Is de Melkweg ten dode opgeschreven door botsingen? Waarschijnlijk niet

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Uit een nieuwe studie blijkt dat de kans vrij klein is dat de schijf van ons melkwegstelsel ooit uiteen wordt gereten dankzij botsingen die in de toekomst met nabije dwergsterrenstelsels plaats zullen vinden. Het is al langer bekend dat zulke botsingen zich in het verleden waarschijnlijk voltrokken hebben en nieuwe computersimulaties suggereren dat deze, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, een stelsel niet zullen vernietigen, maar een galactische schijf juist doen ‘opzwellen’. Voornamelijk in de buitenste regionen blijkt er een grote hoeveelheid materie bij te komen en de botsingen zorgen er bovendien voor dat er zogeheten stellaire ringen worden gevormd. Het is dus onwaarschijnlijk dat ons stelsel daar ooit ten onder aan gaat.

fornax-large1b

De bevinding lost twee raadsels op: het waarschijnlijke lot van de Melkweg dat in handen ligt van diens satellietstelsels, waarvan de meest massieve de Grote en de Kleine Magelhaense Wolk zijn, en de oorsprong van diens ‘opgezwollen’ randen, welke astronomen ook op andere plekken in het universum hebben gezien. De mysterieuze donkere materie, waar het heelal voor een groot deel uit bestaat, speelt volgens de onderzoekers een rol in het proces dat zich rondom het melkwegstelsel afspeelt. Verondersteld wordt namelijk dat ons stelsel deel uitmaakt van een gigantisch ‘web’ van deze materie, dat zowel kleine als grote sterrenstelsels met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat dwergstelsels ons naderen.

Onderzoeker Stelios Kazantzidis en zijn collega’s van de Staatsuniversiteit van Ohio hebben de afgelopen tijd computersimulaties uitgevoerd om te bepalen wat het gevolgen voor de Melkweg zouden zijn als deze in botsing zou komen met een buurstelsel als de Grote Magelhaense Wolk en de donkere materie die het met zich meedraagt. Ook werd gesimuleerd wat de gevolgen op langere termijn zouden zijn, aangezien verwacht wordt dat ons stelsel in de verre toekomst vaker in botsing zal komen met dwergstelsels. Hoewel men met simulaties nooit honderd procent zekerheid kan bieden luidt de conclusie van de studie dat geen van de sterrenstelsels vernietigd werd. Het materiaal werd simpelweg verspreid over het grote stelsel, de Melkweg in dit geval.

Deze post heeft 3 reacties

 1. stef

  [Edit door moderator: aangepast, bedankt]

 2. Plato

  Hartstikke leuk zo’n studie, maar -even de zon buiten beschouwing latend- overleefd een aarde dit geweld van touwtrekkerij, langs scherende stukken puin e.d. met kans op inslag(en) ???

  Het stelsel wordt opgeslokt, maar het leven erin hoogstwaarschijnlijk ook lijkt me

 3. Jonathan Dhaese

  Plato,
  Onlangs heb ik nog een voordracht bijgewoond die ging over botsende sterrenstelsels. Na de voordracht vroeg men aan de professor in kwestie hoe onze zon het ervan af zou brengen nadat onze melkweg gebotst heeft met Andromeda. Het antwoord luidde dat bij botsingen vooral het interstellair gas zal interageren wat volgt in een starburst. Het is zeer ongebruikelijk dat individuele sterren er last van hebben – waarschijnlijk zullen we dus wat gas zien voorbijkomen maar zullen we er nauwelijks last van hebben. Er bestaat echter een kleine kans dat de zon bij de botsing uit het melkwegstelsel geworpen wordt. De zon zal dan niet meer toeren rond de melkweg maar gewoon een vrije baan in het heelal – maar zelfs dan is het vrij onzeker of we als leven op aarde (als dat tegen dan nog bestaat tenminste) daar hinder van ondervinden.

Reacties niet meer mogelijk.