Een panorama van de Melkweg

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Alex Mellinger, verbonden aan de Central Michigan University, heeft een nieuwe all-sky kleurenpanorama gemaakt van de Melkweg door opnamen te combineren die gemaakt zijn tussen oktober 2007 en augustus 2009 op donkere locaties in Zuid-Afrika, Texas en Michigan. Hij gebruikte ruim 3000 verschillende opnamen die op een slimme manier zijn gecorrigeerd met data van de Pioneer 10 en 11 ruimtesondes om lichtvervuiling, airglow en zodiakaal licht te elimineren. Het resultaat is een prachtige 36.000 x 18.000 pixel kleurenpanorama.

Mellinger gebruikte een SBIG STL-11000 camera en Astronomik type 2c RGB filters. Hij deelde de gehele hemel op in 70 verschillende velden en maakte vijf opnamen met elk filter van elk veld met belichtingstijden van 240, 15 en 0,5 seconden. Om resterende lichtvervuiling te elimineren, en ook airglow en zodiakaal licht, gebruikte Mellinger data afkomstig van de Imaging Photopolarimeters aan boord van de Pioneer 10 en 11 ruimtesondes. Deze data bevat uiteraard niets dat afkomstig is van aardse bronnen, zoals lichtvervuiling en airglow. Zodiakaal licht is verwaarloosbaar op afstanden groter dan ca. 3,3 AU van de zon, dus hiervoor was de data van de Pioneers ook bruikbaar. Het eindresultaat is een 36.000 x 18.000 pixel kleurenpanorama met een grensmagnitude van ongeveer +14.

Hier is het panorama te bewonderen, met een mogelijkheid om in te zoomen.

Mellinger-panorama

Deze post heeft 5 reacties

 1. Vretende Zebra

  Joehoe! Mijnheer (of mevrouw) het buitenaardse wezentje!

 2. Fakkel

  Het is zeer mooi gedaan !! ik ben vol bewondering !! je moet het maar doen hé !! Dat zal mooie posters opbrengen waarvoor begrip.

 3. joop

  lijkt het logo van batman wel in de lucht?

 4. willem

  vakwerk grote klasse

 5. John

  Helemaal goed !!!

Reacties niet meer mogelijk.