André Kuipers voor half jaar naar ruimtestation ISS

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De Nederlandse astronaut André Kuipers keert in 2011 terug naar het internationale ruimtestation ISS, zo heeft een woordvoerder van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken woensdagmorgen laten weten. Kuipers verbleef in 2004 al een voor een week in het complex en landde toentertijd succesvol op het aardoppervlak met een Soyuz-capsule. Volgens Van der Hoeven, die ook voorzitter van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is geweest, bevestigt de verkiezing nog eens “dat Nederland een vooraanstaande positie inneemt op het gebied van ruimtevaart.” Ze zou zich er persoonlijk voor ingespannen hebben om de keuze op Kuipers te laten vallen.

André Kuipers is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede die met de Nederlandse nationaliteit naar de ruimte is vertrokken. Verwacht wordt dat de ruimtevaartorganisatie NASA later deze week groen licht geeft voor de vlucht die hij eind 2011 gaat maken. Volgens planning wordt Kuipers in december 2011 gelanceerd en blijft hij tot juni 2012 aan boord van het ISS. Omdat het shuttleprogramma in 2010 eindigt zal de astronaut met behulp van een Russische Soyuz-raket in de ruimte gebracht worden.

Kuipers werkt op dit moment als luchtvaartgeneeskunde bij de Koninklijke Luchtmacht. In 11 februari 2008 werd bekend dat hij reserve was voor de Belgische astronaut Frank De Winne, die vanaf mei 2009 zes maanden in het ruimtestation zou verblijven. Vanaf januari 2008 trainde hij hier voor, maar Kuipers hoefde uiteindelijk niet in te vallen. Met wie hij het ISS vanaf 2011 gaat bemannen is nog niet bekend.

Deze post heeft 11 reacties

 1. Remco

  DIt is prachtig nieuws om te horen.

 2. Jonathan

  Ik vind die man er altijd zo sympathiek uitzien als ik zijn foto zie :). Proficiat aan alle Nederlanders (maar wij Belgen waren lekker eerder met De Winne 😉 )

 3. richardr

  André Kuipers is volgens mij iets wat niet veel mensen zijn
  hij was cosmonaut en wordt nu austronaut
  en dan komt die nog uit een klein simpel landje als nederland

 4. Jonathan

  Ach richardr, kosmonaut en astronaut zijn in wezen hetzelfde. Enkel ander land die de ruimtereis organiseert.

 5. Mitox

  Een astronaut is de Amerikaanse benaming, een kosmonaut de Russische voor een ruimtevaarder.

 6. richardr

  aan Jonathan en Mitox

  ja dat weet ik maar niet veel mensen zijn volgens mij
  en met de russen en met de amerikanen de ruimte ingegaan

  als jullie begrijpen wat ik bedoel

 7. Bas

  @richardr: hij zal nu ook met een Soyuz (Russisch) worden gelanceerd. Alleen verblijft hij in het ISS zelf met Amerikanen (onder andere) maar dat was in 2004 ook het geval.

  Trouwens er staat in het artikel ”landde toentertijd succesvol op het aardoppervlak met een Soyuz-capsule.”. Geeft mij een indruk dat het deze keer niet zo zal zijn of zo.

 8. Spaceman

  Wat een eer.

 9. xzaz

  @Jonathan
  Eigenlijk was Lodewijk van den Berg al veel eerder :p

 10. George

  Goed voor de Nederlandse rol in de “ruimtevaartjungle”. Daarnaast voor Kuipers natuurlijk de uitkomst van een lang gekoesterde droom…..langdurig verblijf in de ruimte. Ik gun het hem; het is een aardige kerel.

 11. Delta38

  Hoera, en gefeliciteerd Meneer Kuipers. Dit is loon bij hard werken, en de beloning is dat het nu echt leven in de ruimte is voor een half jaar.

Reacties niet meer mogelijk.