Een team van onderzoekers dat deelneemt aan het WASP-project van het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe planeet buiten het zonnestelsel gevonden die verkeerd om rond diens moederster draait. Het object, dat omgedoopt is tot WASP-17, bevindt zich op ongeveer duizend lichtjaar van onze planeet en kan ons iets vertellen over hoe planetaire systemen gevormd worden en zich ontwikkelen. Waarschijnlijk is het in het verre verleden betrokken geweest bij een botsing met een nabije planeet, aangezien het object uit dezelfde wervelende gaswolk als waar de moederster in is geboren moet zijn ontstaan, maar desondanks niet zo beweegt als eigenlijk het geval had moeten zijn.
WASP-17 lijkt het slachtoffer te zijn geweest van een kosmisch biljart waarbij de baan van de wereld verstoord werd toen de planeet in botsing kwam met een soortgenoot. Dergelijke botsingen komen wel vaker voor; in jonge planetenstelsels kan het nogal chaotisch zijn. “Van onze eigen maan wordt gedacht dat het ontstond toen een planeet ter grootte van Mars op de pas gevormde aarde botste en een wolk van puin teweegbracht waaruit later onze natuurlijke satelliet gevormd werd,” aldus David Anderson van de Universiteit van Keele. Het is volgens hem goed mogelijk dat iets dergelijks zich ook bij de geobserveerde ster plaats heeft voltrokken.
Maar niet alleen wat betreft diens baan is WASP-17 vrij uniek. Hoewel het slechts de helft van de massa van planeet Jupiter bevat is het bijna twee keer zo groot als de gasreus, wat betekent dat het de grootste planeet is die tot op de dag van vandaag is gedetecteerd. Men denkt hier echter al een verklaring voor te hebben gevonden. Omdat de planeet in een zeer elliptische baan draait en dat ook nog eens verkeerd om doet, zou het onderworpen zijn aan intense getijden, waardoor het object mogelijk opgewarmd werd en opzwol. Mede daardoor zou de planeet zeventig keer minder dicht zijn onze aarde.
Hm, ik vind het steeds vreemd als iets verklaard wordt door een botsing.
Bij de botsing van het object ter grootte van +- Mars tegen de Aarde zou de maan ontstaan zijn. Maar waar is dat object dan naartoe? Ik kan me niet goed inbeelden dat zo’n ‘immens’ groot object verpulverd kan worden door ‘slechts’ een botsing met de Aarde.
Ook het verhaal hier over een botsing met deze planeet vind ik vrij eigenaardig. Stel dat het inderdaad gaat om een frontale botsing, dan nog lijkt het vrij onlogisch dat hierbij de draairichting omdraait. Er zijn reeds zoveel exoplaneten ontdekt en in ons zonnestelsel zijn niet alleen de Aarde maar ook alle andere planeten bestookt met asteroïden en andere objecten; toch is geen enkele andere planeet qua baanrichting verandert (mars wel qua rotatie).
Het lijkt mij wetenschappelijk gezien correcter eerst zoveel mogelijk theorieën te bedenken wat een andere baan of rotatierichting zou kunnen veroorzaken en slechts uiteindelijk als er geen andere mogelijkheden meer zijn gaan voor een botsing. (Of heeft men dit reeds gedaan voor mars en deze planeet?)
Als er zich iets voordoet in het heelal wat wij niet kunnen vatten is het VERKEERD ?? Ik zou het liever omschrijven als ANDERS !! En inderdaad Jonathan, waar is dan de veroorzaker ( van de botsing ) naar toe ?? Daarom is het juist goed dat we in het verleden kunnen kijken om te leren hoe het was en waarom ?
@ Jonathan Dhaese:
Niet mars maar venus heeft een rotatie die andersom is.
De maan Triton draait ook tegen de draairichting van Neptunus in. Dus als dat kan dan moet een planeet ook tegen de rotatierichting van zijn ster kunnen draaien.
Overigens is bij deze ster de vraag wat er “verkeerd” draait: Draait de planeet “verkeerd” (en de andere planeten in dat stelsel dus “goed”) of is de rotatie van de ster “verkeerd” (en draaien alle planeten in dat stelsel wel in dezelfde richting)?
@Samantha:
Laten we de dingen niet door elkaar halen. Het is inderdaad zo dat Venus (en niet Mars) ‘andersom’ draait, maar dat betreft de rotatie rond zijn eigen as. De rotatie rond de zon is echter het zelfde als alle andere planeten.
———————————————————
Maar de planeet van dit artikel draait daadwerkelijk(?) in de ‘verkeerde’ richting rond de ster.
Hoewel? Je kunt alleen zeggen dat het verkeerd is als andere planeten ‘goed’ draaien. Maar bij deze ster is slechts één planeet ontdekt. Waar is dan zijn neefje waarmee hij botste? De ster in kwestie is een F6 ster met een visuele magnitude van slechts 11,6 en ietsje warmer en helderder dan onze zon. Om te kunnen stellen dat de richting verkeerd is, moet je o.a. de as-rotatie van de ster weten. Dit is erg moeilijk te bepalen als je geen oppervlakte details hebt zoals zonnevlekken. Van slechts een ‘handvol’ sterren is de rotatie periode bekent, maar niet de richting! Ik zet dus een paar grote vraagtekens bij deze bewering.
Niets draait ”verkeerd” om!… de mens weet alleen niet waarom.
zo wat ik ga zeggen is de waarheid alle planeten draaien niet altijd samen .de planeten in onze zonnestelsel draaien om de zon zoals de aarde draait ook om de zon .kijk zoal hun zeggen grootste tot nu toe ontdekte planeet draait verkeerd om zolas hun zeggen dat een nieuwe planeet buiten het zonnestelsel gevonden is dat is waar maar kijk als een planeet verkeerd draait kan de zon alle zwartekracht meenenemen toch in ons heelal krijgen we alles we hebben alles op school geleerd over zwartekracht energie over de heelal over de aarde en over de planeten ook hoe kan een mens zo”n groot fout maken dus mensen denk eerst wat jullie doen.