Inslagen op Mars leggen waterijs bloot

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Uit observaties die uit zijn gevoerd door de Mars Reconnaissance Orbiter blijkt dat er onder het oppervlak van planeet Mars op de middelste breedtegraden bevroren water te vinden is. De ruimtesonde stuitte vorig jaar op ijs in verschillende verse kraters in de Martiaanse bodem dat enkele maanden later weer verdwenen was door verdamping. Het waterijs werd gevonden in vijf verschillende gebieden met kraters waarvan de diepte een halve tot 2,5 meter is. De bevindingen suggereren dat er niet alleen bij de polen, maar ook onder het oppervlak tussen de noordpool en de evenaar van onze buurplaneet ijs te vinden is, op een veel lagere breedtegraad dan men verwachtte als rekening gehouden werd met het klimaat op Mars.

388887main_mars_ice

De kraters zijn een deel van de meer dan honderd verse inslagplekken die het team dat zich bezighoudt met de missie tot op de dag van vandaag heeft gevonden. Door eerder verzamelde beelden te analyseren, kan men bepalen of een inslagkrater relatief kortgeleden is ontstaan. Het is echter niet zeker dat alle vijf kraters een ook daadwerkelijk waterijs bevatten. Slechts bij één krater kon bevestigd worden dat het waterijs bevat, omdat het ijs dat te vinden was op de andere inslagplekken zich niet ver genoeg uitstrekte om onderzocht te worden met een spectrometer. Volgens de onderzoekers duidt de aanwezigheid van het ijs erop dat er wellicht enkele duizenden jaren geleden een vochtiger klimaat heerste op de planeet.

Men vermoedt door de vondst dat de lander Viking 2, welke in 1976 in de bodem op de middelste breedtegraden van Mars groef, op ijs zou zijn gestuit als het tien centimeter dieper had gegraven. De missie, die bestond uit een orbiter en een lander, ging van start in september 1975 en werd één van het eerste tweetal ruimtevaartuigen dat succesvol naar het Martiaanse oppervlak af wist te dalen. De landers Viking 1 en 2 brachten onder meer de structuur en de samenstelling van de atmosfeer en de bodem van de rode planeet in kaart en voerden verschillende biologische proeven voor leven uit. IJs werd echter niet gevonden.

Deze post heeft 5 reacties

 1. willem

  dan is de kans dar er leven is ,of er is geweest weer groter geworden.
  dus dan kan er over en weer een besmeting ontstaan

 2. Antares

  Ik hoop dat we komende jaren planten kunnen kweken die zuurstof in de atmosfeer van Mars pompen.

 3. adenis

  @antares

  Als er genoeg CO2 en zonlicht is op mars, moet het theoretisch mogelijk zijn. Goed idee om nu al van alles naar mars te schieten. (bacterien, plantresten, en zaadjes.)

 4. reind

  ben heel nieuwsgierig

Reacties niet meer mogelijk.