Iets waar Jules Verne in de negentiende eeuw over schreef kan nog wel eens werkelijkheid worden in de nabije toekomst. Een team onder leiding van fysicus John Hunter heeft namelijk een ‘luchtkanon’ ontworpen dat vracht in een baan om de aarde zou kunnen brengen voor een relatief lage prijs. Het kanon is gebaseerd op een kleiner apparaat dat in de jaren negentig ontwikkeld werd door wetenschappers van een laboratorium in de Amerikaanse staat Californië en een lengte had van zo’n 47 meter. Met samengedrukt gas konden projectielen toentertijd met een snelheid van drie kilometer per seconde afgevuurd worden.
Hunter en twee ex-collega’s van het Lawrence Livermore National Laboratory hebben nu gezamenlijk het bedrijf Quicklaunch opgericht om een krachtigere versie van het kanon te creëren. De plannen van het drietal werden afgelopen week in Boston gepresenteerd. Volgens hen zou met een 1,1 kilometer lang kanon zo’n 450 kilogram aan vracht gelanceerd kunnen worden met een snelheid van zes kilometer per seconde. Een kleine raketmotor zou het projectiel dan in een lage baan om onze planeet moeten brengen. Mensen en satellieten zouden met een dergelijk kanon echter niet in de ruimte gebracht kunnen worden door de hoge g-krachten.
Volgens Hunter kost het 500 miljoen dollar om het apparaat te ontwikkelen, maar de lanceringen zouden vele malen goedkoper moeten zijn dan het geval is met de huidige methoden. Hij geeft echter toe dat het nog een hels karwei zal worden om vracht veilig door de atmosfeer heen te lootsen. Om ervoor te zorgen dat het materiaal niet te hard afgeremd wordt moet het projectiel namelijk een puntvormige neus hebben en er zal een manier gevonden moeten worden om de vracht te beschermen tegen de intense hitte die kan ontstaan. Volgens Franklin Chang-Diaz, voormalig astronaut en fysicus van de Ad Astra Rocket Company zou het plaatsen van een kanon op de maan, die geen atmosfeer heeft, daarom veel zinvoller zijn.
Onlang zag ik in een docu dat men nu aan het testen is met elektromagnetisch kanon, die veel korter en krachtiger is (iets meer dan 1000 G).
een katapult lijkt mij veel goedkoper, vooral in onderhoud, al biedt zon km hoge toren weer de mogelijkheid om er energie mee op te wekken.
Volgens Franklin Chang-Diaz, voormalig astronaut en fysicus van de Ad Astra Rocket Company zou het plaatsen van een kanon op de maan, die geen atmosfeer heeft, daarom veel zinvoller zijn:
Vertel eens hoe je daar een “lucht”kanon gaat gebruiken?
Goeie vraag Atilla. Natuurlijk moet je voor een Maanbasis sowieso een zuurstof voorraad hebben en dus kun je ook andere gassen zoals stikstof in voorraad hebben, maar het lijkt mij niet erg efficiënt om dat dan voor zo’n kanon te gebruiken omdat een simpele raket motor het zelfde resultaat geeft. Ik vind trouwens het hele idee nogal vergezocht.