LRO neemt landingsplaats Apollo 11 opnieuw onder de loep

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter heeft de plek waar de maanlander Apollo 11 enkele decennia geleden het oppervlak van onze natuurlijke satelliet toucheerde aan een nadere inspectie onderworpen. Omdat de zon dit keer 28 graden hoger aan de hemel stond op het moment dat de foto werd genomen, zijn er kleinere schaduwen en subtiele helderheidsverschillen op het oppervlak te zien. Aangezien het ruimtevaartuig nu in de beoogde baan van vijftig kilometer boven het maanoppervlak draait en het zich dus dichter bij onze buur bevindt, zullen de volgende opnamen nog een stuk gedetailleerder dan de beelden die eerder zijn vrijgegeven.

Naast de lander is dit keer ook te zien waar de TV-camera, welke het eerste menselijke uitstapje op de maan vastlegde stond. Verder zijn twee delen van de zogeheten Early Apollo Science Experiments Package (EASEP), de Lunar Ranging Retro Reflector (LRRR) en het Passive Seismic Experiment (PSE) zichtbaar. Ook zijn de voetsporen van Neil Armstrong richting de krater Little West, die een diameter van 33 meter heeft, te ontwaren. Dankzij deze kleine onderneming was men in staat om voor de eerste keer een blik te werpen in een maankrater. De verwachting is dat de LRO in de loop van de komende weken ook de landingsplekken van andere maanlanders opnieuw vast zal leggen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

2xenlarge.serendipityThumb

Deze post heeft 18 reacties

 1. maarten

  Deze foto is gemaakt op 8 augustus orbit 540, toen was de LRO niet in zijn lagere baan rond de maan.
  De meest recente vrijgegeven foto is van 5 september orbit 880, en ook deze is niet van de lagere baan rond de maan.
  Op 16 sept is de lagere baan bereikt orbit 1012.
  http://lroc.sese.asu.edu/data/pr/tiff/?C=M;O=D staan alle foto’s die gereleased zijn.
  Aan de hand van de bestandsnaam kun je berekenen wat de datum is dat de foto is gemaakt.
  Filename (M1)04362199(.tif)/(60*60*24)=50,48841435
  Lauchdate 18-06-09 14:32:12 + 50,48841435 = 8-08-09 2:15:31

 2. FvdH

  Klopt helemaal Maarten, ik heb het aangepast. Foutje in het bronartikel.

 3. joop

  De eerste stappen zijn niet gefilmt die zijn namelijk gezet toen de camera werdt geplaatst 😉

  Buiten dat feitje toch erg mooi om te zien ben er blij mee. Op naar de volgende landing nu is er water en kunnen we er wellicht een basis bouwen 😉

 4. Ries

  Kzie helegaar niets!

 5. jos

  @Ries…i kook niks,oftwel de pijltjes,maar die zijn erbij gepaintshop,denk ik.

 6. bladerunner

  Bij 4 maal uitvergroten wordt er maar één ding duidelijker: de pijltjes en de ‘blobs’ waar ze naar wijzen….
  De resolutie is wederom slechts 72 dpi. De meeste digitale camera’s en zeer zeker de spionagesatellieten leveren veel betere beelden op. En ook die laatste vliegen op een soortgelijke hoogte. Wat ik mij afvraagt is: als dit het beste is wat ze hebben, hoe verifieert NASA dan wat het is? Natuurlijk weten ze daar de exacte positie van landingen e.d. maar toch niet van de voetstappen? Even ter vergelijking:
  Een satelliet met een 4m telescoop op een hoogte van 600 km kan bij optimale omstandigheden (en die heb je, want de maan heeft geen atmosfeer) voorwerpen zien vanaf 10 cm. Op 100km is dit 2cm.

  Uit de Wikipedia:
  LROC—The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera has been designed to address the measurement requirements of landing site certification and polar illumination.[27] LROC comprises a pair of narrow-angle cameras (NAC) and a single wide-angle camera (WAC). LROC will fly several times over the historic Apollo lunar landing sites at 31 miles (50 km) altitude; with the camera’s high resolution, the lunar rovers and Lunar Module descent stages and their respective shadows will be clearly visible, along with other equipment previously left on the Moon. The mission will return approximately 70–100 Terabytes of image data. It is expected that this photography will boost public acknowledgement of the validity of the landings, and further discredit Apollo conspiracy theories.

  Met name die laatste zin is interessant, maar dan moeten ze wel foto’s publiceren waarop je het ook direct ZIET.

 7. Jos

  @bladerunner

  Dus…..?
  Er is nog nooit iets levends wat van de aarde is op de maan geweest.

 8. bladerunner

  Ik geloof dat wij op de maan zijn geweest omdat een dergelijke omvangrijke ‘hoax’ net zo ongelooflijk is. Maar dat ‘geloof’ wordt behoorlijk op de proef gesteld door dit soort vage foto’s. Vooral als je bedenkt dat astrofotografie erg verbeterd is sinds de maanlanding. Ook is het opvallend dat NASA de conspiracy theorie probeert te weerleggen met juist dit soort foto’s waarop je eigenlijk helemaal geen bewijs ziet. Deze foto’s zouden de ‘gewone man’ moeten overtuigen, maar volgens mij doen ze juist het tegenovergestelde. De grote vraag is nu:

  Is het echt en heeft NASA niks beters, of is het nep en gemaakt met photoshop door iemand die bij NASA de WC’s schoonmaakt!?
  Ik geloof niet in de conspiracy theorie. maar ik kan ergens wel begrijpen dat sommige mensen zich bekeren tot die groep.

 9. maarten

  NASA heeft wel wat beters resolutie 27.9 cm/pixel orbit height 278.9 km en in kleur.
  Echter deze zijn van Mars
  http://hirise.lpl.arizona.edu/

  Een mooi commentaar op de NASA site t.a.v. de LRO foto’s:
  http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/multimedia/lroimages/lroc_20090903_apollo12.html
  On Sep 17, 2009 8:06 PM Henry wrote:

  Hey NASA the world is watching and waiting and waiting. Simple question when do we get to see HD images of “actual” landing sites and the lunar rovers? You have the capability of photographing something the size of a license plate on the surface of the moon. The lunar rovers and the landing modules should be a piece a cake then…right? You have HD imaging devices orbiting if it is not functioning…try using Japan’s systems…you co-sponsored their mission. But I guess it is hard to photograph something that may not be there…in any case it is obvious you are in a hurry to prove your case…so far I have counted…hmmm let me see…ZERO detailed photos of these sites. Specks with a casting shadows do not qualify as a lunar module…not when other similar specks are in the same shot…if you don’t have an LM use a boulder…I get it! Also…arrows pointing at nothing with labels stating landing sites…that works for elementary school projects…sorry.

  En de NASA zwijgt nog steeds.
  Na 9 oktober is het afgelopen als de LCROSS gecontroleerd neerstort op de maan en de LRO hierdoor op mysterieuze reden er mee stopt.

 10. Anoniem

  @Jos
  Kom eens met argumenten dan, als je iets beweerd moet je het wel onderbouwen.

 11. maarten

  anoniem
  Liggen die pijltjes dan op de maan :), je ziet helemaal geen enkel bewijs van menselijke aanwezigheid, op die wazige foto’s.

 12. bladerunner

  Eigenlijk heel gek he? Er bestaan bergen vage foto’s van UFO’s. Toch zijn er genoeg mensen die in UFO’s geloven. Voor die mensen maakt het niet uit dat die foto’s vaag zijn. Maar nu zien we vage foto’s van de maanlandingen en plotseling gaan sommige mensen er aan twijfelen….

 13. maarten

  Dat is niet zo gek bladerunner, in 1969 kregen we live tv beelden, en haarscherpe foto’s te zien van de maanlandingen, zelfs in kleur met geluid.

  40 jaar later komen de eerste beelden een maand later binnen met een resolutie die vergelijkbaar is met het piepje van de spoetnik.
  Bovendien geloof ik niet in UFO’s en maanlandingen, wat hebben ze gemeen…. vage foto’s.

 14. Mitox

  maarten
  Dat de foto vaag is zal je mij niet horen ontkennen (hoewel ik toch duidelijk het wandelpad richting de krater little west zie en de omgeving herken van andere foto’s), maar daarbij zijn er nog zoveel andere bewijzen dat er wel degelijk mensen zijn geweest op de maan en is iedere maan landing conspiracy al lang en breed ontkracht.
  De enige reden dat mensen de maanlanding nog steeds ontkennen is door gebrek aan kennis (wat steeds weer blijkt uit de argumenten waarmee de conspiracy denkers komen) en omdat het tegenwoordig een hype is om overal aan te twijfelen.
  Daarom geef ik Anoniem gelijk, als je beweert dat er nooit mensen op de maan hebben gelopen moet je ook met goede argumenten komen waarom je tot die conclusie komt, zonder argumenten is er namelijk ook geen discussie mogelijk en is je stelling waardeloos.

 15. bladerunner

  Dus Maarten: jij gelooft dus ook niet in die live beelden en haarscherpe foto’s?
  Jij gelooft dus dat hele volksstammen, tv omroepen, presentators etc. om de tuin zijn geleid door NASA? Zonder dat er ook maar iets van die hoax is uitgelekt? Laatst waren toch de notulen van een ministerraad uitgelekt? Kun je zien hoe eenvoudig dat is. Dus probeer je nu eens voor te stellen dat de talloze mensen die aan het Apollo project hebben gewerkt in 40 jaar tijd niets hebben laten lekken? Die kans is statistisch zo goed als nul. Toch kunnen de mensen die er niet in geloven net zo min na 40 jaar met harde bewijzen komen. En als je niet in de landing gelooft, en dus denkt dat je grandioos in de maling bent genomen, geloof je dan wel dat de LRO überhaupt rond de Maan cirkelt? Er bestaan vrij eenvoudige berekeningen om uit te rekenen hoe je veilig een vaartuig rond de maan moet laten cirkelen en moet laten landen. En een ruimtepak e.d. is eigenlijk niets meer dan een speciaal luchtdicht duikerspak. Waarom is het zo moeilijk om te accepteren dat het gebeurt is? Als het een hoax was, dan hebben ze dat jarenlang vol moeten houden, van de Apollo 1 t/m17. Dat lijkt mij een onmogelijke en zeer dure grap. Of denk je dat de lancering van zo’n Saturnus 5 raket een animatie was?

 16. maarten

  blade & mitox
  De reden om te denken aan een hoax, en die ook niet ontkracht is, is dat er alleen tijdens apollovluchten mensen buiten de van Allen belts zijn geweest.
  Verder zijn de bleu prints verdwenen.
  Het echte 100% bewijs zou geleverd moeten worden door haarscherpe LRO foto’s, die zijn er “niet ” en komen er niet. Wel haarscherpe foto’s van mars en geen enkele van de maan.
  En om miljoenen mensen rond de tuin te leiden zijn er maar een paar mensen voor nodig.
  Waarom denk je dat de NASA zo schuchter is met informatie, die LRO zit nu al 3 weken op lage hoogte rond de maan te cirklenen. De foto´s die je te zien krijgt zijn van begin augustus.
  Read my lips op 10 oktober is de LRO uit de lucht.
  Geloof jij dan nog dat de maanlandingen echt plaats hebben gevonden?

 17. Mitox

  maarten
  De Van Allen Belts conspiracy is ook ontkracht, het klopt dat de Van Allen belts dodelijk kunnen zijn voor leven.
  Maar de Van Allen belts heeft een spanwijdte van 40 graden van de breedtegraad, 20 graden onder en 20 graden boven de evenaar.
  De Apollo lanceringen werden daarom ook op ongeveer 30 graden van de evenaar gedaan zodat het vaartuig langs de randen van de Van Allen Belts ging.
  Verder had de Apollo command module shielding dat de astronauten beschermde.
  Er was meer maar dit is wat ik nog uit mijn hoofd weet, nu moet ik weer verder met me werk.
  Vanavond misschien nog meer als ik nog puf over heb. 🙂

Reacties niet meer mogelijk.