Een recentelijk ontdekte planeet die in minder dan een dag om diens moederster draait is waarschijnlijk niet ver verwijderd van een ondergang. WASP-18b, zoals het object genoemd wordt, is een zogeheten ‘hete Jupiter’ en is één van de twee enige tot nu toe gedetecteerde exoplaneten die hun moederster sneller omcirkelen dan een dag op aarde duurt. De wereld doet er 0,94 aardse dagen over om precies te zijn. In combinatie met diens hoge massa resulteert de korte afstand tussen de ster en de planeet in een gravitationele strijd die ‘gewonnen’ lijkt te gaan worden door de moederster. Vermoed wordt namelijk dat de planeet sneller roteert dan de ster en in dat geval wordt de afstand tussen het tweetal langzaam kleiner.
De kans bestaat echter ook dat de planeet langzamer roteert, waardoor het zich juist van de ster af zou bewegen. Een soortgelijk proces treedt ook op bij onze eigen maan, welke zich ieder jaar enkele centimeters van de aarde verwijdert. Desalniettemin lijkt men bij WASP-18b geluk te hebben: waarschijnlijk staat het inderdaad op het punt om opgeslokt te worden en dat is vrij uniek, aangezien het statistisch logisch zijn geweest als het object vroeger in diens leven was ontdekt of er sporen van de wereld waren gevonden nadat het in botsing was gekomen met moederster WASP-18. Toekomstige observaties moeten aantonen waarom de exoplaneet zelfs in deze positie opgewassen is tegen de krachten die het beïnvloeden.
Onze kennis op het gebied van getijden-interacties tussen sterren en planeten is voor een groot deel gebaseerd op ons eigen zonnestelsel. Het heeft te maken met de rotationele energie dat een systeem heeft wanneer een wolk van gas en stof condenseert en een ster zich kan vormen, waarna het overgebleven materiaal terechtkomt in een roterende schijf waarin planeten ontstaan. In het geval van andere planetenstelsels kan dit echter heel anders liggen. Indien de moederster de energie niet goed kwijtraakt zal een nabije planeet veel langer blijven bestaan voordat het opgeslokt wordt. Astronomen zullen nu de kans krijgen om beide scenario’s op de proef te stellen. Door de korte afstand tussen de twee moeten er binnen een eeuw detecteerbare veranderingen in diens baan optreden. Wordt dus wellicht vervolgd.
Iedere dag jarig.
Als je er kan wonen heet dat.
weet je welke planeet nog sneller om zijn moeder as draait, is SWEEPS-10, die doet maar 10 uur, de afstand tussen de moederster en SWEEPS is maar de afstand van 3 keer van aarde naar de maan.