In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus aanstaande vindt het jaarlijkse maximum van de bekende meteorenzwerm Perseïden plaats. Hoewel de omstandigheden vanwege storend maanlicht minder gunstig zullen zijn dan vorig jaar het geval was, zijn er tussen zonsondergang en zonsopkomst ongeveer dertig vallende sterren per uur te aanschouwen. Tussen elf uur ’s avonds en vijf uur in de ochtend zal de hemel donker genoeg zijn en ook dit keer geldt: hoe minder de lichtvervuiling, hoe meer meteoren je voorbij zult zien trekken.
Een vallende ster verschijnt als een klein stofdeeltje met hoge snelheid in botsing komt met de dampkring en verbrandt. Het spoor van licht dat hier bij ontstaat is vanaf het aardoppervlak zichtbaar. Iedere nacht zijn er vanaf een donkere locatie talloze meteoren zichtbaar, maar wanneer er een meteorenregen in aantocht is dit aantal vele malen groter en kunnen er zelfs vanuit de stedelijke gebieden enkele tientallen meteoren gezien worden. Onze planeet trekt dezer dagen door het stofspoor van een komeet, in dit geval van de in 1862 ontdekte komeet 109P/Swift-Tuttle. Omdat de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen wordt de zwerm ook wel Perseïden genoemd.
Om meteoren te zien is geen telescoop of verrekijker vereist. Wel moet de hemel uiteraard (grotendeels) helder zijn. Mocht de verschijning van de zwerm in het water vallen, dan krijgen we in november van dit jaar wellicht een tweede kans. Volgens onderzoekers is het namelijk goed mogelijk dat we in die maand getrakteerd worden op een spectaculaire meteorenregen, waarbij mogelijk vijfhonderd meteoren per uur te zien zullen zijn. Laten we duimen.
Alé, het is weer tijd om wensen te doen !!! Wel ik wens dat we hier op deze site nog véél mogen leren .
Daar sluit ik me bij aan!
ik sliut mij daar ook bij aan
Zal ik me ook maar aansluiten dan 🙂
Mooie uitspraak !!
eens kijken of k n mooie foto kan maken met lange sluitertijd .
Het is altijd de moeite meer dan waard om op zo’n avond buiten te gaan liggen op een matras of klapstoel…! Waarschijnlijk zie je dan in de vroege avond ook enkele sattalieten overkomen. Dat vind ik altijd een leuk extraatje.
Ik zal vanavond mijn nieuwe spiegelreflex eens op een statief zetten en kijken wat ik eruit kan halen… Ben benieuwd!
Als het weer beter wordt dan het nu is tenminste 🙁
Wordt niets waarschijnlijk met de oog op de weersvoorspelling:(
Die regen is al enkele dagen bezig hoor, je moest niet wachten tot vandaag, vandaag is enkel het maximum. Gisteren om 23.00 u ben ik 10 minuutjes buiten geweest enheb er drie zien passeren waarvan één felle flits.
Men spreekt over stofdeeltjes !! Maar ik kan moeilijk begrijpen dat een stofdeeltje zoveel licht energie kan vertonen. Zou het niet kunnen dat die deeltjes groter zijn ? misschien de grote van een vingerhoedje? En zijn die deeltjes niet gevaarlijk voor al die satellieten die daar zweven ?
Ik heb er gisteren ook een paar gezien, ondanks de overvloedige licht vervuiling in mijn buurt. Het maakt toch indruk.
@ Johan
Correctie: ‘het oog’. Weersvoorspelling ziet er inderdaad niet erg gunstig uit. Misschien dat het wat later in de nacht opklaart, al acht ik die kans niet erg plausibel. Succes allemaal!
@Fakkel: de meeste zijn erg klein, maar grotere komen zeker wel voor. In een artikel geschreven door enkele Canadese astronomen van een paar jaar terug worden wat schattingen gegeven van de grootte van fragmenten en hun helderheid voor de Perseïden. Ze schatten dat een fragment van ongeveer 8 mm een helderheid kan geven van ongeveer magnitude -2, voor een magnitude van -6 is de grootte ongeveer 3 cm, en voor magnitude -10 ruwweg 10 cm. Ook geven ze een aardig idee hoeveel van die grotere fragmenten er zijn, voor die van ongeveer 8 mm en groter is dat zo’n 0,1 per miljard kubieke kilometer ruimte, de aarde verplaatst zich door een miljard kubieke kilometer in ongeveer 15 minuten tijd. Dus kunnen we zo’n fragment eens per 150 minuten verwachten. Er kunnen soms tot 100 fragmenten met een magnitude van +6 per uur worden waargenomen onder ideale omstandigheden, dus zulke grotere fragmenten zijn niet echt dik gezaaid. Wel schijnt het zo te zijn dat fragmenten met een helderheid vanaf zo’n -3 a -4 wat vaker voorkomen dan men eigenlijk zou verwachten, kennelijk komen fragmenten in de orde van centimeters wat vaker voor dan verwacht kan worden van een simpele relatie waarbij de frequentie evenredig afneemt met de grootte van het fragment.
Men noemt ook nog een waarde voor de echt hele grote fragmenten, die van een meter of meer. Dat is ongeveer 0,00033 per miljard kubieke kilometer of minder. Dus zo’n fragment zou de aarde dan gemiddeld “vangen” eens in de 32 dagen of langer, als de Perseïden voortdurend zouden zijn. Zulke echt grote fragmenten zijn dus zeldzaam. (“A telescopic search for large Perseid meteoroids”, 2003, Beech et al.)
Het is niet het opbranden van het stofdeeltje die je ziet als een meteoor. Als een stofdeeltje met hoge snelheid botst op de luchtmoleculen zullen de atomen in die moleculen in een hogere energiefase terechtkomen (de exacte benaming ben ik even kwijt). Als de atomen dan terug hervallen naar een lagere energiefase wordt die energie afgeven in de vorm van elektromagnetische straling en in dit geval zichtbaar licht. Dit is véél feller dan het zomaar opbranden van het stofdeeltje. Van hieruit is dat meestal zelfs onzichtbaar.
@Bert:
Ionisatie.
Er ontstaat een soort plasma (geïoniseerd gas) rond de meteoriet die inderdaad verantwoordelijk is voor het grootste deel van de helderheid.
De hogere energie fase waar je over spreekt wordt een kwantum sprong (of status) genoemd, maar dit is niet het zelfde als ionisatie daar een kwantum sprong ook bij lage temperaturen mogelijk is.
Op dit moment (22:15 Rotterdam) is het hier licht bewolkt, ik hoop dat het niet dicht trekt…
bladerunner: volgens satellietbeelden op http://www.sat24.nl/nl lijkt het mij nog een tijd lichtbewolkt te blijven, misschien zullen de dichtere wolken boven Nederland zijn tegen vroeg in de ochtend. Ik hoop in ieder geval dat het niet verslechtert.
Jeetje wat is het hier nu zo bewolkt zeg!
Ik ben nu best wel telleurgesteld…
Nu maar hopen dat de bewolking enigzins afzwakt want dit is echt totaal niks!
Gelukkig heb ik tot 05:00 de tijd dus er is nog hoop.
maar gelukkig had ik er gister wel een paar (stuk of 4) zien langs vliegen!
Nou hier in hilversum heb ik er al 3 mogen zien met een hele mooie lange staart echt zoooo mooi!!!
jep heb net een kleintje kunnen zien,
alhoewel de bewolking toe neemt…
Heb er zeker al 10 duidelijk gezien hier in de graafstroom lekker donker he.
Ik heb hier in eibergen samen met 3 anderen een sterrenwacht gehouden wij hebben er 43 gespot en heel wat gemist !
heb even tussen 1;45 en tot 2;30 bij de maas gestaan en heb er 19 gezien voordat het bewolkt werd.
veel regen gezien ja.. maar niks van meteoren 🙁
Heb gisteren tussen 24.00u/ 1.30u regelmatig een aantal gezien. (Otterlo) Het was wat bewolkt, maar met flinke opklaringen ertussen. Prachtig gezicht, verheug mij op november bij de volgende meteorenregen.
Ik heb er welgeteld 1 gezien (een hele korte). Dat was gelijk op het moment dat ik dacht om even te gaan kijken, dus ik was gelijk in de goede mood. Maar vervolgens niks meer gezien..
Jan, hoelang heb je gekeken? Normaal gezien was het toch gemakkelijk 1 vallende ster per 5 minuten te zien.
Haha, ik heb ook niet zo heel lang gekeken.. Maar het was dan ook redelijk bewolkt bij mij..
Inderdaad Bladerunner, zo is het. Bedankt voor de opheldering! 🙂
Ik heb er niet zo veel gezien, 3 stuks
Ik heb kunnen kijken van 00:30 tot 2:00 (daarna nam de bewolking te veel toe)
Ik zag wel één zeer heldere (helderder in ieder geval dan Venus) rond ik denk 1:00 / 1:15
Haast in het zenith in zuidelijke richting. Ik schat met een spoor van ongeveer 30-35°
Vanuit een stad als Rotterdam zijn de omstandigheden verre van optimaal.
Ik stond in het pikkedonker in het Vroesenpark (ik liep haast de sloot in)
Geen loslopende honden tegen gekomen, alleen neefjes van Donald Duck.
Is het vanavond de moeite waard om nog naar boven te kijken? Of is er nu echt veel minder te zien? Want het is nu namelijk redelijk helder!
Vanavond is het zeker en vast ook de moeite waard om naar boven te kijken .
Ikzelf heb gisteren door de bewolking geen moeite gedaan om er te spotten , vanavond zal het een pak beter gaan . Normaal gezien kan je er deze avond alsnog een pak spotten , waarschijnlijk zelf meer dan gisteren door de bewolking gisteren . Veel succes alvast !
Vanacht ook waargenomen,(03:00/04:30)in noord nederland(Delfzijl),wisselend wat wolkenvelden die voorbij dreven,en de maan in laatste kwartier,toch nog 25 meteoren gezien,niet spectaculair,de laatste die ik waarnam schatte ik qua helderheid magnitude -2.0 met een lichte condensspoor achterlatend.
De komende week zeker nog eens een keertje kijken,wanneer de maan wat minder stoort.
Ik was in Duitsland op een berg.
750 meter hoog. Woensdag was er weinig tot niets te zien. Donderdag heb ik er zeker 8 geteld in een uurtje tijd. Erg mooi.
zaterdag om ongeveer 22.00 uur een vallende ster gezien! Of was dit iets anders! Wie heeft het ook gezien! Groetjes Esther
Heb van iemand gehoord dat in maastricht rond dezelfde tijd zeker 10 seconden deze vallende ster te zien was. Ook noordelijker schijnt deze te zijn waargenomen. Zie de stentor in Gelderland: http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5387228/Heldere-meteoor-te-zien-in-heel-Gelderland.ece?start=2&sort=asc