Duizenden nieuwe HD-foto’s van Mars vrijgegeven

Duizenden nieuwe foto’s van meer dan vijftienhonderd telescopische waarnemingen van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter tonen een brede waaier van geulen, duinen, kraters, geologische structuren en andere kenmerken op de rode planeet Mars. De High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van de Marssonde heeft deze beelden van april tot begin augustus dit jaar genomen. Het camerateam van de Universiteit van Arizona, Tuscon, publiceert elke week enkele foto’s en periodiek complete sets, zoals de duizenden foto’s die gisteren vrij zijn gegeven.

mro20090902-640

Elke volledige afbeelding van HiRISE laat een strook zien van zes kilometer breed en is ongeveer twee tot vier keer zo lang. Hierdoor vertonen de scherpste foto’s details die slechts een meter groot zijn. De Mars Reconnaissance Orbiter bestudeert onze planeet met diens geavanceerde instrumenten sinds 2006. De sonde heeft nu al meer gegevens van de planeet teruggestuurd dan alle missies in het verleden en huidige Marsmissies bij elkaar.

De duizenden foto’s zijn op de website van het Lunar and Planetary Laboratory te zien.

13 reacties

 • Nick

  4 september 2009

  Waarom hebben we dit soor foto’s niet van de maan??

 • Carbonid

  4 september 2009

  Omdat Mars veel interessanter is.

  En er draait inmiddels ook een Reconnaissance Orbiter om de maan.

 • pavre

  4 september 2009

  [Edit door moderator: voor dat soort zaken kan je beter een kijkje nemen op Niburu.nl, niet hier]

 • Mitox

  4 september 2009

  Nick,

  Van de maan zijn er zelfs betere foto’s, kijk maar:
  http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a15/images15.html#11893

 • Fakkel

  4 september 2009

  Zeer mooie foto, ik zou er graag nog meer zien. Bestaat er al een link ? En hebben ze al foto’s met één of de twee rovers er op ??

 • Nick

  4 september 2009

  @Pavre.
  Ik begrijp even niet waar je op doelt, maar als je op mijn vraag doelt, kan ik alleen maar zeggen, dat ik de oppervlak van de Maan ook wel interessant zou vinden om te zien. Zeker vanwege het grote gebrek aan HR foto’s van de maan. Maar Carbonid heeft mij ingelicht, dus de foto’s van de maan zullen we ook wel te zien krijgen.

  Overigens heb ik op de site Lunar and Planetary Laboratory gezien dat de oorspronkelijke foto’s gewoon zwart-wit zijn. Zijn deze foto’s ingekleurd of zijn dit gewoon andere foto, dan de oorspronkelijke zwart witte?

 • Michael Boom.

  4 september 2009

  Werkelijk schitterende foto,s..daar kun je wel even zoet mee zijn die in hun volle pracht te bestuderen!

 • Christian Roos

  4 september 2009

  Zouden er ook weer foto’s tussen zitten van de pyramides, slurven en andere artifficial constructions die in het verleden duidelijk te zien zijn geweest maar waar ik nog nooit een verklaring over heb gelezen.

 • Theike

  4 september 2009
 • rucitha biesheuvel

  4 september 2009

  merkwaardig zeg

 • Jonathan Dhaese

  4 september 2009

  Christian Roos,

  Alle foto’s van artificial constructions zijn reeds lang ontkracht. Deze theorieën zijn ontstaan toen de eerste sonde naar Mars gezonden werd en slechts vanuit 1 standpunt dingen fotografeerde. Later met onder andere de Mars Reconnaisance Orbiter is men 3D de geografie van Mars beginnen uitwerken en al snel bleek dat al deze ‘constructions’ optische illusies zijn, ontstaan door de hersenen van de mens die zo graag overal patronen in zoeken. Het was veel leuker geweest zou het inderdaad iets artificieels geweest zijn, maar men is er nu praktisch 99% zeker van dat het een natuurlijke oorsprong heeft.

 • Christian Roos

  18 september 2009

  Jonathan, heb je een website waarop verklaringen worden gegeven over de artificial constructions? Ik zou er graag meer over willen lezen.

 • Crouton

  23 september 2009

  Jammer dat de resolutie ‘slechts’ een meter is. Betekent dat we nog steeds niet de nummerplaat van de marsmobielen kunnen lezen.

Een reactie plaatsen is niet meer mogelijk.