant is).

 4. tomas

  beste allemaal,
  ik ben net terug uit griekenland xios en elke nacht om circa 4.30am stond er aan de hemel in het westen een hele heldere planeet groter dan de planeet die met de maan mee gaat (Venus) denk ik. wie kan mij vertellen welke planeet dit was

 5. Jonathan

  Tomas, rond 4u30 waren de helderste sterren/planeten in het westen:

  -Jupiter met magnitude -2.39
  -Vega met magnitude 0
  -Deneb (alfa Cyg) met magnitude 1.25
  -Altair (alfa Aql) met magnitude 0.75

  Als je zeker bent dat het een planeet was, moet het Jupiter geweest zijn. Deze stond echter wel in het zuidwesten, niet in het westen. Vega stond dan weer meer naar het noordwesten. Altair was de helderste ster die klak in het westen stond.

Reacties niet meer mogelijk.