Lucas Bolyard van een Hogeschool in de Amerikaanse staat West-Virginia heeft tijdens het doorspitten van gegevens die verzameld zijn tijdens observaties van de Green Bank Telescope, de grootste telescoop in de Verenigde Staten, een bijzondere ontdekking gedaan. De student stuitte in maart van dit jaar op een vreemde soort neutronenster die ook wel een ‘rotating radio transient’ wordt genoemd. Verondersteld wordt dat dergelijke objecten veel overeenkomsten vertonen met pulsars, extreem dichte neutronensterren, welke het overblijfsel zijn van massieve sterren die explodeerden als supernovae.
Pulsars staan bekend om hun vuurtoren-achtige bundels van radiogolven die door de ruimte zwiepen door de rotatie van de neutronensterren. Wanneer de bundel gedetecteerd wordt door een radiotelescoop ontstaat er een puls. Terwijl pulsars deze radiogolven voortdurend uitstoten, stralen objecten als degene die ontdekt werd door Bolyard deze slecht sporadisch uit. In sommige gevallen kunnen er enkele uren tussen twee bundels zitten. RRT’s zijn hierdoor moeilijk te detecteren en daarom werd het eerste object van dit type dan ook pas in 2006 ontdekt. Enig voordeel is dat de sterren door hun hoge rotatiesnelheid een krachtig magnetisch veld opwekken dat men vanaf aardoppervlak zonder al teveel moeite kan ontwaren.
Volgens Maura McLaughlin van de Universiteit van West Virginia zijn deze objecten zeer interessant. “Niet alleen omdat het vooralsnog een raadsel is wat ervoor zorgt dat ze verschillen van pulsars, maar ook vanwege het feit dat ze ons iets vertellen over neutronensterren en supernovae. Als we de vraag waarom RRT’s ‘uit en aan’ gaan weten te beantwoorden, vertelt het ons waarschijnlijk iets nieuws over de omstandigheden in pulsars en hoe hun radiogolven gegenereerd worden,” aldus McLaughlin. “Het bestaan van de sterren heeft bovendien laten zien dat er meer neutronensterren zijn dan we eerder wisten, en dat betekent dat er meer supernova-explosies zijn.”
De vondst heeft de ontdekker Lucas Bolyard overigens doen besluiten om zich te gaan storten op een bepaald wetenschappelijk vakgebied. “Het is veel werk, maar het is het waard.”
Zou het kunnen zijn dat ie wiebelt net als de aarde om zijn as doet?
Joop, dan zou er een vast patroon zichtbaar zijn volgens mij, dus dat lijkt mij hier uitgesloten.
Dat deze pulsar werkelijk ‘uit en aan’ gaat, lijkt me heel onwaarschijnlijk, er zal iets anders aan de gang zijn.
In werkelijkheid gaat een pulsar ook niet echt ‘uit’. De radiogolven zijn letterlijk gebundeld in een nauwe straal als gevolg van het sterke magnetisch veld. Die straal gaat niet uit. Maar voor ons lijkt dat zo als deze als het licht van een vuurtoren langs de Aarde zwiept. Bij een pulsar is de periode gebonden aan de rotatie snelheid waardoor het ‘vuurtoren’ effect ontstaat. Bij een RRT echter lijkt deze bundel niets met de rotatie te maken te hebben en mogelijk schiet deze steeds een andere richting uit of duikt hij op net als b.v.b. een zonnevlek waardoor wij hem maar zo nu en dan zien. In de Wikipedia staat trouwens dat bij lange observaties er wel degelijk een periode kan worden waargenomen.
betekent dat dat hij gewoon wat langzamer draait of dat hij variabele polen heeft ofzo?
We leven in interessante tijden.
@Spaceface:
Dit type neutronen sterren zouden veel ouder zijn dan de ‘normale’.
De rotatie is dan inderdaad langzamer. Het magnetisch veld dat juist door de snelle rotatie stabiel is, zal waarschijnlijk dus wat minder stabiel zijn. Als gevolg hiervan kan het zijn dat de magnetische polen enigszins variabel zijn waardoor de bundel een iets andere richting uitgaat en ons dus niet bereikt.
Naar mijn idee is dit dus geen ‘nieuw’ type, maar gewoon een oude neutronen ster waardoor wij kunnen zien wat de levensloop van zo’n ster is.
Waar blijft het nieuws over gevonden waterijs op Mars en de Maan? Grote mijlpaal dacht ik zo….
Ben benieuwd….
@ Frank:
Daar verbaas ik me ook over. Zelfs nos.nl schreef erover. In de VS was het een headline. Het is gewoon wetenschappelijk nieuws met een heel laag niburu.nl gehalte. Dus begrijp het ook niet zo goed.
@Frank en Alien: ik heb naast deze website ook nog een studie waar ik me druk mee bezig moet houden, dus een beetje meer begrip mag wel. Ik probeer het in ieder geval zo goed mogelijk bij te houden, maar ik zit op dit moment eenmaal in een drukke periode.
Het was meer bedoeld als een hint, maar alle begrip voor drukte uiteraard!
@ FvdH:
Het was ook zeker geen aanval op jou hoor. Respect voor je werk! Was inderdaad meer een hint.
Het bericht staat er inmiddels Frank en Alien (Brrr) , waar blijven nu jullie reacties?
Kom op, het is al lang goed. On-topic maar weer.
@Bladerunner
Dank voor de uitleg. Pulsars (en magnetars) behoren toch wel tot mijn favorieten.