India’s eerste maansonde buiten gebruik

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

India’s eerste maansonde heeft door een nog onbekende oorzaak het contact met de aarde verloren. Het gaat hierbij om de Chandrayaan-1 satelliet die ontworpen werd om de maan gedurende een periode van twee jaar in kaart te brengen. De satelliet zelf begon diens missie op 22 oktober 2008 en verloor vorige zaterdag alle contact met de aarde, na een periode van ongeveer tien maanden. Het team zelf weet te vertellen dat ze alle hoop voor de tachtig miljoen dollar kostende ruimtesonde hebben opgegeven.

Er zullen nog enkele samenkomsten plaatsvinden te Bangalore om zo samen met verschillende wetenschappers van de ISRO (Indian Space Research Organisation) uit te zoeken wat er eigenlijk mis ging.

dn17715-1_300Aangezien de sonde eerder dit jaar diens stersensoren verloor, is de oorzaak waarschijnlijk hierbij te vinden. Deze sensoren worden immers gebruikt om met behulp van de positie van de sterren het ruimtevaartuig te oriënteren. Na het verliezen van deze belangrijke sensoren schakelde het toestel over naar diens gyroscopenl het is echter mogelijk dat door een probleem met deze gyroscopen het toestel begon te tollen. Minder dan een week voor het verlies van de Chandrayaan-1 hielp deze nog mee met de zoektocht naar water op onze naburige maan. Tijdens deze manoeuvre vuurde de sonde een radarstraal in een krater op de noordpool van de maan, waarna deze samen met NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter echo’s beluisterde die zouden kunnen wijzen op de aanwezigheid van water of ijs.

Ondanks de verkorte levensduur wist de satelliet alsnog 95 procent van zijn doelstellingen af te werken. Zo bracht hij een zeer groot deel van het maanoppervlak in kaart. De gegevens van de missie zelf – waaronder meer dan 70.000 foto’s – worden nog steeds geanalyseerd en zullen de onderzoekers nog een tijdje zoet houden. Momenteel wordt er al gewerkt aan een opvolger van het ruimtevaartuig, de Chandrayaan-2, die zal bestaan uit een orbiter, een lander en een rover. India hoopt deze voor 2013 klaar te hebben maar geeft zelf toe dat dit een zeer optimistische inschatting zou zijn.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. antineutraal

    [Edit door moderator: bedankt, aangepast]

  2. Delta38

    Ik denk dat we van het ruimtevaartprogramma uit India nog veel te horen zullen krijgen. De manier hoe ze dit aanpakken en ervan leren vind ik als arrogante westerling ,(bedoelt als grapje), verbazingwekkend. 20 jaar geleden werd India vooral gezien als een soort beerput die vanwege hun structuur onmogelijk technische hoogstandjes zou kunnen organiseren. Nu 20 jaar later blijkt India een land te zijn die als het zo doorgaat een technologische reus blijkt te zijn, de computer en ICT wereld zit feitelijk al in India. Het land heeft een enorme staalindustrie opgebouwd. Ik weet dat India wat de grootste democratie in de wereld is; ook een beursgenoteerde economie kent waar men kapitaal uit haalt dus investeringen voor de ruimtevaart missie´s zal geen echt groot probleem zijn. NASA; eat your heart out !!!

Reacties zijn gesloten.