Ontstonden de eerste levensvormen op kometen?

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Uit een nieuwe studie blijkt dat kometen tijdens de eerste miljoen jaar van hun vorming grote oceanen van vloeibaar water in hun binnenste bevatten. De waterige omgeving van vroege kometen zou samen met de grote hoeveelheid organische verbindingen die eerder werd ontdekt in de objecten de ideale omstandigheden hebben geboden om primitieve bacteriën te laten groeien en vermeerderen, zo luidt de conclusie van professor Chandra Wickramasinghe en zijn collega’s van het Cardiff Cente for Astrobiology.

Het team heeft geprobeerd de thermische historie van kometen in kaart te brengen nadat zij ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstonden uit interstellair en interplanetair stof. Verondersteld wordt dat de vorming van het zonnestelsel zelf aangestuurd werd door schokgolven die afkomstig waren van de explosie van een nabijgelegen supernova. Bij de supernova kwam radioactief materiaal, zoals de isotoop Aluminium-26, terecht in het primordiale zonnestelsel en een deel daarvan werd ook opgenomen in kometen. De onderzoekers claimen dat de radioactiviteit ervoor gezorgd heeft dat ijzig materiaal in het inwendige van deze objecten verwarmd werd, smolt en vervolgens een ondergrondse oceaan vormde.

Volgens Wickramasinghe bestaat er na het verkrijgen van deze bevindingen nog maar weinig twijfel over het feit dat de honderd miljard kometen in ons zonnestelsel daadwerkelijk een vloeibare oceaan bevatten. Het ijs dat dezer dagen te vinden is in hun het inwendige van kometen kan ook smelten als een dergelijk object het binnenste deel van ons planetenstelsel nadert. Bewijs daarvan werd gevonden bij de komeet Tempel-1, welke in 2005 onderzocht werd door de ruimtesonde Deep Impact.

Het resultaat van het onderzoek ondersteunt de zogeheten panspermia-theorie, die inhoudt dat het leven op aarde niet op onze planeet, maar elders in het heelal is ontstaan.

Deze post heeft 15 reacties

 1. Nick

  Dus de mogelijkheid dat er in andere zonnestelsels of sterrenstelsel de T-Rex en /of mens rondloopt is erg aanwezig……..Geloofwaardig en logisch verhaal.

 2. Jonathan Dhaese

  Nick,

  Men sprak van de eerste levensvormen, waarschijnlijk eencelligen (onder andere het pantoffeldiertje, meer info hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eencellige). Een T-Rex (leefde +- 70 miljoen jaar geleden) en de homo sapiens (de moderne mens is ontstaan +- 200 000 jaar geleden) kan je moeilijk een van de eerste levensvormen noemen.

 3. Anoniem

  met het idee van congruente evolutie en het pansperma idee is het idee van humanoiden of in ieder geval vergelijkende ontwikkelingen op andere planeten niet vreemd natuurlijk met talloze mogelijkheden tot andere evolutionaire oplossingen….

 4. Jaap

  Ik krijg een beetje een naar gevoel dat de panspermia-theorie bedacht is om kritiek op de evolutie-theorie te laten verstommen.

 5. xzaz

  @Jaap
  Ik krijg het gevoel dat ze snel een theorie willen gewoon om het wat attractiever te maken. Ik denk dat ze zeer meer moeten focussen om er heen te gaan dan om dit soort theorieën naar buiten te brengen. Het is en blijft een theorie.

 6. Jonathan Dhaese

  xzaz,
  Einstein heeft ook enkel en alleen theorieën bedacht. Theorieën die later bevestigd zijn door de realiteit. (Kijk maar naar de baan van Mercurius, zwaartekrachtlenzen, de uitdijing van het heelal die zijn berekeningen voorspelden zou hij geen kosmologische constante hebben toegevoegd, het bestaan van zwarte gaten zonder alweer zelf een tegenwerkende kracht hebben ‘uitgevonden’)…

 7. xzaz

  @Jonathan Dhaese
  Ooit is er ook een theorie bedacht dat de aarde plat was. Zo komen er theorieën en zo gaan er theorieën. Zolang het een theorie is mag er zeer kritisch naar worden gekeken.

 8. Jonathan Dhaese

  xzaz,

  De theorie dat de aarde plat was, was niet gebaseerd op wiskunde ;-). Als fysici nu theorieën opbouwen, is deze altijd gesteund op wiskunde en fysica, niet op een bewijs dat nauwelijks wetenschappelijk kan genoemd worden en stamt uit de middeleeuwen 😉

 9. Jonathan Dhaese

  Waarmee ik volledig akkoord ga dat men kritisch hierover moet blijven staan.

 10. bladerunner

  Dat men dacht dat de Aarde plat was, was helemaal geen theorie.
  Het was in een bepaald deel van de wereld (o.a. Europa!!) gedurende de middeleeuwen een overtuiging.
  Een overtuiging die overigens honderden jaren later door publicaties van bepaalde boeken (o.a. de reizen van Columus) door iedereen voor waar werden aangenomen. Wetenschappelijk was echter al een paar honderd jaar voor Christus bewezen dat de Aarde rond was.

  Zelf denk ik overigens dat beide (Aarde én kometen) de belangrijkste bronnen zijn geweest voor het ontstaan van leven. En dat er zonder kometen net zo goed leven op een planeet kan ontstaan. Er is helemaal geen bewijs dat een komeet een essentieel onderdeel zou zijn.

 11. Nick

  @Jonathan,
  Ik heb ook niet de mens en bijv. de T-rex, de eerste levensvormen genoemd in mijn reactie.
  Als de eerste levensvormen o.a. door kometen zijn ontstaan op bijvoorbeeld de Aarde, dan lijkt het mij logisch als elders op een planeet met dezelfde levensomstandigheden als hier op Aarde, soortgelijk leven ontstaan is, dus bijvoorbeeld de Dino’s en of de mensachtigen. Zo een naieve gedachte is dat toch niet?

 12. Lorenzo

  @Nick: Dino’s en mensen zijn geworden tot wat ze waren / zijn door een samenloop van omstandigheden en toevalligheden . Enkel en alleen indien de eerdere levensvormen onder dezelfde omstandigheden en een zelfde evolutiecyclus doormaakten , wat niet mogelijk is , zouden er soortgelijke wezens kunnen ontstaan zijn. De kans dat deze organismen aan soortgelijke omstandigheden onderhevig waren en alle toevalligheden die wij tijdens onze evolutie hebben doorstaan is eigenlijk gewoonweg onbestaand . Elke toevalligheid op hun planeet zou er echter voor gezorgd hebben dat ze er totaal anders uit zouden zien , misschien hebben de wezens daar nooit de kans gehad om uit het water te komen en zouden er enkel zeewezens zijn , of bestaat het enkel uit plantensoorten etc. etc.

 13. Nick

  @Lorenzo,
  Als ik je reactie goed begrijp zijn we het enigszins met elkaar eens. Ik moet wel aangeven dat ik sterk geloof in buitenaards leven ook in de vorm zoals wij die hier op Aarde kennen, waarom? Omdat ik sterk geloof dat in andere zonnenstelsels, sterrenstelsen planeten zijn die bijvoorbeeld op de juiste afstand van hen zon staan en waar de atmosfeer soortgelijk is als hier op Aarde. Wanneer inderdaad de omstandigheden en “toevalligheden” ook daar aanwezig zijn, is mijn, maar ook jouw theoretische conclusie helemaal zo gek nog niet.
  Feit is wel dat wij hier op Aarde zover wij weten uniek zijn en dat de dinosauriers door een meteorietinslag zijn verdwenen. Dus meteorieten kunnen (volgens bovenstaand verhaal) leven veroorzaken, maar ook het leven nemen. Het leven zwerft door de ruimte in de vorm van organismen en cellen. Ik vind het zo gek nog niet, maar de atmosferen op planeten en toevalligheden op planeten zijn zeker van belang om het “leven” verder te laten ontwikkelen.
  Het blijft een theorie, waar enigszins wetenschappelijk bewijs van is, maar het blijft een theorie, die mij logisch in de oren klinkt.

 14. Rudy

  Eigenlijk is dat niet zo’n interresante vraag hoe die andere levensvormen er op een andere planeet zouden uitzien. Wel in hoeverre de basis van dat leven hetzelfde is al hier, dus ook al zouden die levensvormen er heel anders uitzien, zijn ze dan bv ook gebaseerd op DNA/RNA mechanismen? De vraag is dan, even aangenomen dat de panspermie-theorie juist is, is wat met kometen op planeten terecht komt. Zijn het dan al een soort “kant-en-klaar” pre-organismen (bv gebaseerd op DNA, of een voorloper ervan) die onder goede condities op een planeet alleen hoeft te “rijpen”, of zijn het meer primitieve bouwstenen die zich meer moeten ontwikkelen na aankomst, en kan dat leiden tot levensvormen die dan echt fundamenteel anders zijn dan aardse levensvormen? Die vraag is eigenlijk een stuk interessanter.

 15. koos

  eerste levens vormen zijn van licht en water neem zon licht en water helder ijs water of wat dan ook altijd zal er alg komen zelfs in af gesloten water

Reacties niet meer mogelijk.