NASA gaat de maan niet bombarderen

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

In verschillende media wordt gesuggereerd dat de ruimtevaartorganisatie NASA de maan vanmiddag zou gaan ‘bombarderen’, gaan ‘bestoken’ of ‘raketten af zou gaan vuren’, in de hoop om waterijs te vinden op de zuidpool van onze natuurlijke satelliet. Dat is echter niet het geval. Er zullen geen explosieven en dergelijke aan te pas komen. Het enige wat er om 13:30 uur Nederlandse tijd in zal slaan op het maanoppervlak, is de bovenste trap van een Centaur-raket en een kleiner ruimtevaartuig dat ook wel bekend is als LCROSS. De ‘impact’ is rechtstreeks te volgen via NASA TV.

De 2270 kilogram zware rakettrap moet onder een scherpe hoek terechtkomen in de krater Cabeus met een snelheid van ruwweg 9000 kilometer per uur. De botsing een krater met een doorsnede van naar schatting twintig meter en een diepte van vijf meter creëren, waarbij zo’n 385 ton aan materiaal los zal komen. Gehoopt wordt dat de krater diep genoeg zal zijn om waterijs bloot te leggen. LCROSS, welke slechts 700 kilogram weegt, zal vier minuten later met diens sensors metingen verrichten aan de pluim die is ontstaan bij de eerste inslag en zal uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.

Er zal dus inderdaad een vrij grote krater gevormd worden op het maanoppervlak. Maar wie zelf een blik werpt op onze trouwe buur met een telescoop of enkele close-up opnamen van de maan bekijkt, komt er al gauw achter dat diens oppervlak bezaaid is met kraters in alle soorten en maten. Hoewel het overgrote deel daarvan ontstond in het verre verleden, toen het object voortdurend in botsing kwam met puin dat resteerde afkomstig was uit de beginperiode van het zonnestelsel, wordt onze natuurlijke satelliet nog regelmatig getroffen door meteorieten en grotere rotsen. Geen reden tot paniek dus.

Deze post heeft 8 reacties

 1. Henze

  het is zo jammer dat ik om half 2 weg moet voor een afspraak 🙁 anders had ik zeker gekeken. Is er een manier om dit “op te nemen” dan wel later nog eens te bekijken?

 2. Neil

  Er komt vast een herhaling vandaag of morgen.

 3. Willem

  @ mensen boven me, Youtube staat er vol mee.

 4. earth

  Veel was er niet te zien.. Nou ja, eigenlijk niks xD Maargoed, daar was deze missie ook niet voor bedoeld. Ik ben wel erg nieuwsgierig naar de resultaten!

 5. Henze

  #4, ik ook…en niet voor bedoeld, niet voor bedoeld, maar als je het toont aan het publiek dan probeer je toch wel een beetje de spectaculaire dingen zien…niet alleen maar een grafische voorstelling van de LCROSS die dan ineens van het scherm verdwijnt…:P

 6. Patrick

  We zijn inmiddels een paar dagen verder, hoe lang hebben die pipo’s nodig om te bepalen of er H2O in die pluim zat?

 7. bladerunner

  @Henze
  De LRO maakt straks een foto van de plek waar de pluim was…(NASA heeft geen geld voor special effects)

 8. Ceres

  ik heb het live kunnen volgen toen ik op…school zat!
  haha ik vond het ff belangrijker dan mijn saaie project 😉

Reacties niet meer mogelijk.